Jump to content

josipa.kostelac@gmail.com

Preporučene objave

Radi se o elaboratu etažiranja.

Zgrada je stambeno-poslovna. Ulaz u stambeni dio je iz dvorišta, a ulaz u poslovni dio je sa ulice. Stambeni i poslovni dio su međusobno pregrađeni i nisu povezani unutrašnjim otvorom. U podrumu poslovnog dijela nalazi se kotlovnica za cijelu zgradu (poslovni i stambeni dio) koja nije u funkciji. 

PITANJA: Da li kotlovnica moze biti samostalna uporabna cjelina? Ako moze koji je postupak da se kao takva izdvoji?

Da li stubište koje se nalazi u stambenom dijelu može biti zajedničko samo vlasnicima stanova ili je ono zajedničko svima (i vlasnicima stanova i vlasnicima poslovnih prostora)? Ponavljam stambeni i poslovni prostor su pregrađeni i nisu povezani.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samostalna uporabna cjelina može biti stan, poslovni prostor, samostalna garaža ili jasno omeđena prakirna mjesta, i sl. Kotlovnica je dio građevine koja služi svim suvlasnicima te kao takova ne bi mogla biti samostalna uporabna cjelina prikladna samostalnom izvršavanju suvlasnikovih ovlasti. Eventualno ako je izgubila svoju svrhu pa se prenamjeni u stambeni prostor.

Stubište je također zajednički dio građevine koji služi svim suvlasnicima i koristi se na onaj način koji je i svrha samoga stubišta kao takovoga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam drugi slucaj: poslovna zgrada, 2 suvlasnika, zajednicka kotlovnica u podrumu, medutim samo jedan suvlasnik je kupio opremu i placa covjeka da odrzava kotlovnicu te izdaje racune drugom suvlasniku za grijanje. Moze li predmetna kotlovnica bit pripadak samo suvlasniku koji se placa i odrzava kotlovnicu ili je nuzno da ona bude zajednicka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija