Jump to content

dugogdišnje ovrhe na fini


ivana74

Preporučene objave

molim za savjet..imamo kao tvrtka dosta ovršenika čije ovrhe leže na fini već preko 7 -8 godina i radi se većini slučajeva o fizičkim osobama. Da li ikada prema takvima nastupa zastara, odnosno da li FINA obustavlja takva ovršna rješenja ako nije bilo nikakvih prometa po računu ovršenika fizičke osobe, za razliku od pravnih subjekata?

 

Ovo pitam iz razloga za slučaj da li mi kao ovrhovoditelji imamo dužnost povuči takve ovrhe s DINA-e ako nije bilo kretanja novaca po računu ovrešnika fizičke osobe duže od  3 pa i više godina?

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se tražbina iz osnove za plaćanje ne naplati od ovršenika fizičke osobe u cijelosti u roku od tri godine od primitka u Agenciju, nakon što po toj osnovi za plaćanje nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci uzastopno s računa tog ovršenika, Agencija prestaje s izvršavanjem te osnove za plaćanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Borbena...Što bi u praksi predstavljalo "prestaje s izvršavanjem"..je li FINA uništava ili jenostavno otklanja sva rješenja o ovrsi koja terete ovršenika? Također, je li ovrhovoditelj u tom slučaju, protekom roka od 3 godine može otpisati svoje dugovanje i jednostavno povuči ovrhu ili ovrhe.?

 

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , ivana74 je napisao:

Što bi u praksi predstavljalo "prestaje s izvršavanjem"..je li FINA uništava ili jenostavno otklanja sva rješenja o ovrsi koja terete ovršenika?

Znači da ih samo isknjiži iz reda čekanja u svom Očevidniku, a to ne utječe na postojanje duga. Dug i dalje postoji, a ovršna isprava je i dalje valjana.

prije 10 sati , ivana74 je napisao:

Također, je li ovrhovoditelj u tom slučaju, protekom roka od 3 godine može otpisati svoje dugovanje i jednostavno povuči ovrhu ili ovrhe.?

Ovrhovoditelj može ponovno predložiti da se ta ovrha provede preko Fine ili na nekom drugom predmetu ovrhe, odnosno nema nikakvog otpisa duga već samo privremeni prestanak postupanja Fina po ovršnoj ispravi dok ovrhovoditelj ne odluči na koji način će se pokušati naplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, ivana74 je napisao:

što u situaciji ako ovršenik dođe kod ovrhovoditelja i kaže da mu se povuče ovrhe jer nema prometa po računima 3 godine niti je bilo što naplaćeno od strane FINE? Ovrhovoditelj po toj logici stvari nije duzan povuči ovrhu ili je to slobodna volja ovrhovoditelja?

Ovršenik ne treba ništa poduzimati, jer Fina postupa čim se za to ispune uvjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, ivana74 je napisao:

hvala još jednom,,,što u situaciji ako ovršenik dođe kod ovrhovoditelja i kaže da mu se povuče ovrhe jer nema prometa po računima 3 godine niti je bilo što naplaćeno od strane FINE? Ovrhovoditelj po toj logici stvari nije duzan povuči ovrhu ili je to slobodna volja ovrhovoditelja?

Nije, čak štoviše, to je protivno interesu ovrhovoditelja koji poduzima radnje u svrhu naplate, a ne u svrhu otpisa dugova. Drugačije je ako je taj dug otpisan u stečaju, odnosno jednostavnom stečaju potrošača, tada ta obveza ovršenika prema ovrhovoditelju više ne postoji i ovršnom ispravom se ne može više tražiti ovrha za tu tražbinu. No provjerite s računovodstvom što je potrebno da neku tražbinu u računovodstvenom smislu otpišete kao nenaplativu iz svojih poslovnih knjiga, jer je vrlo vjerojatno da neki ovršenici nikad neće moći platiti svoje obveze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav.... Molim pomoć... Stvar je ovakva... Bila sam blokirana 6 god .. I sad od prvog mjeseca mi je izasla blokada. Blokada je bila od zabe na fini... U meduvremenu zaba prodaje dug Svea Ekonomi.. No na Fini i dalje ostaje zaba.. Prije par tjedna dobivam pismo od zabe di piše da su svi dugovi podmireni... Također Fina cista... No Svea Ekonomi i dalje zove... Sta napraviti? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Cool111111 je napisao:

Prije par tjedna dobivam pismo od zabe di piše da su svi dugovi podmireni... Također Fina cista... No Svea Ekonomi i dalje zove... Sta napraviti? 

Jeste li Vi taj dug podmirili ili ne? To što je dug prodan, uistinu znači da Zaba nema potraživanja od Vas, ali ako dug nije podmiren, tada Svea ima pravo na ta potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Borbena7 je napisao:

Jeste li Vi taj dug podmirili ili ne? To što je dug prodan, uistinu znači da Zaba nema potraživanja od Vas, ali ako dug nije podmiren, tada Svea ima pravo na ta potraživanja.

Dug je potpunosti podmiren... Jer je zaba bila na fini... Prodan je prije par godine... Alu na Finu se nije upisivala Svea.. Nego je ostala Zaba sa cjelokupnim dugom... Svei je prodala samo dug po tekućem računu koji je bio oko 4000kn... No Svea sad traži 50 000kn..  A da napomenem na početku ovrhe Zabina glavnice je bila cca 53 000 kn 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 30 minuta, Cool111111 je napisao:

Dug je potpunosti podmiren... Jer je zaba bila na fini... 

Ako je dug u potpunosti namiren, tada je Fina trebala isknjižiti ovršnu ispravu i prestati postupati, tako da dokaz o podmirenju u tom slučaju imate na Fini.

Prije 33 minuta, Cool111111 je napisao:

Jer je zaba bila na fini... Prodan je prije par godine... Alu na Finu se nije upisivala Svea.. Nego je ostala Zaba sa cjelokupnim dugom...

Trebate provjeriti u čiju korist je isplaćen dug i onda to predočiti Svei.

Prije 34 minuta, Cool111111 je napisao:

Svei je prodala samo dug po tekućem računu koji je bio oko 4000kn... No Svea sad traži 50 000kn..  A da napomenem na početku ovrhe Zabina glavnice je bila cca 53 000 kn 

Mogu tražiti što god žele, ali isto tako Vam moraju dokazati svoju osnovu za traženje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako smijem na ovoj temi zamoliti pomoć.  

H1 me ovršio za vrijednost paketa koji sam preporučeno vratila na vrijeme i imam dokument o vraćenoj pošiljci na spornu vrijednost.

Nisam primila opomene ni rješenje jer nisam bila na adresi , a nitko nije bio opunomoćen potpisivati takve pošiljke.

2014. u očevidniku me dočekalo pravomoćno rješenje s danom 31.10.2013.  FINA-i dostavljeno 27.11.2013.

Rješavanjem drugih ovrha zatvorila sam tekući račun u banci, bez nekretnina i pokretnina sam.

Zatvaranjem tekućeg računa u siječnju 2015. godina na FINA-i nije bilo evidentirano ništa po mom OIB-u. Danas sam provjerila na FINI po mom OIB-u nema ovrha.

Obratila sam se H1 u 2015.oj ali su prodali dugovanje Autus ulaganju d.o.o. Kad su me telefonski kontaktirali iz Autusa za rješavanje duga  rekla sam da sam podigla tužbu.

Da li ima smisla podizati tužbu za proglašenje ovrhe nedopuštenom na temelju korespondencije elektroničkom poštom kojom odbijam i uslugu i paket  i originalnog dokumenta o vraćenom paketu za vrijednost koju me se tereti (sve u rokovima)?

Da li od 31.10.2013. teče rok do 31.10.2023. bez obzira na provedbu na FINA-i ?

Hvala unaprijed

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To potraživanje, ako su Vaši računi zatvoreni i ovrhovoditelj nije pokušavao ovrhu na drugim sredstvima (pokretninama itd.), za njega zastara teče, najsigurnije od 2015. godine kada ste zatvorili tekući račun, odnosno možebitno i ranije. Dakle, zastarni rok je svakako do 2023. godine, možda i dulje. Prvo biste trebali ustanoviti tko potražuje po ovom rješenju o ovrsi te izvršiti uvid u spis. Možete ulagati žalbu/prigovor nakon proteka roka i tražiti da Vas se uputi u parnicu radi oglašenja ovrhe nedopuštenom, s razlozima koje navodite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

Prvo biste trebali ustanoviti tko potražuje po ovom rješenju o ovrsi te izvršiti uvid u spis. Možete ulagati žalbu/prigovor nakon proteka roka i tražiti da Vas se uputi u parnicu radi oglašenja ovrhe nedopuštenom, s razlozima koje navodite.

Mislim da možete preskočiti pokušaj da napravite uvid u spis, jer su odavno protekli rokovi za čuvanje spisa. Možete direktno sudu dostaviti prigovor izvan roka u odnosu na to ovršnu ispravu i pri tome se pozovite na čl. 50. st. 1. toč. 7. Ovršnog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:

Mislim da možete preskočiti pokušaj da napravite uvid u spis, jer su odavno protekli rokovi za čuvanje spisa. Možete direktno sudu dostaviti prigovor izvan roka u odnosu na to ovršnu ispravu i pri tome se pozovite na čl. 50. st. 1. toč. 7. Ovršnog zakona.

  , Ruby_Danderfluff je napisao:

Prvo biste trebali ustanoviti tko potražuje po ovom rješenju o ovrsi te izvršiti uvid u spis. Možete ulagati žalbu/prigovor nakon proteka roka i tražiti da Vas se uputi u parnicu radi oglašenja ovrhe nedopuštenom, s razlozima koje navodite

 

Puno hvala na odgovoru oboma 

http://klinika.pravo.unizg.hr/content/zalba-nakon-proteka-roka

prema : "....da za izjavu žalbe nakon proteka roka moraju biti kumulativno ispunjene tri pretpostavke: pravomoćnost rješenja o ovrsi na temelju ovršne isprave, postojanje jednog od zakonom navedenih razloga i opravdanost nemogućnosti isticanja tog razloga u redovnom žalbenom roku."

H1 mi je odgovorio da je Autus ulaganja d.o.o. ovlašteni predstavnik u naplati pa ne znam da li tu postoje članci po nekom drugom zakonu....

Navela sam da nisam nikog opunomoćila za primanje pošte pa ne znam što bi mi moglo biti opravdanje za nemogućnost isticanja tog razloga u redovnom žalbenom roku ( zbog toga što nisam primila opomene i ovršni prijedlog)

Stvar je u tome da ja ovdje ne želim izbjeći plaćanje već smatram da se radi o iznudi novaca , prevari.  Potražuju novac za robu koju sam vratila o čemu posjedujem dokument i pismeno sam ih o povratu obavijestila.

Prijavila sam HAKOM-u cijelu situaciju još tada kad mi nisu ništa mailom odgovarali.

Sumnjam da će ulaganje žalbe prema navedenim zakonskim člancima biti od koristi.

Da li bi im mogla poslat opomenu pred tužbu za iznudu/ prevaru ili tome slično prema nekim zakonskim člancima i navedenom u slučaju da ne odustanu od potraživanja ?

....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , Monique je napisao:

H1 mi je odgovorio da je Autus ulaganja d.o.o. ovlašteni predstavnik u naplati pa ne znam da li tu postoje članci po nekom drugom zakonu....

Članci za što?

prije 13 sati , Monique je napisao:

Navela sam da nisam nikog opunomoćila za primanje pošte pa ne znam što bi mi moglo biti opravdanje za nemogućnost isticanja tog razloga u redovnom žalbenom roku ( zbog toga što nisam primila opomene i ovršni prijedlog)

Kome ste naveli i kada? I ovo više nije važno, jer nećete moći dokazati, a i vjerojatno je dostavljeno u skladu sa zakonom.

prije 13 sati , Monique je napisao:

Sumnjam da će ulaganje žalbe prema navedenim zakonskim člancima biti od koristi.

Ovo Vam je jedini pravi način.

prije 13 sati , Monique je napisao:

Da li bi im mogla poslat opomenu pred tužbu za iznudu/ prevaru ili tome slično prema nekim zakonskim člancima i navedenom u slučaju da ne odustanu od potraživanja ?

Gubitak vremena i nemate osnove za ovakvu tužbu, već za drugi pravni lijek tj. žalbu izvan roka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija