Jump to content

Pismeno očitovanje poslodavcu pred sankcije


ja21

Preporučene objave

Pozdrav. Imam neke nejasnoće u vezi situacije koja mi se dogodila na poslu i ne znam kako bih reagirao pa bih zamolio za savjet. Naime posao koji obavljam je takav da mi je radno vrijeme puno veće od onog propisanog Zakonom o radu (kao i dosta ljudi). Pošto radim takav posao u kojemu imamo određenu mjesečnu normu, a sve kako bi poslodavac ispoštovao mjesečnu ugovornu obvezu prema investitorima događa se na tjednoj bazi situacija rada po 12 sati dnevno, te rad subotom. Prekovremeni sati se ''normalno'' ne isplačuju, a godišnji odmor je ''normalno'' puno manji od onog propisanog prethodno navedenim zakonom. Kako to već dosta dulje vremenski traje napravio sam ''incident''. Znači neki dan nam je naređeno da ostajemo opet raditi 12 sati ili više, jer je taj isti dan morala isporuka biti isporučena prema ugovoru. 12 sati sam odradio i više nisam mogao gledati te sam se digao (a sa mnom još nekoliko radnika) i otišao doma s posla. Idući dan sam pozvan u ured direktora gdje sam bio pozvan na red, u kojem razgovoru nisam imao priliku niti obrazložiti svoje stajalište, štoviše nisam smio reči ni riječi. Nakon što sam odslušao monolog direktora, koji je uključivao prijetnje određenim sankcijama (nisu navedene konkretne sankcije), naloženo mi je usmeno da moram dati pismeno obrazloženje svojih postupaka od prethodnog dana. Kako do sada nikada od nikoga nisam čuo za takav slučaj, mene zanima zašto je to od mene zatraženo. Naime čini mi se kad bih dao pismeno obrazloženje da bih pogodovao na neki način svome poslodavcu da pravno gledajući sebe u potpnosti zaštiti od bilo kakvih posljedica. Može li mi netko objasniti tu situaciju i na koji način da sebe zaštitim. Već sam lagano na rubu i razmišljam o tome da na neki pravni način pokušam zatražiti zadovoljštinu bilo kakvu radi svega ovoga što mi se događa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu ste si krivi sami jer ste na takav rad pristali pa se ponaša poslodavac prema vama kao robovlasnik. Najavite mu da mu više nećete raditi prekovremeno bez pismenog naloga i plaćenih prekovremenih  i da tražite drugi posao, a on neka galami koliko hoće i onako će ostat bez ljudi.Odraditi 8 sati i odite kući.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako biste tražili zadovoljštinu (a to je u prvom redu plaćanje prekovremenog rada i godišnjeg odmora), morat ćete imati dokaz kada se došli na posao, a kada otišli, pa predlažem da počnete voditi svoju paralelnu šihtericu, odnosno evidenciju radnog vremena u pisanom obliku, jer poslodavac očigledno vodi svoju friziranu, za inspekcije. Tada ćete paralelno prijaviti poslodavca inspekcijama (ili mu barem zaprijetiti time) i tražiti isplatu svega onoga što Vam je dužan (to Vam može i neki računovođa izračunati). To je Vaša zadovoljština. To možete tražiti, bilo u mirnom, bilo u sudskom postupku, i ako dobijete otkaz, za tri godine unatrag.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija