Jump to content

Imovina pokojnika u inozemstvu, zemlji EU


zzivanazzu

Preporučene objave

Pozdrav, baka mi je preminula prije par mjeseci. Nasljednici su njezin sin - moj ujak, moja sestra i ja (nasa majka je prethodno preminula). Kako sam ja vodila racune i papirnati dio od kad je bila u domu za starije, ja sam obavila maticni ured i smrtovnicu. U maticnom uredu su mi rekli da moramo mi pokrenut ostavinski postupak, da to ne ide automatizmom. E sad, baka je zivjela u rh vecinu zivota, al je rodjenjem bila slovenka i uvjerena sam da je imala dvojno drzavljanstvo (al ne znam 100%, jer su svi dokumenti kod ujaka u slo i on ne suradjuje bas..). Kako bilo, imala je u rh samo bankovne racune i grobno mjesto, a u slo je imala bankovne racune (no ne znam u kojim sve bankama..) i nekretninu (napustenu i trosnu). Kako su ostala dva nasljednika 1 bohem koji se ne zeli bavit materijalnim, a druga je u svadji sa svima i nije htjela sudjelovat u bakinim troskovima, ja sam placala sve misticne racune za tu kucu u slo, kad bi dosli jednom godisnje ti pausalni iznosi (sitni doduse). Zelim da se ta kuca rijesi, a u krajnjoj liniji i da se svi bankovni racuni zatvore jer znam da cu ja morat placat troskove vodjenja racuna, kao i sve ostale troskove koji se putem pojave. Rekli su mi u maticnom da u hr mogu pokrenut ostavinsku samo za imovinu u hr. Za kucu u sloveniji znam adresu, ali to je sve - niti znam k.c., niti ista potrebno, niti znam kako doc do tih info. Ujak iz slo u tome nece pomoc. Kako mogu obaviti slovenski dio imovine? A za hrvatski dio imovine idem direkt javnom biljezniku ili opet u maticni? Uz to, znam da postoji troskovnik za naknadu javnom biljezniku, no kako se naplacuje javni biljeznik za vrijednost kuce? Nasljedit cemo ju u tri dijela, znaci li to da cemo razmjerno tome svatko od nasljednika i platiti? Nije mi jasan taj dio jer netko prvo mora kucu procjeniti da bi se javni biljeznik naplatio pretpostavljam. Hvala puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi ćete otprilike procijeniti imovinu, obavite sve u Hrvatskoj, dakle, prijavite kao imovinu i nekretninu bake u Sloveniji uz točne oznake zemljišnoknjižne čestice, zk. izvadak iz Slovenije itd. ako možete. Onda kad rješenje postane pravomoćno, samo ćete ishoditi europsku potvrdu o nasljeđivanju na temelju koje ćete uknjižiti nasljednike u zemljišne knjige u Sloveniji. 

Što se tiče prijedloga za pokretanje ostavinskog postupka, njega morate podnijeti sudu mjesta gdje je baka živjela, sud će dodijeliti spis javnom bilježniku, javni bilježnik će pokrenuti ostavinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko nemate nacina za pronaci informacije o bakinoj imovini u SLO, pa tako i o bankovnim racunima, ukoliko ste u mogucnosti mozete angazirati i privatnog detektiva koji ce to obaviti za vas, tako da imate kompletirane informacije o statusu imovine u inozemstvu.

Sa tim potvrdama i izvacima koji dokazuju posjedovanje imovine, kao sto vam Ruby rece mozete predati zahtjev sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija