Jump to content

Ovrha - nasljedstvo


Božana1

Preporučene objave

Dobio sam pravomoćnu sudsku presudu prema kojoj mi osoba A.K. duguje stanoviti iznos novca. Osoba A.K. je temeljem ostavinske rasprave nasljednik katastarske čestice. Upis u zemlj. knjige još nije izvršen. Dao sam prijedlog za ovrhu na toj čestici jer je moj dužnik njezin zakoniti nasljednik . Na čestici je  izgrađena kuća koja nije upisana u zemljišne knjige. Moje pitanje glasi : ako dobijem odobrenje za ovrhu na kat.čestici da li automatski dolazi i do ovrhe na navedenoj kući?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada se govori o nekretnini kao predmetu ovrhe, prema čl.81 Ovršnog zakona predmet ovrhe može biti nekretnina kao cjelina određena po pravilima koja uređuju vlasništvo i druga stvarna prava. Prema ovome Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u čl.9 kaže da pojedinačnu nekretninu čini zemljišna čestica, uključujući i sve što je s njom razmjerno trajno povezano na njezinoj površini ili ispod nje. Osim u slučaju da tu građevinu od zemljišta odvaja stvarno pravo koje nekog drugog nositelja ovlašćuje da na tome zemljištu ima tu zgradu u svome vlasništvu, prema navedenome da, i građevina (kuća) bi bila predmet ovrhe. Bi li postojale kakove peripetije oko toga što nije upisana u ZK, vjerovatno ne osim u slučaju da nije ucrtana ni u katastarskom operatu te nema dokaz legalnosti, a isto bi se odrazilo u vrijednosti građevine kao dio nekretnine.

No, hoće li se ovrha na toj nekretnini uopće dopustiti ovisi i o čl.80b Ovršnog zakona

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijedlog za ovrhu će Vam jako teško biti usvojen, osim ako niste dokazali i zajedno s njim dostavili sudu dokaz da je ovrha na novčanim sredstvima i plaći ili mirovini ovršenika nemoguća, zatim ako ste sudu dostavili dokaz da je ovršenik vlasnik predmetne nekretnine, ako ste u ovršnom prijedlogu točno do u detalj opisali o kakvoj se nekretnini radi, zatim ako je dug po glavnici veći od 20.000,00 kn, pa ako nema nikakve zapreke po čl. 80 b Ovršnog zakona itd

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija