Jump to content

uvjetna sloboda radi teške bolesti


Smartkid85

Preporučene objave

Molim Vas za pravni savjet.Zaručnik je na izdržavanju dugotrajne kazne zatvora u trajanju 20 godina(nema stegovnih postupaka i ima naročito uspješan ocjenu).Trenutno na prekidu zatvorske kazne u trajanju od 3 mjeseca radi teške bolesti(transpalatacija bubrega).Odslužio je 13 godina i 4 mjeseca,interesira me da li je moguće pokrenuti postupak uvjetne slobode na temelju teške bolesti s obzirom da mu se nemogu osigurati uvjeti lječenja u zatvorskom sustavu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjetni otpust? Po Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, on bi mogao biti podnesen tek nakon 3/4 izdržane kazne, odnosno mjesec dana prije toga. On može dobiti prekid radi akutne bolesti ili kronične bolesti koja mu se pogoršala, a nema uvjete za liječenje u zatvoru ili kaznionici, sve skupa do 12 mjeseci radi liječenja. No nažalost, preostale dvije godine do 3/4 će nakon prekida morati izdržati da bi stekao uvjete za uvjetni otpust, čini mi se po zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uvjetni otpust se može tražiti već nakon polovice izdržane kazne (maloljetnik i nakon 1/3). Ovo o čemu Ruby piše je uvjetni otpust po službenoj dužnosti, koji će se svakako pokrenuti, jer ga zakon nalaže, i to mjesec dana prije izdržane 3/4 kazne, znači nakon izdržanih 14 godina i 11 mjeseci.

Prekid može trajati po osnovi bolesti do maksimalno 12 mjeseci, iako nisam siguran kakva je praksa kod izuzetno teških bolesti, može li se taj rok produljivati.

Još jedna opcija je molba za pomilovanjem Predsjedniku RH.

Problem u svim ovim opcijama je u visini kazne, jer očito se radi o osudi za iznimno teško kazneno djelo (teško ubojstvo ili nešto slično), a tu su šanse za uspješnim ishodom ne baš najbolje, neovisno o dobrom vladanju i svemu ostalome. Zamislite kako bi to u javnosti odjeknulo - "teški ubojica pušten na uvjetni otpust ili pomilovan"?! Bilo bi drvlja i kamenja na sustav i na Predsjednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija