Jump to content
anonimac33

mjesto stvarne uprave (tvrtka u inozemstvu)

Preporučene objave

imam firmu u inozemstvu, konkretno u jednoj od država gdje je porez na dobit 0% a koja nema ugovor o sprječavanju dvostrukog oporezivanja s RH (no to je u pravilu nebitno, jer se pitanje odnosi i na sve ostale zemlje).

zanima me trebam li tu firmu prijaviti poreznoj upravi, u smislu da onda ta firma plaća porez na dobit u RH s obzirom na to da radim u/iz RH i s obzirom na to da je mjesto stvarne uprave u RH?

znam da puno ljudi ima tvrtke po raznim državama tipa estonija, velika britanija, arapski emirati i sl., ali isto tako znam da se u čl. 3. zakona o porezu na dobit izričito navodi sljedeće:

"(1) Rezidenti su u smislu članka 2. stavka 1. ovoga Zakona pravne i fizičke osobe čije je sjedište upisano u sudski ili drugi registar ili upisnik u Republici Hrvatskoj ili kojima se mjesto stvarne uprave i nadzor poslovanja nalazi u Republici Hrvatskoj."

prema tome, što sprječava poreznu upravu da ustvrdi kako moja firma duguje porez na dobit ovdje u RH?

 

 

 

Uređeno od anonimac33

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako Porezna uprava u provođenju nadzora otkrije da je zaista tako, onda može oporezovati dobit tog trgovačkog društva i prema našim propisima. Međutim, nemam informacije da ona takvu informaciju, iako su kod nas podaci iz sudskih registara za trgovačka društva javni, može baš lako pronaći (iako postoji međunarodna suradnja u poreznim stvarima). Može li?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Može, danas svaka banka prilikom otvaranja računa traži informaciju o tome tko je stvarni vlasnik tvrtke i gdje je plaća porez te na temelju tih podataka obavještava državu u kojoj je isti porezni rezident.

Radi li što porezna uprava s tim podacima, ne znam, no fascinantno mi je da se u javnosti tako slobodno govori o otvaranju tvrtki u inozemstvu prilikom čega nitko ne uzima u obzir zakone RH. Ili mi se tako čini?

 

Uređeno od anonimac33

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ono što me zanima je na temelju čega porezna uprava određuje mjesto uprave.

npr. što ako je fizička osoba (rezident RH) direktor tvrtke u Hong Kongu te ode tamo dvaput godišnje zbog knjigovodstva? gdje je onda tvrtka porezni rezident?

Uređeno od anonimac33

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...