Jump to content

Muž nas tjera iz stana


Lutka14

Preporučene objave

Pozdrav, 

Sa bivšim sam u postupku rastave braka. Slijedi nam obiteljska medijacija. Problem je sljedeći. On je otišao od nas u podstanare. Ja sa dvoje djece od 5,5 i 8 ostala sam u stanu. Dio tog stana nekih 67 kvadrata nasljedio je od oca  4 godine prije braka. U tih 67 kvadrata 1/3 ima moja svekrva. Stan su odplaćivali na rate od 1993 godine. Zadnjih 15 000 kuna, odplatio je on prije neke 2 godine. Do tog stana nalazio se prostor od 40 kvadrata, koje sam ja kupila iste godine kad smo se udali. Sve smo to pretvorili i renovirali u jedan stan. On mi želi dovest u stan da s nama živi moja bivša svekrva. Ja trenutno nemam di s djecom. Stalno me mamertiraju porukama da im dan papire od stana, sve je ostalo kod mene. 

Pitanje:

Koja su moja prava? Što raditi,? 

Mogu li nas izbaciti iz stana, mene i djecu? 

Hvala

Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo želim iskoristiti priliku i zaželjeti Vama, kao i Vašoj dječici, te svim moderatorima i njihovim obiteljima, korisnicima i njihovim obiteljima Sretne i blagoslovljene Božićne blagdane..., 

...sada ću Vam probati odgovoriti na Vaš upit...

Nemože/gu Vas i djecu "izbaciti" iz stana, doduše iz ovog Vašeg navoda...

prije 17 sati , Lutka14 je napisao:

Dio tog stana nekih 67 kvadrata nasljedio je od oca  4 godine prije braka. U tih 67 kvadrata 1/3 ima moja svekrva. Stan su odplaćivali na rate od 1993 godine.

...proizlazi da je taj dio stana od 67% suprugova osobna imovina, kao i imovina njegove majke, Vaše svekrve.., no iz sljedećih Vaših navoda....

prije 17 sati , Lutka14 je napisao:

 Zadnjih 15 000 kuna, odplatio je on prije neke 2 godine. Do tog stana nalazio se prostor od 40 kvadrata, koje sam ja kupila iste godine kad smo se udali. Sve smo to pretvorili i renovirali u jedan stan.

...proizlazi da je stan, jednim dijelom, i bračna stečevina, (otplaćen dio za vrijeme trajanja bračne zajednice, te preuređen dio koji ste Vi kupili, a koji sada spada u zajedničku cjelinu stana), te u tom dijelu, kao bračna stečevina, pripada i Vama.....

Dakle, trebali bi pokrenuti postupak Utvrđenje i podjele bračne stečevine...

No, za naglasiti je da niti Vi nemožete braniti useljenje njega ili njegove majke, kao suvlasnika, u stan, jer bi ih time ometali u posjedu... 

Njegova majka, kao suvlasnik, može pokrenuti sudski postupak radi ostvarivanja svojih suvlasničkih prava, ali protiv Vas obadvoje suvlasnika, jer ste i Vi suvlasnik u dijelu stana koji predstavlja bračnu stečevinu, no kažem, VI bi trebali pokrenuti postupak utvrđenja i podjele bračne stečevine (postupak se može pokrenuti prije pokretanja postupka za razvod braka, za vrijeme trajanja postupka za razvod braka, kao i po završetku tog postupka i za pokretanje tog postupka nema zastare) kako bi konzumirali to svoje pravo, pravo suvlasništva, naravno, takav postupak može pokrenuti i Vaš suprug...

Sretno...!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Lutka14 je napisao:

Koja su moja prava? Što raditi,? 

Mogu li nas izbaciti iz stana, mene i djecu? 

Držite se Vi tog stana, a posve neprirodno je da njegova majka živi s Vama. Ustrajte u tome da Vam isplati Vaš dio bračne stečevine, pa da ćete se odseliti, jer sam postupak po ovom pitanju traje doslovno godinama. Bilo bi zanimljivo znati, da li će se otac u postupku razvoda braka pri utvrđivanju njegove obveze za plaćanje alimentacije, pozivati na činjenicu da je otišao u podstanare i da Vam je ostavio stan, te da na ime te činjenice njegova obveza za uzdržavanje bude minimalna moguća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo tako, nemogu i nesmiju Vas izbaciti iz stana bez sudskog rješenja, doduše, mogu sudskim putem zatražiti Vaše iseljenje, no, zasigurno, niti na taj način neće ništa postići, jer, kao što sam u svom prvotnom postu naveo, dio stana se podrazumijeva bračnom stečevinom, dakle i Vašim vlasništvom (suvlasništvom), a sud je taj koji će odlučiti što i kako dalje, da li isplata ili nešto drugo, za izbacivanje Vas i Vaše djece iz stana ne morate strahovati..

Što se tiče uzastopnog maltretiranja tim porukama, možete ih, čak, prijaviti za KD iz čl. 140. KZ RH (nametljivo ponašanje), naravno, ako na drugi način to nemožete riješiti i postići dogovor..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Željac047 je napisao:

Što se tiče uzastopnog maltretiranja tim porukama, možete ih, čak, prijaviti za KD iz čl. 140. KZ RH (nametljivo ponašanje), naravno, ako na drugi način to nemožete riješiti i postići dogovor..

Ovakvim postupanjem bi samo zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju, a pri tome ne bi postigli baš ništa. Dapače, dobili bi eskaliranje sukoba, a to Vam sada nikako ne ide u prilog.

, Lutka14 je napisao:

Stalno me mamertiraju porukama da im dan papire od stana, sve je ostalo kod mene. 

Ukoliko je ovo jedini razlog zbog kojega Vas kontaktiraju, tada im možete pisano i preporučenim putem vratiti njihovu dokumentaciju i okončati ovakvo komuniciranje. Naravno, nitko Vam ne brani da si prije tu istu dokumentaciju kopirate, a sve u slučaju da Vam u budućem sudskom postupku bude zatrebala u svrhu dokaza. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osporit ćete prodaju traženjem da se utvrdi Vaša bračna stečevina, po mom mišljenju ste ako ne u polovicama, a ono vrlo blizu tome, jer ste Vi osobno kupili 40 kvadrata tog stana. 

Međutim, pravo posjeda i stanovanja je različito od prava vlasništva, a imate i prava temeljem čl. 46. Obiteljskog zakona, koji kaže da sud na zahtjev roditelja koji živi s djecom, može odrediti da taj roditelj i djeca žive u bračnoj stečevini (doduše, uz pravo da se plaća stanarina drugom roditelju koji ne živi s djecom).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Lutka14 je napisao:

Zanima me mogu li oni taj stan sada prodati ili u međuvremenu prepisati ili na svekrvu ili bivšeg supruga? 

Sve navedeno mogu napraviti i zato je Vam u interesu da Vam što prije isplate Vaš dio. Naime, dioba bračne stečevine može se urediti sporazumno u obliku sporazuma o diobi bračne stečevine. Međutim, ako se sporazum ne može postići, tada možete na Općinskom sudu (prema mjestu gdje se predmetna nekretnina/stan nalazi) podignuti tužbu za utvrđivanje i diobu bračne stečevine. Također, prilikom pokretanja ovakvog postupka, trebali bi zatražiti zabilježbu spora u zemljišnim knjigama, tako da ako oni i pokušaju prodati stan, da kupac zna da se u svezi nekretnine/stana vodi spor za diobu bračne stečevine, a što bi trebalo biti dovoljno da odustane od kupnje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija