Jump to content

Oslobođenje od novčane kazne


macak_15

Preporučene objave

Glede troškova kaznenog postupka, moguće je postaviti takav zahtjev sudu na temelju odredbe čl. 148. st. 6. ZKP-a, pa će se donijeti posebno rješenje, no vodite računa da vas se svejedno može natrag obvezati na plaćanje istih troškova u roku 10 godina od pravomoćnosti odluke o troškovima utvrdi da vam se financijska situacija poboljšala (temelj za to je čl. 148a ZKP-a).

Glede novčane kazne, postoji mogućnost da se sud traži produljenje roka za plaćanje kazne do 2 godine (može se dobiti i obročna otplata u tom periodu) na temelju odredbe čl. 42. st. 7. KZ-a. Ukoliko ne platite i ne uspije prisilna naplata, ide zamjena u rad za opće dobro, ako pristanete, u protivnom zamjena u kaznu zatvora (tzv. supletorni zatvor). Naknadno oslobođenje od novčane kazne u ovom slučaju nije moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala. Jeste li ikad naišli na situaciju da je osoba osuđena za kazneno djelo koje je u međuvremenu ukinuto odlukom Sabora između prvostupanjskog i drugostupanjskog postupka? Za vrijeme prvostupanjske presude taj članak zakona je postojao, u vrijeme donošenja drugostupanjske presude nije. Ima li to kakvog utjecaja na presudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da ima, jer ako je novim zakonom određeno ponašanje dekriminalizirano odnosno više nije kazneno djelo, zbog obvezne primjene blažeg zakona, to znači da optuženik ne može biti proglašen krivim za to kazneno djelo.

O navedenoj činjenici svaki sud, pa i žalbeni, vodi računa po službenoj dužnosti. O kojem kaznenom djelu govorimo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija