Jump to content

Odšteta za ozljedu u prometnoj nesreći


Šemso

Preporučene objave

Prije 2 mjeseca imao sam prometnu nesreću. Nisam kriv za istu. Imao sam lakšu ozljedu, udarac glavom, i bio 2 tjedna na bolovanju. Imao sam česte glavobolje i nesanice. Specijalistički nalazi nisu pokazali nikakve frakture i ozljede. Svu medicinsku dokumentaciju uredno sam priložio osiguranju za isplatu odštete za ozljedu. Danas su mi izvršili isplatu za odštetu auta a o odšteti za ozljedu nisam ni nikakav dopis dobio. Nazvao sam osiguranje i upitao ih što je s odštetom za ozljedu, odgovor je bio da nemam pravo na odštetu. Zanima me da li je doista to tako ili imam pravo na neku naknadu za ozljedu u prometnoj nesreći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za materijalnu štetu sam dobio dopis s obrazloženjem i na njega sam se žalio. Žalba je odbijena, i na nju sam dobio pismeni odgovor. Što se tiće odštete za ozljedu nisam nikakav dopis dobio. Nazvao sam osiguranje telefonski i rekli su mi da nemam pravo na odštetu i da će mi dopis uskoro stići na kućnu adresu. Da li bi ja trebao zatražiti pomoć kod pravnika jer moje je mišljenje da imam pravo na neku odštetu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Šemso je napisao:

Nazvao sam osiguranje telefonski i rekli su mi da nemam pravo na odštetu i da će mi dopis uskoro stići na kućnu adresu. Da li bi ja trebao zatražiti pomoć kod pravnika jer moje je mišljenje da imam pravo na neku odštetu?

Radije pričekajte da dobijete ovo pisano obrazloženje, pa ćete onda vidjeti koje radnje poduzimati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Liječnik cenzor kao takav je osoba od povjerenja osiguravajućeg društva. On radi za osiguratelja, no to nipošto ne znači da može raditi što hoće. Njegova uloga je takova da mora poznavati ugovor o osiguranju i prava osiguranika odnosno oštećenika i mora se držati medicinske struke. Ali iz činjenice da je on osoba od osigurateljeva povjerenja slijedi zaključak da osiguranik ili oštećenik ne moraju prihvatiti njegovo mišljenje, posebno i stoga što je uvriježeno mičljenje da isti pomao "vuku" na stranu osiguravatelja. No u vašem slučaju angažiranje odvjetnika te pokušaj arbitraže preko istog ili ulazak u parnicu ovisi i o ovome što je prije komentirano da ne opravdava baš svaka ozlijeda novčanu naknadu, te vaši navodi,

, Šemso je napisao:

. Specijalistički nalazi nisu pokazali nikakve frakture i ozljede.

pa bi odluka o angažmanu odvjetnika bila samo na vama jer na pitanje bi li bilo pametno jedino bi vam mogao odgovoriti samo vještak medicinske struke. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na opširnom odgovoru. Činjenica je da je bila lakša ozljeda prilikom sudara. Međutim ne mogu se otetu dojmu da nemam pravo baš na nikakvu odštetu iako sam bio 2 tjedna na bolovanju i nisam se dobro osiječao, česte glavobolje i nesanice imao, izgubio 4kg te psihički patio. Morat ču ipak kod odvjetnika da mi da stručan savjet. Osiguranje je postupilo neobjektivno u ovom mom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Prije 31 minuta, Šemso je napisao:

Morat ču ipak kod odvjetnika da mi da stručan savjet. Osiguranje je postupilo neobjektivno u ovom mom slučaju.

Nemoj trošit vrijeme. Prema navodima iz njihovog dopisa proizlazi da niti jedna ozljeda nije objektivno medicinski potvrđena. Također 2 tjedna bolovanja i opisane tegobe, po meni, ne predstavljaju osnov za isplatu naknade štete. Odvjetnik kojeg ćeš angažirati dobit će isti takav dopis i jedino što ti preostaje je tužba. Na sudu možda možeš dobiti, ali je vjerojatnije je da ćeš izgubiti parnicu i biti obvezan platiti troškove, a onda si u goroj situaciji nego sad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Jack Butler je napisao:

Također 2 tjedna bolovanja i opisane tegobe, po meni, ne predstavljaju osnov za isplatu naknade štete.

Ovo je osobno mišljenje s kojim se korisnik može složiti a i ne mora, a može se steći na osnovu dojma onoga što je opisano objavama. No, kako postoje razni oblici nematerijalne štete relevantno mišljenje bi bilo stvoreno uvidom u medicinsku dokumentaciju i to od osobe kojoj je to struka te bi mišljenje liječnika cenzora na kojem se temelji dopis osiguravatelja moglo biti samo njegovo mišljenje jer sam već spomenuo arbitražu pa prema tome ovo,

 

prije 3 sati , Jack Butler je napisao:

Odvjetnik kojeg ćeš angažirati dobit će isti takav dopis i jedino što ti preostaje je tužba

nije baš točno jer se prije parnice može pokrenuti postupak mirenja pred HUO-m.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

prije 1 sat, Spitfire je napisao:

nije baš točno jer se prije parnice može pokrenuti postupak mirenja pred HUO-m.

Nitko za ovo ne ide u mirenje. 

Za detaljniji odgovor i uputu neka Šemso navede:

Kakav je bio sudar, koja su bila oštećenja na vozilima, koliko ima medicinske dokumentacije, koliko puta je bio kod specijaliste, da li je proveo kakvu terapiju i tako dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudar se desio u kasnim noćnim satima. Kretao sam se svojom desnom trakom brzinom oko 40 km/h. Iz suprotnog smjera dolazio je auto kojim je upravljala gospođa koja je zaspala za volanom i frontalno udarila u moj prvi kraj auta (svoju krivicu priznala je i pred policijskom službenicima). Na automobilima je procijenjena totalna šteta. Dolaskom hitne pomoći meni i njoj okarakterizirane su lakše tjelesne ozljede. Ujutro se budim s jakim bolovima u glavi i odlazim na hitnu gdje mi rade RTG koji je uredan bez fraktura. Propisani mi lijekovi za bolove i za opuštanje. Nakon nekoliko dana ponovno sam podvrgnut rtg-u, te ct-u mozga zbog stalne glavobolje, osjećaja tenzije u glavi i nesanice. Oba pregleda su bila uredna. Upućen sam neurologu koji je utvrdio da je neurološki status uredan te da se radi o posttraumatskoj glavobolji. Propisani su mi analgetici i preporučeno mirovanje. Bolovanje je trajalo 10 dana. To bi bilo ukratko pojašnjeno što se tiče mog slučaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako iz glave, bez čitanja medicinske dokumentacije:

Dva dana srednjih bolova, 3 dana slabih bolova, 5 dana straha ukupno, bez trajnih posljedica i naruženja, nekoliko sati tuđe njege i pomoći, 10 dana bolovanja sveukupno.

Dobro bih se zamislio da li bih stranci savjetovao da tuži. Da zastupam osiguranje, išao bih na odbijanje tužbenog zahtjeva i velike su šanse da bih i dobio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Jack Butler je napisao:

Ovako iz glave, bez čitanja medicinske dokumentacije:

Dva dana srednjih bolova, 3 dana slabih bolova, 5 dana straha ukupno, bez trajnih posljedica i naruženja, nekoliko sati tuđe njege i pomoći, 10 dana bolovanja sveukupno.

Što je prema kriterijima VSRH-a:

srednji bolovi 220,00 kn/dnevno = 440,00 kn

slabi bolovi 70,00 kn/dnevno = 210,00 kn

strah od 2.200,00 - 20.000,00 kn = 2.200,00 kn

10 sati nestručne tuđe pomoći i njege (npr. 30,00 kn/h) = 300,00 kn

Čisto da znate kako se to prevodi u novčani iznos. Naravno, kao što kažu komentatori, sud može prema mišljenju vještaka zauzeti stav da se ne radi o ozljedama koje opravdavaju dodjelu naknade štete. Po meni, ironija je da ovo opravdava dodjelu naknade neimovinske štete, a to što ste Vi gledali kako se netko u punoj snazi zalijeće u Vas, možda i ne opravdava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija