Jump to content

zastara duga po nasljeđivanju


katica.halapa@gmail.com

Preporučene objave

Molim za pravni savjet. Prije 15 godina naslijedila sam imovinu i sva poznata dugovanja iza smrti brata. Sada, nakon 15 godina Croatia osiguranje putem suda od mene traži da podmirim bratov dug u iznosu oko 8000,00 kn. Nisu mi dostavili dokumentaciju na temelju čega to zahtijevaju niti o čemu se radi.

Pitanje, ako i postoji neko dugovanje, da li je nastupila zastara i dali su dužni dostaviti dokaze o dugovanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo je dugovanja za koje sam znala i podnijela sam dokumentaciju na ostavinsku raspravu tako da sam i ta potraživanja preuzela kao obvezu. Pokojni brat je bio u mirovini i donijela sam izlistanja  HZMO o primanjima i obvezama iz mirovine, nije bilo ovrhe od strane osiguranja.  Nisam jedini nasljednik, bilo je pokušaja osporavanja oporuke, tako da je ostavinska trajala 7 mjeseci. Znači da je bilo vremena za podnošenje ovrhe na mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 36 minuta, katica.halapa@gmail.com je napisao:

Pokojni brat je bio u mirovini i donijela sam izlistanja  HZMO o primanjima i obvezama iz mirovine, nije bilo ovrhe od strane osiguranja.

Ovo nije dostatno da bi tvrdili da nikada nije pokrenut ovršni postupak radi namirenja ove tražbine.

Prije 36 minuta, katica.halapa@gmail.com je napisao:

 Znači da je bilo vremena za podnošenje ovrhe na mirovinu.

Ovo je još manje mjerodavno za tvrdnju da nikada nije pokrenut ovršni postupak. Ovrhovoditelji znaju čekati doslovno 10. godina i prije samog nastupa zastare aktivirati svoja potraživanja u ovršnom postupku, te prekinuti zastaru.

prije 7 sati , katica.halapa@gmail.com je napisao:

nije bilo ovrhe.

Vam je u interesu da napravite uvid u spis i da vidite u kojoj ste fazi. Ako se samo pozovete na zastaru, to neće biti dovoljno već ćete te svoje tvrdnje morati dokazivati u parnici. A čemu parnica, troškovi postupka i gubitak vremena, ako nema osnova za pozivanje na zastaru. Osobno vjerujem da ovrhovoditelj raspolaže ovršnom ispravom u odnosu na pokojnog brata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , katica.halapa@gmail.com je napisao:

Otići ću na sud i zatražiti uvid u spis.

To bi Vam bilo najbolje. Kada budete imali više informacija, slobodno se javite za savjet. Koliko vidim iz Vaših objava već ste otplatili dio dugova pokojnog brata, pa bi svakako bilo prostora za prigovor u ovom smislu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav, danas je održana rasprava. Prijedlog sudca je da se nagodim sa osiguranjem. Oni su pristali i rekli da podnesem prijedlog. Dug iznosi 9.980,00 bez kamate (navodno je preko 20.000,00 kn). Nasljednici smo moj brat i ja. Ja sam u mirovini koja iznosi 3700,00. Mogu li podnijeti prijedlog samo za moj dio. Molim za savjet kako da napišem prijedlog za nagodbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , katica.halapa@gmail.com je napisao:

Obzirom da nisam znala za postojanje duga i da nije ušao u ostavinsku masu, moju polovicu, znači oko 5.ooo,oo kn. Postoji li mogućnost za manje zbog visine mirovine?

Nitko Vas nije bio dužan obavijesti da dug postoji i dug nikada ne ulazi u ostavinsku masu. Također, nema ni "polovica dugova" kada postoji više nasljednika, jer vjerovnik namirenje može tražiti od bilo kojeg nasljednika, i pri tome ih pretjerano ne zanima Vaše financijski stanje. Koliko god da im ponudite, svakako tražite da sklopite pismeni sporazum da se za preostali dio nepodmirenog duga oni odriču prava na potraživanje u odnosu na Vas tj. da će taj iznos potraživati isključivo od drugog nasljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dugovanje je nastalo 1998., Presuda o ovrsi od 12.05.2004. Brat je umro 26.o4.2004. 

19.09.2012. dobivam Rješenje o obustavi ovrhe prema meni i prvi puta doznajem da postoji dugovanje iza pokojnog brata. Žalim se jer nemam pojma o čemu se radi.

29.01.2019. dobivam Presudu od 12.05.2004. Žalim se na ŽS

02.09.2019. Županijski sud ukida Presudu i vraća predmet na OS

15.01.2020. (jučer) održana je rasprava, moraju mi dostaviti dokaze o šteti i predlaže da se nagodimo. Dug je 9.980 kn. Na ročište nije došao drugi nasljednik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 58 minuta, Jack Butler je napisao:

Žalili ste se na odluku o obustavi ovrhe protiv vas? Zašto?

Obustava u ovrsi ne znači da je predmetni dug završena priča za ovršenika. Pa bi bilo zanimljivo znati, obrazloženje ove obustave? 

prije 1 sat, Jack Butler je napisao:

Kako glasi presuda o ovrsi(?)  iz 2004. g.? Tko je naveden kao tuženik?

U ovrsi nema presuda, pa samim tim ni tuženika. Ovdje je ovršenik moga biti samo pokojni brat.

prije 1 sat, Jack Butler je napisao:

Šta kaže presuda Županijskog suda? Zašto ukida presudu OS?

Najtočniji odgovor je moguće dati ukoliko objavite to rješenje Županijakog suda, ali obavezno da prije toga uklonite sve osobne podatke.

prije 1 sat , katica.halapa@gmail.com je napisao:

15.01.2020. (jučer) održana je rasprava, moraju mi dostaviti dokaze o šteti i predlaže da se nagodimo. Dug je 9.980 kn. Na ročište nije došao drugi nasljednik.

Kakve dokaze o šteti? Jeste Vi preuzeli ovršni postupak iza pok. brata i pri tome jeste li dobili ovršnu ispravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija