Jump to content

PRODAJA STANA


Tonjinjo

Preporučene objave

Poštovani:

Prije nekoliko mjeseci odlučili smo i uspjeli prodati stan i to preko agencije iz razloga što smo smatrali da je takva prodaja najbrža i najsigurnija. Stan je uredno imao svu potrebitu dokumentaciju, građevinsku i uporabnu dozvolu kao i čisto vlasništvo 1/1.  U zgradi gdje smo imali stan problem je bio samo u tome što smo od kupnje 2009. godine pa sve do prodaje istog imali zajedničko brojilo el.energije (privremeni priključak), budući investitor još nije bio podmirio dug prema HEP-u.

O svemu gore navedenom, prije prodaje stana upoznata je bila naša agentica kao i kupac koji je nakon svega i kupio stan putem APN-kredita.

Nakon što su se isti uselili počeli smo od strane kupca, a preko agentice koja im je prodala stan dobivati prijetnje, da smo iste prevarili, tj. da stan zbog navedenog privremenog priključka, ne vrijedi toliko koliko su ga platili, te žele putem odvjetnika s nama ići na nagodbu, da im se vrati određeni dio novaca, a ako na to ne pristajemo, da će nas tužiti putem nadležnog Suda.

Zanima me da li navedeni kupac može nakon što smo mu stan prodali potraživati bilo kakvu naknadu oko vračanja određenog novaca za stan iako je kupac više puta stan bio pogledati i bio upoznat da zgrada u kojem se nalazi stan ima privremeni priklučak el.energije.

Unaprijed hvala na odgovorima!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi smo ponajviše zbog toga i uzeli agenciju za prodaju stana, te smo istoj sve usmenim putem predočili što se i sama uvjerila provjerom prema HEP-u, dok s kupcem do potpisivanja ugovora nismo kontaktirali, a agentica je rekla da je njima sve objasnila. Nakon potpisivanja ugovora kupac nas je još jednom pitao na koji način će plaćati struju budući je privremeni priključak, te nije imao nikakvih primjedbi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznim odnosima navodi da prodavatelj ne odgovara za nedostatke ako su u trenutku sklapanja ugovora bili poznati kupcu ili mu nisu mogli ostati nepoznati. Prema tome odredbe čl.402 navedenog zakona uređuju pitanje nedostataka za koje prodavatelj ne odgovara sa stajališta znanja kupca. Neznanje pozornog kupca je pretpostavka prodavateljeve odgovornosti za nedostatke, dok su kupčevo znanje za nedostatke ili njegova nepozornost okolnosti koje
isključuju prodavateljevu odgovornost. Neznanje mora postojati u trenutku sklapanja ugovora, a ako bi kupac saznao za nedostatke poslije perfekcije ugovora prodavatelj bi za njih odgovarao i to je ono prema čemu bi eventualno mogao tražiti smanjenje cijene a isto bi kupac morao dokazati u eventualnoj parnici.

Tako prema navedenome u vašim objavama ja baš i ne vidim uspjeh u tome. 
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija