Jump to content

Punomoć za prodaju nekretnina poslije ostaviteljeve smrti


shallot

Preporučene objave

Poštovani,

Molim savjet. Otac je nedavno umro, bez oporuke.

Jedini nasljednici bit ćemo brat i ja. Znamo da je otac dosta davno dao svom bratu, našem stricu, nekakvu punomoć za prodaju nekih zemljišta. Ne znamo točno da li su ta zemljišta u očevom samostalnom vlasništvu illi u suvlasništvu s bratom. Sa stricem nismo u dobrim odnosima niti u kontaktu.

Pretpostavljamo da je očevom smrću prestala važiti ta očeva punomoć bratu. Ako je tako, trebamo li po očevoj smrti poduzeti nešto da sa spriječimo eventualnu zloporabu iste? Ako punomoć ne prestaje važiti zbog nečega, možemo li je mi kao nasljednici nekako opozvati?

Kako se ponašati na ostavinskoj raspravi obzirom da ne znamo detalje o tim zemljištima, znamo samo ugrubo da su negdje na Pelješcu? Moramo li sami pokušati identificirati ta zemljišta ili će to Sud/JB po službenoj dužnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , shallot je napisao:

nekakvu punomoć za prodaju nekih zemljišta.

Bilo bi dobro, posebno za vas, da se zna o kakovoj se punomoći radi (ili da se nađe očev primjerak ako je postojao), a onda podredno i za nas. Naime, pitanje je radi li se o općoj  (za samo nekakovu vrstu posla) i specijalnoj (gdje su baš navedene određene nekretnine u punomoći) jer bi u tome slučaju opća zastarila za godinu dana, dok specijalna nema neki posebni rok važenja, ako nije naveden u samoj punomoći) a prestaje smrću opunomoćitelja. Dakle, punomoć je svakako prestala smrću oca (osim ako u istoj nema klauzule punomoć vrijedi mortis causa, što bi značilo da vrijedi i poslije smrti opunomoćitelja).

prije 10 sati , shallot je napisao:

trebamo li po očevoj smrti poduzeti nešto da sa spriječimo eventualnu zloporabu iste?

 Kada bi ste znali o kakovoj se punomoći radi (pod pretpostavkom da ne sadrži "vrijedi mortis causa"), kada je sačinjena i za koje nekretnine u kojem ZK odjelu, valjalo bi obavjestiti nadležni ZK odjel o prestanku važenja iste temeljem smrti opunomoćitelja, kao i samoga opunomoćenika pismeno s povratnicom.

prije 10 sati , shallot je napisao:

Moramo li sami pokušati identificirati ta zemljišta ili će to Sud/JB po službenoj dužnosti?

Da, pri sačinjavanju ostavinske mase to će JB zatražiti iz ZIS-a ako se iste u njemu nalaze. Vi bi se trebali informirati za iste ako ništa drugo zbog ovoga navedenoga iznad. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija