Jump to content

Susjed ne dopušta izgradnju otkapne staze našeg objekta u njegovom dvorištu


@stron@ut

Preporučene objave

Kupili smo kući iz 1968. godine koju sad namjeravamo adaptirati. Zbog nekih nedostataka morali smo dirati temelje te ispod njih ugraditi temeljne betonske stope. S ulice gledajući prema kući s desne strane ima okap od nekih 20cm koji se sužava na nulu. Sam objekt (naša kuća) je dugačka 25,5m. Kuća je prizemnica. Sa susjedove strane postoje dvije rine koje njima puštaju oborinske vode puštaju u dvorište. Uspjeli smo dogovoriti da napravimo stope u temelju, ali pojavio se slijedeći problem. Ne dopuštaju mi da odradim otkapnu stazu širine 20-tak cm uz moju kući. Izveo bi i te dvije rine van tako da sva oborinska voda ide u kanal. To bi se izvelo cijevima ispod zemlje u blizini mojih temelja. Njima je sporno što ja ulazim u njihovo prema kraju kuće. Pozvana je i građevinska inspektorica koja je utvrdila da mi radove možemo izvoditi. Ostaje sad sporan dio a to je da susjedi ništa nije jasno (iako joj je sve detaljno objašnjeno) i ona niti dalje ne želi da mi ulazimo u njeno dvorište i da tamo radimo jer eto kako ona kaže da ne gradimo i uzimamo njen dio placa. Ona ne živi na tom placu pa je tim situacija još i teža. Zbog svih silnih oborinskih oda i nešto plićih temelja nama su poćeli pucati zidovi. Sada osim što smo uspjeli izbetonirati stope ostaje nam još ta stazica i odvodnja oborinskih voda.

Moje pitanje glasi. Ako se mi kao susjedi ne možemo dogovoriti i unatoč razgovoru i izlasku inspekcije što mi je dalje činiti? Ja kuću moram zaštititi od oborinskih voda.

*novi sam korisnik legalis.hr pa ukoliko nešto nije točno molio bih vas da progledate kroz prste. Hvala-

U prilogu su fotografije kako bi bila jasnija situacija.

IMG_20191128_130813.jpg

IMG_20191202_065617.jpg

IMG_20191202_065708.jpg

IMG_20191205_113334.jpg

IMG_20191205_113358.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče inspekcije, sve je u redu od onoga što se odnosi na same radove. No u svemu tome postoji i Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji štiti vlasništvo pa u slučaju da zadirete u susjednu parcelu prema istome zakonu susjeda vam ima pravo takovo što uskratiti. No naravno da bi sigurno i njoj bilo u interesu da se oborinske vode riješite na kvalitetan način, da vama ne prodiru u temelje a njoj ne "pliva" dvorište. Možda po meni cijevi i nisu najbolje rješenje jer se u rinama nađe svega i svačega što bi iste moglo zaštopati pa eto novoga problema, nego bi se to moglo izvesti betonskim elementima za odvodnju koji bi prikupljali oborinske vode iz rina te bi isto moglo biti susjedi prihvatljivije. U svakom slučaju, ako ništa drugo ne upali a ulazite u dio susjedne nekretnine ostaje vam mogučnost iz čl.108 Zakona kojim bi prvenstveni interes bio rješavanje imisija iz čl.110.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija