Jump to content

Dozivotno uzdrzavanje


Ana17890

Preporučene objave

Prije 59 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Ne, ako je ugovor neizvršiv (pa time bez učinka) u jednoj odredbi, to ne utječe na valjanost drugih odredbi, načelno govoreći. 

U prilog citiranoj tvrdnji izdvajam odluku Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Rev 1365/96, od 21. II. 2001.
-Okolnost da je primateljica uzdržavanja ugovorom raspolagala nekretninama koje nisu njezino vlasništvo ne čini taj ugovor ništavim, već on za vlasnika ne proizvodi pravni učinak.

Nadalje treba imati u vidu i odredbe čl. 324 st. 1 ZOO, prema kojim ništetnost neke odredbe ugovora ne povlači ništetnost ugovora ako on može opstati bez ništetne odredbe i ako ona nije bila ni uvjet ugovora ni odlučujuća pobuda zbog koje je ugovor sklopljen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A ako mi dolazi rjesenje da nije moguce obaviti uknjizbu na sve cestice zbog dvije opterecene? Zalim se i na te dvije i koje jos postupke mogu obaviti za pozurivanje uknjizbe na ostale? 

 

I da dodam referent se referira na cl. 54 st 1.b i ne napise koji zakon, i sto sad jel se odnosi na cijeli ugovor ili na sve cestice. Svakako cu se konzultirat s odvjetnikom ali da ne cekam ponedjeljak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se prvo o kuci zbog koje se vodi sudski proces a drugo je zemljiste koje je nacijonalizirano i onda dodjeljeno od drzave pokojnom kao naknadz za zemljiste koje je njemu oduzeto

 

Da dodam da u ugovoru ima vise cistih cestica i na kraju se poziva na cl.111 zakona o zemljisnim knjigama sto meni izgleda kao nabacivanje clanaka jer referentica sve navodi kao zemljisno knjizni upis a ne radi se o tome nego o ugovoru?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija