Jump to content

Nastavak otkupa stanao bročno nakon smrti potpisnika ugovora?


šokre 46

Preporučene objave

Moja majka sa kojom smo živjeli u zajedničkom kućanstvu je preminula u siječnju 2017 godine, je kao bivši nosioc stanarskog prava JNA koje je ukinuto 1991 godine, te je postala zaštićeni najmoprimac, sklopila sa MORH-om ugovor o obročnom otkupu stana. Kako je imala malu mirovinu a ja i moja obitelj smo zajedno živjeli u jednom domaćinstvu te smo i plaćali sve režijske troškove smo preuzeli obvezu plaćanja tih rata. Sa tim su upoznati moj brat te i moja sestra i složili su se jer su oni stambeno zbrinuti, a ja sam se u stan uselio zajedno sa roditeljima 1974 godine i neprekidno od tada živio u zajednici sa njima, tu sam doveo 1979 godine suprugu  i te godine mi se rodio i sin. Drugih nekretnina  ne posjedujemo niti supruga niti ja. I Sestra i brat su stalno za života mame ponavljali da znaju da ja otplaćujem taj stan i da oni neće imati nikakvih potraživanja prema njemu. Mama i ja smo im povjerovali i nismo pravili nikakve posebne ugovore oko nasljedstva jer ga nije niti bilo. Stan je pod hipotekom i imam još oko 3godien otplaćivati, što sam nakon mamine smrti i nastavio. U taj satan sam izričito ja ulagao oko održavanja, popravki, uređenja i građevinskih preuređenja  stana, dok moja sestra i moj brat nisu uložili niti jedne lipe niti su skrbili na bilo koji način o roditeljima osim što su dolazili prositi novce  od Mame, je r je ona svoju malu mirovinu šparala i mijenjala u devize da bi pomogla mojoj sestri koja je slabog imovnog stanja sa sinom o 52 godine koji nikad u životu nije radio. Sva skrb o roditeljima je bila moja i smještaj po domovima uz doplatu jer njihove mirovine nisu bile ni blizu dostatne za plaćanje boravka u domu. I za tatu sam ja sklopio ugovor uz obvezu plaćanja , isto tako i za mamu, posjedujem oba ugovora i mnoge druge zakonske dokaze o mom zajedničkom životu sa roditeljima. Ali nakon smrt moje majke na ostavinskoj raspravi i moj brat i moja sestra su na moje zaprepaštenje tražili svaki po trećinu stana. Te sam sada na sudu u iščekivanju početka sudskog ročišta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovani gospodine Ruby_Danderfluff !

Do 2018 godine važio je članak44, u zakonu o otkupu stanova na koje je postojalo stanarsko pravo ukinuto 1991 i određen je stanarima status zajamčenog najmoprimca. U ovom slučaju je to bila moja majka sa kojom sam živio u obiteljskoj zajednici od 1971 do njene smrti 25,01,2017 godine. Ja sam nastavio obročno otplaćivati rate Za stan MORHU, vjerujući članku 44 tog zakona u kojem je stajalo citiram: "Nakon smrti zaštićenog najmoprimca pravo nastavka otkupa imaju samo članovi obiteljskog domaćinstva”. Taj članak obiteljskog zakona je ukinut 2018 godine u Saboru.

 

uređeno: od šokre 46
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ugovoru stoji Moja Majka, naglašeno kao najmoprimac, ali u ugovoru stoji da je do konačnosti otplate nad stanom hipoteka u korist MORHA, i u slučaju da se prestane otplaćivati stan se vrača  MORH-u a uplaćena sredstva uplatiocu. A otplata završava2025 godine! Točnije još 49 rata.

 

U pravu ste gospodine, u ugovoru stoji da je kupac moja majka, a do sklapanja ugovora od 1991 ukidanjem stanarskog prava JNA, postala je zaštićeni najmoprimac! Dali sa dokazima da sam ja cijelo vrijeme otplaćivao otkup stana, mogu pobiti amoralno potraživanje mog brata i sestre? Oni sada potražuju po 20 000 eura, mada je stan procijenjen sa popustom 1995 na 87 000 kuna,  a ja  mogu dokazati da sam ja otplatio 287 rata.

uređeno: od šokre 46
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate prestati razmišljati o najmu, pa i zaštićenom najmu, jer Vaša majka, sklopivši ugovor o otkupu stana (faktično kupoprodaji), prestala je biti najmoprimac i postala je kupac, odnosno vlasnik stana. Ona je, pretpostavljam (jer mi Vi govorite o ugovoru, a ja Vas pitam za činjenicu tko je upisan kao vlasnik u gruntovni izvadak), upisana u gruntovnicu kao vlasnica stana. 

Dakle, za svu imovinu kojoj je ostavitelj vlasnik u trenutku smrti, provodi se ostavinska rasprava. Svu tu imovinu djeca nasljeđuju na jednake dijelove. Vi, kao nasljednik koji je ulagao u tu imovinu, imate pravo na isplatu povrata svog ulaganja od svoje braće i sestara kao suvlasnika (dakle, po trećinu rate za otkup, po trećinu režija, po trećinu ulaganja u uvećanje vrijednosti stana koje ste Vi učinili u ime svih suvlasnika). Ali takav zahtjev morate postaviti prema suvlasnicima. 

E sad, kad Vi takav zahtjev postavite prema njima (formalno, u formi tužbe ili protutužbe), možda oni ustanove da njihova vrijednost stana kad se prebije sa iznosom ulaganja koji bi Vama trebali platiti, daje jednu nulu ili čak ide u minus. Dakle, po mom mišljenju je to put o kojemu biste trebali razmišljati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija