Jump to content

Nasljedivanje partnera iz zemlje bez reciprociteta


Roys

Preporučene objave

Postovani, 

situacija je ovakva: u braku sam s osobom koja ima drzavljanstvo Filipina. Brak je sklopljen u Hrvatskoj. Hrvatska i Filipini nemaju sklopljene nikakve ugovore, niti postoji reciprocitet (koji je nuzan za posjedovanje nekretnine). Osoba je vec pokusala kupiti nekretninu u Hrvatskoj, ali nije bilo odobreno. Ne zivimo u Hrvatskoj, niti planiramo tu zivjeti, stoga nema niti osobnu za strance, niti ista slicno.

Pitanje 1: U slucaju moje smrti moze li normalno nasljediti nekretninu s obzirom na navede okolnosti? Moze li doci do kakvih komplikacija?

Pitanje 2: Samo teoretski, jer me zanima... Kada bih oporukom odlucio ostaviti svoju nekretninu, ili pokloniti nekretninu osobi u navedenoj situaciji s kojom nisam u braku, kako bi to zavrsilo?

Vrijedi li isto i za pokretnine?

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Roys je napisao:

1: U slucaju moje smrti moze li normalno nasljediti nekretninu s obzirom na navede okolnosti? Moze li doci do kakvih komplikacija?

Prema odredbama čl. 2 st. 2 ZN stranci su glede nasljeđivanja pod pretpostavkom reciprociteta ravnopravni sa državljanima RH,što će reči da vrijedi oboriva pretpostavka reciprociteta, odnosno se može utvrditi suprotno na zahtjev osobe koja u tome ima pravni interes. 

 

prije 7 sati , Roys je napisao:

Kada bih oporukom odlucio ostaviti svoju nekretninu

Vrijedi prethodni odgovor. 

 

prije 7 sati , Roys je napisao:

pokloniti nekretninu osobi u navedenoj situaciji

Obzirom da se radi o stjecanju prava vlasništva pravnim poslom, nužna je suglasnost  ministra nadležnog za poslove pravosuđa RH. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam, ali nisam mislio na svoju imovinu, vec opcenito.

Mislio sam opcenito kako da dodje u posjet imovine... Kupnjom od nekoga, preko oglasnika, agencije itd...

Jer kad bi se to uspjelo, onda bi i nasljedjivanje bilo lakse pretpostavljam. Kad je pokusala kupiti nekretninu u Hrvatskoj trazili su neki dokaz da vec postoji Hrvat koji je kupio nekretninu na Filipinima. Kad bi jedan Hrvat uspio kupiti nekretninu na Filipinima, ostalim Filipincima bi bio otvoren put za slobodnu kupovinu u Hrvatskoj... 

Isto, kad bi moja uspjela kupiti u Hrvatskoj nesto, Hrvati bi lakse kupovali nekretnine na Filipinima, iako je kod njih sve to malo opustenije nego kod nas.

uređeno: od Roys
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija