Jump to content

Neovlašteno stjecanje tuđih predmeta.


Zeljko2401

Preporučene objave

Molio bi neki savjet ili bilo šta da mi može pomoći.

Naime prije 3 mjeseca sam upao u kuću jednog poznanika kroz pritvoren prozor i pokušao sam otuđiti 2 daljinska od televizora, kabel od televizora, neki džepni sat,jedan stariji mobitel pa čak i televizor. Jedan prijatelj koji je vozio je bio spavao u autu dok sam ja unosio te stvari u auto koji glasi na njega. Oboje smo bili u jako alkoholiziranom stanju (popili smo svaki više od 4-5 piva i na to još skupa oko 2 litre rakije kod jednog prijatelja doma koji može potvrdit)

Kod mene u džepovima su našli samo te daljinske, ostatak stvari (osim televizora koji je ostao u kući) sam donio u njegov auto dok je on spavao.

Policija nas je uhvatila u dvorištu i odvela u stanicu, svakog posebno. Tereti me se za za kazneno djelo protiv imovine-krađom i sud je donio prijednog da me se kazni kaznom zatvora u trajanju od 8 mjeseci.

Zanima me dali ima neko neki savjet u vezi pisanja žalbe koji imam pravo podnjet u roku 8 dana i dali netko zna dali bi mi moglo pomoći sto su nas oko 5 sati ujutro priveli u stanicu a dali nam puhati alkotest tek oko 10.30 sati. S tim da su mene i njega razdvojili jer smo bili u hodniku policiske postaje svaki na svom kraju je sjedio, a razgovarali smo pa su mene stavili tamo u sobu sa rešetkama u PP (neznam kako se zove ta soba). 

I još uz to me je prilikom vođenja u tu sobu policajac nabio u zid, te kasnije dok sam tražio vodu policajac mi ju je odbio donjeti i kad sam ga pitao da kao nemam prava na vodu odgovorio mi je "nemas ti nikakvih prava" 

Nesvjesno sam uradio taj čin krađe pod velikim utjecajem alkohola jer se sječam tek djela gdje sam sjedio u policiskoj postaji u hodniku.

Piše da sam svjesno napravio krađu, a tek nakon 5 sati (od toga sam spavao najmanje 2 i pol do 3 sata u sobi sa rešetkama) su mi izmjerili 1,01 promila u krvi.

Ako ko mi može pomoči ili dat neki savjet bio bi mu neizmjerno zahvalan.

Znam da sam napravio glupost i da moram odgovarati,al nikad nisam krao i 8 mjeseci da provedem u zatvoru bi me uništilo do kraja jer živim težak život, imam 22 godine, nezaposlen sam i živim sa roditeljima i 4 brata a zarađivam na crno gdje se nađe posla.

Hvala svima koji pomognu savjetom ili bilo čim šta bi mi moglo pomoči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Zeljko2401 je napisao:

Tereti me se za za kazneno djelo protiv imovine-krađom i sud je donio prijednog da me se kazni kaznom zatvora u trajanju od 8 mjeseci.

Drugim riječima, izdan vam je kazneni nalog sa uvjetnom osudom od 8 mjeseci, ne bezuvjetan zatvor od 8 mjeseci. Ili griješim?

Naime, na nalog postoji pravo prigovora u roku 8 dana, rok za žalbu protiv presude je 15 dana (osim ako ste maloljetnik, a što niste).

prije 7 sati , Zeljko2401 je napisao:

Zanima me dali ima neko neki savjet u vezi pisanja žalbe koji imam pravo podnjet u roku 8 dana...

Jedino na što ovdje možete ukazivati, po meni, je smanjena ubrojivost (možda bitna, možda ne, to je stvar vještačenja). Sve drugo je sasvim jasno.

Čak i da se vještačenjem utvrdi bitno smanjena ubrojivost, time nećete puno dobiti, budući je ista osnova za fakultativno ublažavanje kazne, što znači da je sud može, ali nije obvezan primijeniti je, jer zavisi o više faktora, među inim i vašem prijašnjem životu - primjerice, ako ste već bili osuđivani, nema šanse da bi sud išao ublažavati.

Na kraju krajeva, opet biste bili osuđeni na uvjetnu osudu ili možda čak i rad za opće dobro (što vam je moguće gora opcija) plus što biste bili dužni snositi i troškove vještačenja, a koji će se kretati oko 3-5.000,00 kuna. Također, moguća je i opcija sigurnosne mjere obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu ako se utvrdi postojanje osnova za istu. Dakle, potencijalno ovo može biti puno, puno gore po vas u vidu krajnjih konzekvenci (pretpostavljam da vam se baš i ne da zezati s doktorima i testovima trijeznosti).

Osobno, mišljenja sam da vam se prigovor ne isplati, ako se odlučite na njega onda ga koncipirajte na način da osporavate ubrojivost zbog visoke intoksikacije alkoholom, iako vam to neće proći, ali možda se utvrdi bitno smanjena ubrojivost, no ne sa nekim signifikantnim učinkom na krajnji rezultat u usporedbi sa ovim sadašnjim.

Više osnova bi, po meni, imao vaš prijatelj, koji je možda ni kriv ni dužan upleten u sve to bez svog znanja.

prije 7 sati , Zeljko2401 je napisao:

...da li bi mi moglo pomoći sto su nas oko 5 sati ujutro priveli u stanicu a dali nam puhati alkotest tek oko 10.30 sati.

Nema veze, jer vještačenjem krvi lako se utvrdi točna količina alkohola u vrijeme počinjenja djela kroz tzv. period razgradnje alkohola u organizmu.

prije 7 sati , Zeljko2401 je napisao:

S tim da su mene i njega razdvojili jer smo bili u hodniku policiske postaje svaki na svom kraju je sjedio, a razgovarali smo pa su mene stavili tamo u sobu sa rešetkama u PP (neznam kako se zove ta soba). 

To su napravili da spriječe dogovaranje s vaše strane.

prije 7 sati , Zeljko2401 je napisao:

I još uz to me je prilikom vođenja u tu sobu policajac nabio u zid, te kasnije dok sam tražio vodu policajac mi ju je odbio donjeti i kad sam ga pitao da kao nemam prava na vodu odgovorio mi je "nemas ti nikakvih prava" 

Ovo je neprofesionalno ponašanje i podloga za stegovni postupak protiv dotičnog policajca, moguće i teže posljedice, no vaš kredibilitet kao svjedoka ozbiljno je kompromitiran visinom intoksikacije alkoholom, a znate i sami kome se u takvoj situaciji vjeruje.

Uz to, bilo bi malo licemjerno od vas da se pozivate na neubrojivost/smanjenu ubrojivost u kaznenom postupku, a u isto vrijeme tvrdite da ste bili potpuno pri sebi i da se točno sjećate svega što vam je policajac rekao nešto malo nakon počinjenja djela - nema logike.

prije 7 sati , Zeljko2401 je napisao:

Znam da sam napravio glupost i da moram odgovarati,al nikad nisam krao i 8 mjeseci da provedem u zatvoru bi me uništilo do kraja jer živim težak život, imam 22 godine, nezaposlen sam i živim sa roditeljima i 4 brata a zarađivam na crno gdje se nađe posla.

Ponavljam kako smatram da se radi o nalogu sa uvjetnom osudom, ne bezuvjetnim zatvorom.

Možete li napisati izreku presude koju ste dobili? To vam je onaj dio koji ide nakon "kriv je".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega želio bi se zahvalit svima na njihovim odgovorima.

Također sretna nova godina svima.

Pročitao sam vaše odgovore više puta, a sad imam par pitanja i još nešto za nadovezat se jer nisam ni ja baš sve dobro objasnio.

Ovo nije presuda nego optužnica.

Okrivljenika (mene) se tereti za kažnjivo  djelo krađom-opisano i kažnjivo po članku 228. st 1. Kaznenog zakona.

Citiram: "Na temelju čl.342. st. 3. Zakona o kaznenom postupku predlažem da sud 1. okrivljeniku MENI za kazneno djelo iz članka 228. st. 1. kaznenog zakona temeljem odredbe istog članka odredi kaznu zatvora u trajanju od 8 (osam) mjeseci.

I još bi naveo da su mi napisali smatraju moju obranu nevjerodostojnom i suprotnom dokazima iz spisa i da iako sam bio pod utjecajem alkohola da sam bio svjestan obilježja kaznenog djela i da mi je obrana bila iskljucivo usmjerena ka izbjegavanju kaznenopravne odgovornosti.

Zanima me šta bi neko napravio na mojem mjestu. Dali se isplati pisat žalbu i koje bi argumente naveo ako bi ju pisao. 

I ono najvažnije dali ču stvarno u zatvor.

Konačno sam odlučio otiči u Njemačku i prijatelj je sve sredio i sad mi dođe ovo i upropasti mi početak 2020. za koju sam mislio da ču konačno nešto napravit od života.

Još jednom zahvaljujem svima koji mi žele pomoći savjetima i molio bi vas da mi date još istih.

Hvala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

2017. su me ulovili sa 6 biljka marihuane koje sam sadio za vlastitu upotrebu. dobio sam 6 mjeseci zatvora na 2 godine uvjetne. To sam sve priznao.

I vozio sam bez vozacke dozvole auto od prijatelja, tu sam dobio godinu i pol uvjetne na 60 dana zatvora. I 6 mjeseci bez prava upravljanja vozilom nakon stjecanja prava na vožnju.

Nit sam sadio više, a nit sjeo za volan. 

Dali bi mi sad mogli stvarno dodjelit kaznu zatvora?

Taj alkohol me je koštao svih sranja u životu tako da sam odlučio nedavno nikad više ga konzumirat.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je malo grdo. Mislim na drogu, ovo drugo je prekršaj (ako sam vas dobro shvatio).

Teško bude to prošlo bez ikakvog zatvora, jer sa novom osudom, postoji i mogućnost opoziva ove ranije uvjetne osude.

Moja sugestija je priznati, iskreno navesti kako se sve odvilo, ne nijekati odgovornost (jer ponavljam da eventualna bitno smanjena ubrojivost daje samo mogućnost sudu da ublaži kaznu, a uz dosadašnju osuđivanost, to sud gotovo sigurno ne bi radio), pokajati se, ispričati žrtvi (možete poslati pismo isprike poštom preporučeno s povratnicom), ako ima neke štete, naknadite je (barem dio), navedite ovaj posao koji je dogovoren u SR Njemačkoj i apelirajte na sud za posljednju šansu (sredili ste si život i ove gluposti ostavljate iza sebe). Ako bi vam oštećenik oprostio, to bi smatram mogao biti jezičac na vagi da vam se ne izrekne kazna bezuvjetnog zatvora.

Najcrnji scenarij je kazna zatvora plus opoziv uvjetne. Srednja opcija je djelomična uvjetna osuda (dakle, dio kazne biste svakako morali izdržati u zatvoru, a ostatak ide pod uvjet) bez opoziva uvjetne osude.

Ne znam doduše, kako vam kaznena evidencija i vođenje kaznenog postupka utječe na zaposlenje u SR Njemačkoj (kod nekih poslova se traži dokaz o neosuđivanosti odnosno o nevođenju postupka).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija