Jump to content

Pravo na godišnji odmor


Preporučene objave

Poštovani,
kod poslodavca sam u radnom odnosu 3 i pol godine, ugovor na neodređeno, do sada nikakvih problema.
Odlaskom kolegice na porodiljni, stavljaju me, protivno mojoj volji, na njezino mjesto kao zamjenu.
Pošto sam zamjena, onemogućeno mi je korištenje godišnjeg odmora jer nema zamjene za mene, a posao ne može "trpit", tako da cijelu godinu nisam koristila godišnji. Sada će već druga godina, a sa njome i novi godišnji.
Isplatiti ga ne žele, predloženo mi je da bi mogla koristiti svaki petak do kraja 6.mj da iskoristim dane, što meni, naravno nije opcija.
Molim savjet i pomoć, što napraviti i kako se postaviti?
Hvala!

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
prije 1 sat , Borbena7 je napisao:

Nije upitno da imate pravo na godišnji odmor, ali je upitno kako ga realizirati. Kada kažete da su Vas stavili na njeno mjesto kao zamjenu, možete li navesti jeste li tom prigodom dobili nekakav novi ugovor o radu ili aneks ili nešto treće kao pisano obrazloženje?

Potpisala sam aneks gdje je izmijenjen samo članak ugovora sa radnim mjestom, te piše da ću obavljati poslove kolegice do njezinog povratka sa porodiljnog, ništa drugo nije navedeno

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
, Borbena7 je napisao:

Ovo što Vaš poslodavac radi je protuzakonito i to sa više osnova, e sada je pitanje, da li bi ga bili spremni prijaviti inspekciji rada, a to isto možete napraviti i posve anonimno?

Naravno da jesam, već sam razmišljala o tome, ali nisam bila sigurna ima li osnove za prijavu. Hvala Vam puno na odgovoru!

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Prije 1 minutu, ib11 je napisao:

Naravno da jesam, već sam razmišljala o tome, ali nisam bila sigurna ima li osnove za prijavu.

Imate osnovu, slobodno se u prijavi pozovite na čl. 228. st. 1. toč. 15. Zakona o radu, a koji kaže da će se za teži prekršaji poslodavac kao pravna osoba kazniti novčanom kaznom od 31.000,00 do 60.000,00 kuna, ako radniku ne omogući korištenje godišnjeg odmora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom o radu i to člancima 77., 78., 83. i 84., a što je Vaš slučaj.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , Borbena7 je napisao:

Imate osnovu, slobodno se u prijavi pozovite na čl. 228. st. 1. toč. 15. Zakona o radu, a koji kaže da će se za teži prekršaji poslodavac kao pravna osoba kazniti novčanom kaznom od 31.000,00 do 60.000,00 kuna, ako radniku ne omogući korištenje godišnjeg odmora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom o radu i to člancima 77., 78., 83. i 84., a što je Vaš slučaj.

Super, hvala na detaljnom objašnjenju! 

A što se tiče aneksa od kojeg nisam dobila svoj primjerak, te nije ni odložen u dosje, jer sam si ga htjela kopirati? Bio je potpisan samo zbog toga što je to tražio voditelj zaštite na radu. Ako dođe do inspekcije, oni imaju primjer i dokaz da sam potpisala, ali po meni je i to prekršaj?

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Online korisnici

 • Slične teme

  • objavio: Playback
   Pozdrav,
    
   zaposlen sam u firmi s 1.4. na neodređeno, to mi je prvi posao i očekivao sam da ću sa 1.10. imati puni godišnji. Međutim, neki dan mi je rečeno da nemam to pravo, već samo na razmjerni dio, odnosno 16 dana (ne kužim ni kako su do toga došli, jer ako je dva dana mjesečno, onda je valjda 2x9=18 dana. No to je sad manje bitno, ono što me zanima je zbog čega ja ne bi imao pravo na puni godišnji, nigdje u ZORu se ne spominje opcija razmjernog godišnjeg nakon 6. mjeseci.
    
   Unaprijed hvala
  • objavio: Pravda1234
   Postovani, imala sam godisnji odmor od 12.8. do 26.8. ove godine. U godisnji mi je pala i Velika Gospa. Inace radim na standu u centru koji je odlucio za Gospu ne raditi. Moji poslodavci su tada odlucili dan Velike Gospe svima racunati kao slobodan dan. Osim toga, i meni si rekli kako mi taj dan racunaju kao slobodan, no misljenja sam da sam zbog tog blagdana u vrijeme godisnjeg, imala pravo na jos jedan dan godisnjeg, te da mi dan godisnjeg nikako nisu smjeli racunati kao slobodan.
   Poslodavci, naravno, tvrde da to nije tako. Pa mi Vi, molim Vas, recite jesam li zbog tog blagdana tokom godisnjeg trebala dobiti dan dodatno, pa su me zakinuli za taj dan, ili ne pa je godisnji koji sam imala u redu? 
   Hvala svima unaprijed
  • objavio: mirmar
   Dobar dan,
   molim vas za pomoć u tumačenju Zakona o radu vezano uz godišnji odmor za osobe zaposlene na pola radnog vremena.
   Radi se o 6-dnevnom radnom tjednu, gdje osoba zaposlena na puno radno vrijeme radi 6 dana po 8 sati i ima 1 dan slobodno.
   Kada se radi o osobi zaposlenoj na pola radnog vremena, ona može raditi 6 dana po 4 sata i imati 1 dan slobodno, ili raditi 3 dana u tjednu po 8 sati i imati 4 dana slobodno.
   Na koliko dana godišnjeg ima pravo osoba koja radi 3 dana u tjednu po 8 sati (i koja ustvari u jednom danu odradi svoja 2 "radna dana")?
   Konkretno, ima li osoba koja radi 3 dana po 8 sati pravo na 12 dana godišnjeg, a osoba koja radi 6 dana po 4 sata pravo na 24 dana godišnjeg ili obje osobe imaju pravo na 24 dana godišnjeg?
   Hvala i lijep pozdrav!
  • objavio: TBI
   Pozdrav, imam pitanje vezano za korištenje godišnjeg odmora nakon porodiljnog.
   28.10.2017. zavrsila sam na komplikacijama, rodila sam 31.5.2018. i krajem ovog mjeseca trebala bi se vratiti na posao. Godisnji u 2017. sam koristila samo 2 tjedna, dok u 2018. nisam bila niti jedan dan na godisnjem pa me zanima koliko i do kada moram iskoristiti stari godisnji, jer moj poslodavac tvrdi da nemam pravo na godisnji jer sam se trebala vratiti jedan dan na posao da to ostvarim te da ce mi dati samo 2 tjedna godisnjeg... 
   Hvala
  • objavio: doky89vk
   Imam pitanje vezano za dodijeljivanje razmjernog dijela godišnjeg odmora u slučaju da radnik odrađuje otkazni rok.
   Dakle, radnik je najavio otkaz datuma 04.05.2019. Njegov otkazni rok iznosi mjesec dana i dva tjedna što znači da će raditi do 18.06.2019. Maksimalni broj dana za navedenog radnika je 24 dana. Radnik će koristiti godišnji odmor za vrijeme otkaznog roka.
   Pitanje: Radnik tvrdi da ima 12 dana razmjernog godišnjeg odmora što meni baš i nema smisla jer bi to značilo da mu u izračun od 12 dana ulaze i dani koje ce radnik biti na godišnjem, odnosno da mu se u tom slučaju dodijeljuju dani godišnjeg dok je on na godišnjem.
   Po mome radnik bi trebao dobiti 8 dana do dana najave otkaza 04.05. te još 2 dana za cijeli 5. mjesec budući će u 6. mjesecu koristiti dodjeljeni godišnji odmor od 10 dana.
   Smatram da bi mu se dodijelilo 12 dana radnik mora raditi neprekidno od 01.01.do 18.06. a to nije slučaj budući će radnik realno raditi do 05.06. u slučaju korištenja godišnjeg odmora od 12 dana.
   Da pojednostavim, po vašemu treba li dobiti 10 dana ili 12?
×
×
 • Napravi novi...