Jump to content

Vodno dobro -Molim odgovor


mapmap

Preporučene objave

Postovani, kaparili smo kucu u Zagrebu, cija parcela ima izlaz na dvije ceste. Izlaz na cestu s koje je pristup parceli mnogo laksi i ljepsi (na skici broj 1225/1) prekinut je parcelom na kojoj je upisano “vodno dobro” (na slici zaokruzena parcela br. 1989). Dakle, da bismo pristupili kuci s te  strane, morali bismo “uzurpirati” cca 2 x 3 metra vodnog dobra (na slici zaokruzena cestica  br. 1989). Ukratko, mozemo li to napraviti i bismo li zbog toga mogli imati problema?). Samo da napomenem da nam je to kljucni moment u kupnji kuce i spremni smo izgubiti i kaparu ako to ne bi bilo moguce. Zato Vas molim za hitni odgovor.

svaka pomoc i sugestija bit ce doboko cijenjena.

hvala 

image.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , mapmap je napisao:

Dakle, da bismo pristupili kuci s te  strane, morali bismo “uzurpirati” cca 2 x 3 metra vodnog dobra (na slici zaokruzena cestica  br. 1989). Ukratko, mozemo li to napraviti i bismo li zbog toga mogli imati problema?).

"Uzrupacija" bilo čije nekretnine bez obzira imala status vodnog dobra ili ne, uglavnom uvijek donosi i probleme.

To što ima status vodnog dobra (za razliku od javnog vodnog dobra) samo znaći da je u vlasništvu pravne ili fizičke osobe a ne RH. Iako je tako, prema čemu bi javno vodno dobro imalo veća ograničenja u samom raspolaganju vlasništva a vodnim dobrom svoji vlasnici mogu raspolagati gotovo kao i vlasnici bilo koje druge nekretnine, RH ima pravo prvokupa prema Zakonu o vodama (bivši čl.19, sada 22), kao i određena ograničenja što se može (g)raditi na određenom vodnom dobru.

Prema tome, odstupanja i ograničenja raspolagnja vodnim dobrom kao predmetom stvarnog prava moguća su samo uz suglasnost Hrvatskih voda.   

Btw,

prije 13 sati , mapmap je napisao:

na slici zaokruzena parcela br. 1989

prije će biti da se radi o 3989.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

zahvaljujem od srca na odgovoru, da, greska je  - cestica je 3989. 
U Vasem odgovoru dali ste nam naslututi da postoji razlika izmedu “vodnog dobra” i “javnog vodnog dobra” pa smo isli provjeriti - cestica se vodi kao “javno vodno dobro”.

Jasno nam je da ne mozes graditi na tudoj cestici, pa je moja rijec “uzurpacija” bila malo pregruba. Mi bi to, dakle, koristili samo kao ulaz autom na nasu cesticu, Nikakva gradnja iili nesto slicno. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , mapmap je napisao:

cestica se vodi kao “javno vodno dobro”.

Što bi značilo da bi trebala biti u vlasništvu RH, a podredno da bi vrijedila i još veća ograničenja raspolaganja.

prije 23 sati , mapmap je napisao:

Jasno nam je da ne mozes graditi na tudoj cestici, pa je moja rijec “uzurpacija” bila malo pregruba. Mi bi to, dakle, koristili samo kao ulaz autom na nasu cesticu, Nikakva gradnja iili nesto slicno. 

Ni u mome odgovoru naglasak nije bio na gradnji nekakove zgrade nego uređenja puta kao takovoga te je poradi toga i stavljena zagrada a sama riječ uzurpacija, iako možda grubo zvući i ne znaći baš točno u smislu onoga o čemu bi se ovdje radilo, ipak je prigodna temi. Dakle, samim prisvajanjem dijela posjeda stvara se problem sa bilo kojim stvarnim posjednikom, pravnom ili fizičkom osobom, imala čestica status javnog vodnog dobra ili ne. Ono što znam da se moglo je to da su Hrvatske vode na zahtjev vlasnika susjedne čestice mogle dati pravo služnosti puta na dijelu vodnog dobra ako nije bilo u suprotnosti sa odredbama Zakona o vodama i Odluke o visini naknade najma, zakupa, služnosti i prava građenja na javnom vodnom dobru, ali samo ako je dio čestice javnog vodnog dobra jedini mogući pristup nekretnini podnositelja zahtjeva. 

Prema tome, bilo kakovo drugo samovlasno korištenje predmetne čestice bi bilo smetanje posjeda.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Postovani,

buduci da smo sludeni kontradiktornim tvrdnjama jos jednom vam se javljam sa zamolbom za pomoc, ovaj put s drugim problemom (javili smo se HV i taj problem nastojimo rijesiti), no u slucaju da ne bude rijesen povoljno po nas, imamo rezervnu opciju.

Naime, sadasnji vlasnik kupio je od vlasnika parcele broj 1321/1 (ova velika zelena povrsina pored) cca 105 kvadrata. Diobnim ugovorom, oni su povukli ovu liniju koja je na slici ucrtana kemijskom olovkom (oni su dakle diobnim ugovorom “definirali” tu parcelu). No buduci da je to zeleni pojas, parcelizacija ne moze biti napravljena. Nama sad jedan odvjetnik tvrdi da je taj diobni ugovor nacelne naravi i nema zakonsku osnovu jer zeleni pojas ne moze biti parceliziran i mi kao suvlasnici te parcele  mozemo napraviti pristupni put u toj kvadraturi gdje hocemo. No drugi odvjetnik (koji se ne bavi striktno stvarnim pravom) tvrdi suprotno - tj. da je diobnim ugovorom tocno definirano o kojih se 105 kvadrata radi. 
Molim jos jednom za vase misljenje.

i
 

najljapsa hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija