Jump to content

RPO


neznalica9

Preporučene objave

Bavim se izradom web stranica.Nemam firmu, obrt,niti bi mi onaj kome radim stranicu mogao platiti

preko ugovora o djelu.

Inace sam u stalnom radnom odnosu, a web stranice bi bile rad honorarno. Cula sam da postoji nekakav

"radni oblik" tj. da se moze u poreznoj upravi prijaviti u registar poreznih obveznika (RPO),

prijaviti kao da se bavim informatickim uslugama. Po toj osnovi bi jos trebalo placati neke obveze

prema drzavi (sve bi bilo regularno tj. cist racun - ja bi mogla izdavati racun za obavljenu uslugu

kao fizicka osoba.)

Zanima me da li su ove informacije tocne.

Unaprijed hvala.

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije se to zvalo "domaća radinost", dopunska djelatnost koju za neke poslove možeš obavljati i od kuće uz minimalne uvjete. Mislim da ta institucija još postoji ali ne znam kako se sada zove. Nazovi si Ured za gospodarstvo, tamo gdje se otvaraju obrti i pitaj za obavljanje dopunske djelatnosti, oni će ti sve objasniti i kako se otvara i što ti sve treba. To se u poreznom smislu paušalno tretiralo gdje ti se prema vrsti djelatnosti odreže paušal poreza i plaćaš ga kvartalno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zove se samostalna djelatnost, i njome se dobrim dijelom koriste profesije tipa: stomatolozi, odvjetnici, prevoditelji, slobodni novinari....

 

Samostalna djelatnost se registrira Upisom u registar poreznih obveznika (RPO) pri nadležnoj poreznoj upravi kojoj pripadate. Rok za prijavu zahtjeva je pomalo ridikulozan, jer se zahtjevi zaprimaju samo u periodu 1. do 15 siječnja svake godine.

 

Upisom u RPO postajete obveznik vođenja poslovnih knjiga te samostalnog plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje (ove godine 2400 kuna), bez obzira da li vam ih poslodavac plaća po drugoj osnovi. No, s poslodavcem možda možete ugovorno dogovoriti da vam nakon što se registrirate nastavi plaćati bruto iznos plaće po računu koji mu ispostavite, a vi od tog iznosa tada uplatite iznose mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Tada bi to vjerojatno (zavisno od visine plaće) bilo povoljnije za vas.

 

PDV je posebna priča, i na vama je da izaberete da li ćete ući u sustav ili ne. Sve dok vaši prhodi od djelatnosti ne pređu iznos od 85.000 kn godišnje niste obvezni ući u sustav PDV-a, no možete to učiniti. Nakon što vam prihodi pređu taj iznos to ste dužni napraviti. Načelno, iako zvuči kao gnjavaža na prvi pogled, mislim da je bolje biti u PDV-u nego ne. Jedino valja paziti na trik da ako dobrovoljno uđete u sustav PDV-a, onda iz njega ne možete izaći barem 5 godina, dok ako uđete po sili zakona možete izaći kad vam godišnji prihodi padnu ispod 85000 kn.

 

Postoji još jedan "trik" na koji valja obratiti pažnju, a koji Porezna uprava nameće, a to je da vas prilikom upisa traži matični broj. Ovaj broj vam mogu izdati strukovne udruge (u ovom slučaju informatičke) koje su određen broj takvih matičnih brojeva zatražile i dobile od Zavoda za statistiku. Taj vam broj kasnije uopće nije važan, jer je vaš matični broj svugdje u poslovanju zapravo vaš JMBG, no bez njega se ne možete registrirati ni prijaviti na mirovinsko. No, mislim da tu ima odstupanja u praksi raznih poreznih uprava, pa je najbolje da provjerite sa vašom.

 

Nakon što ste to riješili, izvadite pečat, pa žiro račun, prijavite se na mirovinsko i zdravstveno, prebacite telefone i mobitele na djelatnost i počnete raditi.

 

Sretno!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

"Sve dok vaši prhodi od djelatnosti ne pređu iznos od 85.000 kn godišnje niste obvezni ući u sustav PDV-a, no možete to učiniti. Nakon što vam prihodi pređu taj iznos to ste dužni napraviti"

 

Ovdje se misli na prihod od samostalne djelatnosti ili na prihod od stalnog zaposlenja + prihod od samostalne djelatnosti do 85000.

Kako se trebaju voditi te knjige, mjesečno ili godišnje?....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 4 godina kasnije...

Ne radi se tu o samostalnoj djelatnosti.

Registriraj obrt, ako baš želiš raditi sa računima. Obrt možeš imati i ako si zaposlen, nema zapreke.

Moj savjet je da ne plaćaš paušalni porez, već da vodiš poslovne knjige, jer to se dugoročno više isplati. vidi: http://makora.hr/obrt-pausalni/

Kad ne bi bio zaposlen, mirovisnko i zdravstveno plaćao bi cca 1850 kn mjesečno.

Ako radiš, ne plaćaš mjesečno, već 35% na GODIŠNJE UTVRĐENI DOHODAK. Međutim, dohotka možda uopće neće biti, pa neće biti ni poreza ni doprinosa ;-)

Što se tiče ovog zadnjeg pitanja o prostoru: mislim da bi tvoj poslodavac bio naprosto oduševljen da mu kažeš da bi u njegovom prostoru i na njegovoj opremi i ti malo "ta tane" zarađivao !!! :smijeh:

eplpaj je napisao:

Što je ako je prostor u kojem obavljaš tu dodatnu djelatnost, onaj isti u kojem obavljaš osnovnu djelatnost? Treba li kakav ugovor sa šefom za to, iako se radi o tvom - osnovnom - radnom mjestu, za kojeg već imaš ugovor o radu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija