Jump to content

Zaključak kojim se ovršenika upućuje na parnicu - pravni lijek


pmi_trailblazer

Preporučene objave

Poštovani,

Imam još jedno pitanje u vezi s ovrhama, ali je drugi slučaj u odnosu na moj prethodni topic, da ne bi bio zabune, pa otvaram novu temu.

Kao i tamo, ovršenik ulaže žalbu na rješenje o ovrsi na nekretnini (na temelju ovršne isprave) na temelju 9. ("tražbina prestala naknadno") točke čl. 50. st. 1. OZ.

Sud donosi zaključak kojim se ovršenik upućuje u parnicu. Međutim, ovršenik (obzirom da raspolaže javno ovjerovljenom ispravom koja dokazuje nepostojanje tražbine) je nezadovoljan, jer smatra da su zadovoljeni uvjeti iz točke 4. čl. 52 ZOO, koja kaže:

"Iznimno od odredbe stavka 3. ovoga članka, sud neće ovršenika uputiti na parnicu, nego će prihvatiti njegovu žalbu, ukinuti provedene radnje i obustaviti ovrhu ako on njezinu osnovanost dokaže javnom ili javno ovjerovljenom ispravom, odnosno ako su činjenice na kojima se temelji njegova žalba zbog razloga iz stavka 1. ovoga članka općepoznate ili se mogu utvrditi primjenom pravila o zakonskim predmnjevama."

E sad, ovršenik se ne može žaliti redovnim putem (jer nije moguća žalba protiv zaključka), te ga zanima postoji li ikakav izvanredni pravni lijek (revizija i sl.) kojim bi pobivao taj zaključak i tražio da se odmah obustavi ovrha?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK. Implicira li to da (pitam više teorijski nego praktično) zbog nepostojanja mogućnosti žalbe/pravnog lijeka, dostavom takvog zaključka počinje teći rok od 6 mjeseci za pokretanje postupka pred ESLJP? Ili se takvi postupci mogu pokretati samo zbog presuda/rješenja koji predstavljaju okončanje nekog predmeta, a ne međukorak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija