Jump to content

Molim pravni savjet u vezi kredita


Zvijezdano nebo

Preporučene objave

Poštovani,

javljam se u ime prijateljice, koja je pred razvodom u totalnom rastrojstvu. Hitno joj treba informacija, da zna svoja prava na vrijeme.

Suprug joj ima kredit u banci, ne zna u kojem iznosu, na koliki vremenski rok otplate, kao niti iznos mjesečne rate.

Zanima ju samo, u slučaju da suprug ne plaća redovito rate kredita iz bilo kojeg razloga ili da ostane bez posla, da li bi nju banka teretila za isti taj kredit

- dok su još službeno u braku

- nakon sudske presude o rastavi braka

Ona za taj kredit nije jamac niti sudužnik, niti je išta potpisivala.

Unarijed se zahvaljujem i vjerujem u pomoć.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može ju teretiti suprug jer i kredit ulazi u bračnu stečevinu te suprug može zahtijevati plačanje polovice preostalog iznosa kredita nakon razvoda. Ako to želi izbjeći bolje da se ne rastaje, a od supruga može svejedno otići svojim putem i tu ju ne može nitko spriječiti pa neka onda suprug zatraži razvod pa bi u tom slučaju za nju to bilo znatno  povoljnije i mogla bi mu postaviti neke uvjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Zvijezdano nebo je napisao:

Zanima ju samo, u slučaju da suprug ne plaća redovito rate kredita iz bilo kojeg razloga ili da ostane bez posla, da li bi nju banka teretila za isti taj kredit

- dok su još službeno u braku

- nakon sudske presude o rastavi braka

Ne bi je banka teretila, ni dok su u braku, a ni nakon pravomoćne presude o rastavi braka. Za banku ona ne postoji.

Prije 39 minuta, ivistipe je napisao:

Može ju teretiti suprug jer i kredit ulazi u bračnu stečevinu te suprug može zahtijevati plačanje polovice preostalog iznosa kredita nakon razvoda.

Svatko ima pravo tražiti, ali svoje zahtjeve treba na sudu i dokazati, a prema navedenom bojim se da će jednog dana bivši suprug uspjeti u tome. Naime, bivši suprug u posebnom sudskom postupku (ne u postupku rastave braka) bi trebao dokazati da je sva ta sredstva kredita uložio u povećanje zajedničke imovine ili za druge zajedničke potrebe, a da po prestanku braka on taj kredit sam otplaćuje. U slučaju da bivši suprug pokrene ovaj postupak, gospođa može osporiti svom bivšem suprugu da je kredit utrošio u zajedničku imovinu i zajedničke potrebe, odnosno dokazati da je podigao kredit isključivo za vlastite potrebe.

Prije 44 minuta, ivistipe je napisao:

Ako to želi izbjeći bolje da se ne rastaje, a od supruga može svejedno otići svojim putem i tu ju ne može nitko spriječiti 

Ovo je neprimjereno tvrditi, jer gospođa ima pravo na svoj život i svoju slobodu u svakom pogledu, a uvjetovanje njenih prava i sloboda, strahom od eventualnog imovinskog zahtjeva bivšeg supruga je i više nego loše. Prema tome, ako gospođa smatra da je braku došao kraj, neka se primi rješavanja ove teme i neka se ne boji obveza po kreditu, jer iste ne mogu biti razlog ˝prisilnog˝ zadržavanja u bračnoj zajednici.

Prije 51 minuta, ivistipe je napisao:

pa neka onda suprug zatraži razvod pa bi u tom slučaju za nju to bilo znatno  povoljnije i mogla bi mu postaviti neke uvjete.

Ovo je posve netočno. Postupak razvoda braka mogu pokrenuti sporazumno, a što je najbolje iz razloga, jer je najbrže. Isto tako, može ga pokrenuti bilo koji supružnik, nema razlike u postupku. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U krivu ste kredit je isto bračna stečevina i nakon razvoda supružnik koji sam plača kredit ima pravo tražiti polovinu od drugog supružnika u sudskom postupku i to sa sigurnim uspjehom. Čak i u najgorem scenariju bi mogla banka zatražiti utvrđivanje bračne stečevine ako se nebi plaćao kredit, makar za sada još to banke ne rade, ali bi mogle u budućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sad, ivistipe je napisao:

U krivu ste kredit je isto bračna stečevina i nakon razvoda supružnik koji sam plača kredit ima pravo tražiti polovinu od drugog supružnika u sudskom postupku i to sa sigurnim uspjehom.

Bivši suprug ima pravo tražiti što god želi, a to sam navela i u prethodnoj objavi, međutim te svoje navode treba dokazati. Posve je netočno ovo što navodite da je svaki kredit bračna stečevina. Da je tako kako tvrdite, tada uopće na sudu ne bi trebalo dokazivati da je kredit bračna stečevina. Ovdje je u pitanju kredit kod kojega bivši suprug s obzirom da je on stranka u tom ugovoru o kreditu, može postaviti obveznopravni zahtjev za naknadom polovice kreditne svote prema drugom bivšem bračnom drugu, ali ova bi se obveza naknade polovice kreditne svote temeljila isključivo i to isključivo samo na sudski utvrđenoj činjenici da su ta kreditna sredstva utrošena na zajedničke troškove. A gospodin će se morati dobro potruditi da bi to dokazao, jer koliko je vidljivo iz upita, gospođa ne zna gotovo ništa o tom kreditu, a kamo li da je osjetila blagodati istoga.

Prije 10 minuta, ivistipe je napisao:

Čak i u najgorem scenariju bi mogla banka zatražiti utvrđivanje bračne stečevine ako se nebi plaćao kredit, makar za sada još to banke ne rade, ali bi mogle u budućnosti.

I ovo je netočno. Ugovorni odnos je između banke i korisnika kredita, te je u skladu s tim bračni drug ili bivši bračni drug korisnik kredita koji odgovara samostalno za svoje obveze prema banci, bez obzira na namjenu kredita. Banku nije briga u koju namjenu je kredit potrošen, već je zanima isključivo odgovornost korisnika kredita, odnosno osobe s kojom je ugovor o kreditu sklopljen, a to je suprug ili bivši suprug.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi ljudi,

njezin suprug je otišao od nje prije 45 dana, znači napustio bračnu zajednicu ( svjedoci su njezin sin i stanodavke ), a kredit je uzeo u banci tek iza toga nakon što više ne žive zajedno, nekih 15 dana iza napuštanja iste.

Bračne stečevine nemaju, stan, kuća, samo automobil.

On je rekao da će pokrenuti rastavu na sudu.

Onda po tome ona nema ništa sa tim, da mora dijeliti i plaćati ili ?

Koji je sad najbolji savjet za nju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Borbena7 je napisao:

te je u skladu s tim bračni drug ili bivši bračni drug korisnik kredita koji odgovara samostalno za svoje obveze prema banci, bez obzira na namjenu kredita.

No ipak postoji mogućnost solidarne odgovornosti, osobito glede činjenice "namjene", ( čl. 44 st. 1 i 3 ObZ

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Zvijezdano nebo je napisao:

možete mi molim Vas to pojasniti laički ne razumijem

Sve ok, ovo se nije odnosilo na vaš konkretan slučaj, obzirom na činjenicu koju ste naveli;

 

prije 23 sati , Zvijezdano nebo je napisao:

kredit je uzeo u banci tek iza toga nakon što više ne žive zajedno, nekih 15 dana iza napuštanja iste.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A joj. I dalje ne razumijem koja je njezina odgovornost kada vise ne zive zajedno osim sto su jos formalno u braku i ona taj novac nije niti vidjela a kamoli nesto drugo. 

Zar joj je taj papir (brak) biti omca koja ce joj stvarati probleme?

Da navedem da je nezaposlena, imam svoj stan koji je stekla davno prije braka. To onda moze biti da ce bez svog stana ostati? Ili ce se morati sa njim boriti tj dokazivati da sa tim kreditom nema nista!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ivistipe je napisao:

U krivu ste kredit je isto bračna stečevina

Sredstva dobivena iz kredita su bračna stečevina (iako u ovom konkretnom slučaju nisu jer je ugovor o kreditu sklopljen nakon prestanka faktične bračne zajednice), ali su rate plaćanja kredita dug bračne zajednice, za koji bračni drugovi odgovaraju na jednake dijelove, tu se mora razgraničiti jedan dio kreditnog odnosa od drugog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana Ruby,

a kako su rate kredita dug zajedničke, kada više ne žive zajedno skoro 50 dana. Suprug je uzeo kredit bez dogovora sam od sebe i tko zna za što mu treba, a ona da ima odgovornost, a od tih novaca nepoznatog iznosa nije vidjela niti dobila išta. 
To onda samo vrijedi dok se ne razvedu i presuda postane pravomoćna? Iza nema neće imati obvezu? Ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Zvijezdano nebo je napisao:

Postovana Ruby,

a kako su rate kredita dug zajedničke, kada više ne žive zajedno skoro 50 dana. 

Morate malo bolje pratiti tekst koji se objavi

 

prije 6 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

(iako u ovom konkretnom slučaju nisu jer je ugovor o kreditu sklopljen nakon prestanka faktične bračne zajednice)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija