Jump to content

kome se obratiti za izracun dana godisnjeg odmora


butkoffs

Preporučene objave

situacija je sljedeca:

2019. sam radio kod prvog poslodavca do 31.1. (radni odnos trajao jos iz prethodne godine). nakon toga sam radio kod drugog poslodavca od 1.3. do 1.5.

treci poslodavac me zaposlio 21.5. i kod njega radim jos i danas. trenutno imamo situaciju u kojoj se razilazimo u tumacenju zakona - ja sam zakon shvatio na nacin da sam kod njega u 2019. neprekinuto radio dulje od 6 mjeseci te samim time imam pravo na puni godisnji odmor (4 tjedna) dok tvrdi da imam pravo na 2 puna tjedna plus jos nekoliko dana. godisnji nisam imao kad iskoristiti prosle i trebao bih ga iskoristiti ove godine.

zanima me i vase misljenje oko toga tko je u pravu, ali prvenstveno me zanima postoji li drzavna institucija kojoj bih se mogao obratiti da nam razrijesi ovu dilemu? ne mislim na prijavu inspektoratu jer je poslodavac stvarno korektan sto se tice apsolutno svega i ne bih ga htio dovesti u neugodnu situaciju. zanima me samo mogu li dobiti *sluzbeni* odgovor od nadlezne institucije, crno na bijelo. ako da, kojoj instituciji se mogu obratiti? naravno, svjestan sam da postoji dobra sansa da sam ja ovdje u krivu, ali rado bih da mi na to ukaze treca (objektivna) strana.

 

hvala i lijep pozdrav.

uređeno: od butkoffs
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 16 minuta, gala385 je napisao:

i ovdje se opet stvari mogu protumaciti i na jedan, ali i na drugi nacin

1) Radnik koji se prvi puta zaposli ili ima prekid između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na „puni“ godišnji odmor, nakon šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod tog poslodavaca.

2) Isto tako navodimo, odredbu članka 78. stavka 2. Zakona o radu koja propisuje da radnik kojem prestaje radni odnos ostvaruje pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora, što ujedno i podrazumijeva da i u slučaju promjene poslodavaca tijekom jedne kalendarske godine radnik ostvaruje razmjerni dio godišnjeg odmora kod svakog poslodavca.

i sto od ovog se primjenjuje u mojem slucaju? jer moze se i jedno i drugo. ako se primjenjuje prvo, imam puni godisni. ako se primjenuje drugo, imam razmjerni godisnji iako sam kod tog poslodavca radio neprekinuto vise od 7 mjeseci, a prekid izmedju dva radna odnosa mi je bio duzi od osam dana.

 

edit: ali da ponovim jos jednom, postoji li neka sluzba koja bi mi odluku o tome mogla dati na papiru? ili bar u obliku dopisa, nakon sto joj posaljem upit vezan uz svoj slucaj?

   

uređeno: od butkoffs
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjenjuje se br. 1. Vama nije prestao radni odnos kod sadašnjeg poslodavca.

Razmjerni dio se daje u 2 slučaja, prestanak radnog odnosa i rad kraći od 6 mjeseci.

Bez ulaženja u razna tumačenja jer su odredbe namjerno napisane retardirano.....ako Vas buni ovo drugo, novi poslodavac nema veze s GO koji ste ostvarili kod bivšeg poslodavca. Tako da realno možete imati razmjerni dio kod bivšeg i puni kod novog za ISTU godinu.

 

Ministarstvo rada. Iako imate tone tumačenja kada upišete "pravo na puni godišnji odmor".

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija