Jump to content

Obveze za kaparu


blue2

Preporučene objave

Molim Vas savjet oko slijedećeg.

Potpisali smo predugovor za prodaju kuće. U njemu je navedem krajnji rok isplate cjelokupnog iznosa (koji još nije istekao) i to na način da će najveći dio biti pokriven kreditom banke a manji dio gotovinom (4.ooo€ na račun kapare i ostalo u gotovini). Pri tome nismo definirali datum do kada kapara i ta gotovina mora biti isplaćena, već samo do kad cjelokupan iznos mora biti rješen.

Nakon potpisa predugovora (prije skoro dva mejseca), u roku od par dana isplaćen je dio kapare (kupac je na račun uplatio 3.000€) ali ne cijeli iznos kapare (fali još 1.000€ i do danas to nije niti stiglo niti imamo najavu da će biti uskoro isplaćeno). Obzirom da sve manje vjerujemo u tu kupnju i ti kupci nam se ne čine pouzdani što se financija tiče (ne samo iz ovog već i nekih drugih razloga što smo čuli o njima), da li imamo pravo odustati i otkazati taj predugovor?

Da li dovoljan razlog što kapara nije isplaćena u cjelosti ili mora biti neki drugi razlog? Naime, znamo da se vraća dvostruka kapara ako prodvatelj odustane bez razloga ali u ovom slučaju kupac nije ispoštovao sve iz predugovra tj nije isplatio cijelu kaparu. A stvarno se ne želimo povlačiti po sudovima tako da želimo unaprijed znati tko se smatra krivim za odustajanje u ovom slučaju. Napomena: naravno da uplaćenu kaparu imamo namjeru vratiti (iako možda nismo niti to obvezni?)

I dodatno: kako to odustajanje od predugovora treba iskomunicirati (da li je dovoljno usmeno, treba nešto napisati i ako da u kom obliku?)

Hvala puno na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nije dugo za čekati, ja bih čekala istek perioda do kada cjelokupni iznos treba biti isplaćen, tada je sigurno da je za neispunjenje ugovora kriva strana koja je kaparu dala. No naravno, možete pokušati riskirati pa predložiti vraćanje kapare i nadati se da će kupac odustati od traženja dvostruke kapare. Možete napisati izjavu kojom vraćate kaparu uz supotpis primatelja kapare, kao znak da se odredbe predugovora (umetnite, zbog neispunjenja predugovornih obveza) neće realizirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija