Jump to content

Pitanje o Najnižoj braniteljskoj mirovini


Mario555

Preporučene objave

Poštovani,
Prema saznanjima, i pročitanim informacijama, do sada sam mislio, da SVI Hrvatski branitelji s preko 100 dana borbenog sektora imaju pravo na "Najnižu braniteljsku mirovinu" s navršenih 65 god. (ZOHBDR-čl.49), ali vidim na stranici Mirovinsko.hr da je to ograničeno samo na Hrvatske branitelje koji imaju 100 dana borb. sektora u '91-oj godini. Koliko sam pročitao u ZOHBDR članke (čl.49-čl.26) vezane uz to pitanje, a i ovdje na Forumu, nisam pronašao to ograničenje, osim na Mirovinsko.hr . Koje su informacije u vezi toga točne?
Evo i poveznica na Mirovinsko.hr (ne treba čitati sve, nego samo početak)

http://www.mirovinsko.hr/print.aspx?id=1204

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Mario,

molim Vas nemojte čitati samo početak nego sve i to više puta pa bi vidjeli da piše:

NAJNIŽA MIROVINA 
Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata i član obitelji umrlog branitelja koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnik borbenog sektora od najmanje 100 dana može ostvariti najnižu mirovinu ako je mirovina prema navršenom mirovinskom stažu i ostvarenim plaćama za vrijeme radnog vijeka  niža od najniže mirovine.
Osnovica za određivanje najniže mirovine prema ZOHBDR-u iznosi 45% prosječne neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama R Hrvatske u 2016. godini, prema podacima Državnog zavoda za statistiku te iznosi 2558,25 kn i povećava se za broj dana sudjelovanja u borbenom sektoru, i to za 0,015% od utvrđene proračunske osnovice, odnosno za 0,4989 kn, za svaki dan sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru. Proračunska osnovica  određena je propisom kojim se uređuje izvršavanje državnog proračuna Republike Hrvatske. 
Hrvatskim braniteljima koji su bili korisnici najniže mirovine ostvarene  prema prijašnjem ZOPHBDR-u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je po  službenoj dužnosti, bez donošenja rješenja, počevši od 1. ožujka 2018. odredio novi iznos najniže mirovine prema odredbama novog ZOHBDR-a, ako je to za hrvatskog branitelja povoljnije.
 
Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj koji je navršio uvjete životne dobi za starosnu mirovinu prema ZOMO-u, a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za  starosnu mirovinu uz uvjet da je najmanje 100 dana proveo kao pripadnik borbenog sektora.

Lijep pozdrav
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru, štovani gsn. Prof
Moj slučaj bi potpadao pod zadnji pasus Vašeg odgovora, tj. ne ispunjavam uvjete iz mirovinskog staža, ali uskoro ću napuniti 65 god., i imam više od godinu dana borbenog sektora, ali me zbunilo ovo s Mirovinsko.hr, gdje piše, da treba imati 100 dana u '91-oj, a ja u njoj imam nešto manje od toga. Vaš odgovor mi je olakšao zabrinutost :-)
   Još jednom, puno hvala i pozdrav

za legalis screenshot_markirano.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani Mario, za vas je mjerodavno ono sto pise u braniteljskom zakonu "ZOHBDR-u" clanak 49. citiram:

"Pravo na najnižu mirovinu

Članak 49.

(1) Korisniku invalidske ili obiteljske mirovine koji dijelom ili u cijelosti ispunjava uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu prema odredbama ovoga Zakona, a mirovina mu je manja od najniže mirovine, odredit će se najniža mirovina prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka.

(2) Korisniku prijevremene starosne, starosne za dugogodišnjeg osiguranika, starosne ili invalidske mirovine, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kao i korisniku obiteljske mirovine nakon smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji ispunjava uvjete za ostvarivanje mirovine prema ovom Zakonu ili Zakonu o mirovinskom osiguranju, a mirovina mu je manja od najniže mirovine, odredit će se najniža mirovina prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka.

(3) Iznimno od stavaka 1. i 2. ovoga članka, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji je navršio životnu dob iz članka 26. ovoga Zakona, a ne ispunjava uvjete za starosnu mirovinu prema ovome Zakonu ni prema Zakonu o mirovinskom osiguranju te nije stekao uvjete za neku drugu mirovinu u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja generacijske solidarnosti, pripada pravo na mirovinu u visini najniže mirovine određene prema stavcima 5. i 6. ovoga članka, uz uvjet iz stavka 4. ovoga članka.

(4) Najniža mirovina pripada korisniku mirovine iz stavka 1. ovoga članka, osobama iz stavka 2. ovoga članka i hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata iz stavka 3. ovoga članka ako oni odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu imaju priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana u borbenom sektoru.

(5) Najniža mirovina određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne netoplaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske u 2016. godini, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

(6) Osnovica iz stavka 5. ovoga članka povećava se za 0,015% od utvrđene proračunske osnovice predviđene propisom kojim se regulira izvršavanje državnog proračuna Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: proračunska osnovica) za svaki dan sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru."

Kao sto vam je napisao postovani prof, mirno spavajte, jer kao sto pisete imate uskoro ispunjene uvjete koji su navedeni u boldanom dijelu .

Kad ste rodjeni, tocan datum.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovani malicovjek,
...i  Vama hvala na dodatnom objašnjenju, no eto zbunilo me i zabrinilo ono s "Mirovinskog", što sam već ovdje pokazao u privitku.  Rođen sam 29.03.1956. i vidim ovdje na Forumu, da se u najnižu braniteljsku starosnu mirovinu može i prije 65te godine, za onoliko dana koji su provedeni u borbenom sektoru. Stoga namjeravam u narednoj godini ući u taj postupak.
  Vama i gsn. Profu, još jednom Veliko Hvala :-) i Veliki Pozdrav :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
prije 1 sat, zoran0123 je napisao:

A koliko mora imat radnog staža da želi u prijevremenu ? Hvala vam lijepa na odgovoru. Pozdrav 

Za "prijevremenu starosnu mirovinu" po ZOMO-u, pa i za braniteljsku mirovinu po ZOHBDR-u, uvjet za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu je 60 godina starosti i 35 godina radnog staza.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija