Jump to content

Kazneni & Prekrsajni Postupci/Sudovi


Yumee

Preporučene objave

Poz,

Ne kuzim se u zakonski zargon pa me zanima me koja je razlika izmedu Kaznenog i Prekrsajnog postupka I tih sudova?
Jel to znaci ak ides na kazneni sud da si napravio veci prijestup nego da ides na prekrsajni? :-D 

Isto tako me zanima kad neko zahtjeva od tebe potvrdu o nekaznjavanju, npr ak si zelis napravit vizu za Ameriku, jel ti njima moras dati kaznenu evidenciju ili prekrsajnu, ili oboje?(stvarno neznam kak to funkcionira :majstor:)

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 20 sati , Yumee je napisao:

Poz,

Ne kuzim se u zakonski zargon pa me zanima me koja je razlika izmedu Kaznenog i Prekrsajnog postupka I tih sudova?
Jel to znaci ak ides na kazneni sud da si napravio veci prijestup nego da ides na prekrsajni? :-D 

Isto tako me zanima kad neko zahtjeva od tebe potvrdu o nekaznjavanju, npr ak si zelis napravit vizu za Ameriku, jel ti njima moras dati kaznenu evidenciju ili prekrsajnu, ili oboje?(stvarno neznam kak to funkcionira :majstor:)

Hvala!

Različiti su kaznena djela, u Kaznenom zakonu, obično su teža, dok su prekršaji lakši i nalazi ih se u nizu zakona, kroz prekršajne odredbe na kraju zakona. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je kod nas neuredeno.Znaci nekog udaris posljedica modrica na kozi ide prekrsajni postupak.

U drugom slucaju nekoga ni ne pogledas a isti te optuzi za prijetnju  onda kazneni pa sudci slobodno procjenjuju dokaze odnosno njegovu laz protiv tvoje istine i mnoge ljude izmrcvare da na kraju sami priznaju i ono sto nisu rekli samo da ih puste na miru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na prvo pitanje - razlika izmjedju prekrsajnog i kaznenog postupka - jedni i drugi postupci sankcioniraju ponasanje koje povredjuju drustveni poredak. Hrvatsko zakonodavstvo razlikuje lakse prijestupe (prekrsaje) i teze (kaznena djela). S obzirom da su kazneni postupci skupi i kompliciraniji, a nema smisla, karikiram, voditi jedan takav kompliciran postupak za svako mokrenje "iza konja" ili parkiranje na trotoaru, ta dva zakonodavstva su razdvojena. Danasnji prekrsajni postupci su vise slicni upravnim postupcima koji se brzo rjesavaju i smatra se da ta razina osigurava dovoljnu zastitu drustva. To nije slucaj u kaznenim postupcima, koji zbog djela koji u svojoj naravi mogu ostaviti teske i dugotrajne posljedice i po ostecenika i po okrivljenika i zbog toga se vode na nacin koji osigurava visoku razinu pravne sigurnosti.

Drugo se pitanje moze postaviti ima li smisla kazneno sankcionirati neka djela poput klevete, uvrede i sramocenja, odgovor na to pitanje mogu dati pravnici i sociolozi, zakonodavstvo se stalno razvija i prilagodjava drustvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prava istina je da se to vrlo lako manipulira odnosno zloupotrebljava ,odnosno ovisi tko Vam je frend u ODO-u ili još bolje, ako imate recimo frendicu koja je slučajno supruga suca županijskog suda .a taj isti bude sudac istrage, Onda vam institucije imaju otvoren put za institucijalno nasilje i rade što i kako hoće. O troškovima postupka kad mokrite iza konja a proganjaju vas i prekrsajno i kazneno zbog toga boli njih briga. 12000 do 20000 kn placa redovito sjeda a sve drugo je nebitno. Recimo u razvijenim demokracijama takve stvari se ne rade ,ali kod hrvata to vam je uobičajena praksa.

Imaju institucije jake alate tako da vas ni krive ni dužne proganjaju i prekršajno i kazneno za isto djelo pa to onda može ići do toga da vas  strpaju u ludnicu ,proglase poslovno nesposobne i u potpunosti uništite život zbog pišanja iza konja. Na kraju kad ste gotovi onda ponavljaju floskule i prepisuju jedno te isto i zakljucak je da je sve bilo po ZKP. To vam je u kratko razlika izmedu prekrsajnog i kaznenog progona. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 38 minuta, tonybaraba je napisao:

Imaju institucije jake alate tako da vas ni krive ni dužne proganjaju i prekršajno i kazneno za isto djelo 

 

Na kraju kad ste gotovi onda ponavljaju floskule i prepisuju jedno te isto i zakljucak je da je sve bilo po ZKP. 

Nemaju ni jedan alat da se za "isto" djelo odgovara i prekršajno i kazneno.

I kazneni i prekršajni postupak dodiruje ZKP jer je krovni zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani moderatoru nisam napomenuo da je događaj gdje opisujem napad na oca iz 2017 g,

Nije mi onda jasno kako to da se protiv mene vodi i kazneni i prekršajni postupak za isto djelo.

Da je to tako mozete vidjeti

Da li bi bili ljubazni ,s obzirom da VI imate stručno znanje kako je do toga došlo. Da li je možda cijenjeno ODO ili mozda netko drugi napravio omašku.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i ako imate neke nerazjašnjene stvari vezano za tu temu slobodno pitajte.

 

I općinski i prekršajni sud svjesni su činjenice da se vode dva postupka .jer sam se upozoravao na to. Nije bilo reakcije sudaca, Vjerovatno zbog opterećenosti sudaca nisu obratili pažnju na taj detalj.

Kako u RH takve stvari tj dvostruko vodenje postupka po Vama nisu dopušteni što mislite zašto je napravljena iznimka u mom slučaju i što bih ja trebao napraviti a da se to zaustavi.

Čak je presuda prekršajnog suda pala na VPS i iako je još malo ostalo do apsolutne zastare par mjeseci uskoro počinje sve ispočetka.

Ako nije dopušteno kako Vi tvrdite čime objašnjavate činjenicu da se isto i događa? Puno pozdrava tony

 

Drugookrivljeni I:S: to sam ja glavom i bradom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne moraš pretjerivati, a ne moraš niti biti bezobrazan. Nisi tu od jučer...

S mobitela nisam mogao pogledati privitak, ali godinama nisam vidio dvostruki postupak za isto djelo. Opterećenost sudaca nije nikakva isprika i DO griješi što ustraje u kaznenom postupku za nešto što je već presuđeno u prekršajnom, ako su bića kaznenog djela i prekršaja bila identična. Moguće je u prekršajnom odgovarati za nekakvu galamu, a u kaznenom za prijetnje izrečene prilikom te galame, ako su ta dva elementa jasno odvojena i u jednom se ne spominje drugo, ali i to je već nategnuto i ni to se ne radi, baš kako bi se izbjegla ta dvostrukost.

Po meni, to što se po kaznenom spisu ništa ne radi govori u prilog tome da znaju da su pogriješili, ali ne znaju kako iz toga izaći, a da ne odustanu od svega. Jedino čega se možda drže je da oko prijetnji nije presuđeno u prekršajnom postupku, ali po meni je, jer ako si u prekršajnom tužen za prijetnje i nisi za to i osuđen, onda je i za to presuđeno (oslobođen), bez obzira što u presudi eventualno nije direktno navedeno (jer se i ne presuđuje o prijetnji, nego o načinu narušavanja javnog reda i mira).

Ne vidim kako bi u ovom postupku mogao biti pravomoćno osuđen, a zašto ga vode znaju samo oni...

Ovo je žestoka iznimka od prakse da se ne tuži istovremeno za prekršajno i kazneno. Ako ima preklapanja, prekršajno se ispušta dok se ne riješi kazneno. To je praksa svugdje, osim čini se u Zadru...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uspjeli su srušiti presudu prekršajnog suda u kojoj sam osuđen i za prijetnje, odnosno oslobođen od istih tako da sad imaju otvoren put sa kaznenim postupkom. Ovaj prekrsajni sad počinje ponovno, ali njega će namjerno otjerati u zastaru.

Ovo je stvarno žestoko i da znate sve detalje shvatili bi zašto pretjerujem i zašto sam nekad bezobrazan . Vrlo zanimljiv slučaj  u kojem isti svjedoci potpuno drugačije iskazuju na općinskom sudu ,prekršajnom sudu i na ODO: u jednom postupku sam prijetio i to kaznenom ,a u prekršajnom nisam kažu isti svjedoci.ODO ne vidi ništa sporno u tome ,a no raspravni sudac na općinskom sudu. Ima tu toga koliko hoćeš i baš zbog tih nepravdi koje mi se čine odlazim u krajnosti što njima ide na ruku, Jednostavno su me nepravednim i nepoštenim postupanjem doveli u stanje razdraženosti.

 

i sve objave koje možeš naći na legalisu vezano za mene odnose se samo na tu stvar. Uvjek isti oštećenik i isti okrivljenik. Na sudu plače .a na ulici mi se obraća riječima Ajde reci di ćeš da se nađemo da te razbijem ko ... ,nabija nogom kamen prema meni , vrijeđa mi oca ,ali moje prijave na policiji vezano za njegovo ponašanje ,čak i kad imam svjedoke ostaju zakopane u ladici.

Na mojoj obitelji se vrši institucijalno nasilje već 4 godine ,

 

Znam da nije slučajno već se to radi po dogovoru znam i koga ali nemogu dokazati. E to ti je prava istina čista namještaljka.

 

Samo još da kažem za sve koji se slučajno u ovome prepoznaju neću odustati a na prljavu igru odgovoram isto tako.

uređeno: od Spitfire
Izražavanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija