Jump to content

Uskracivanje prava vidanja djeteta


likealion

Preporučene objave

Postovanje i dobar dan!
Imam prilicno kompliciran slucaj sa djetetom u inozemstvu.
Moja kcer je u Francuskoj sa majkom i majcinim roditeljima. Od kad smo se razisli, znaci oko cetiri mjeseca, majka mi otezava vidanje djeteta, te cu vjerojatno morati u pravnu borbu za prava vidanja i odgoj djeteta.
Gdje i kako u Hrvatskoj mogu dobiti po mogucnosti besplatne savjete o svojim pravima? Mogu li postupak pokrenuti u hrvatskom sudstvu ili ne? Moze li mi netko ovdje odgovoriti na nekoliko pitanja?
U francuskoj obiteljskoj knjizici sam upisan kao otac djeteta. Nemam francusko drzavljanstvo, no postupak cu ubrzo pokrenuti.
Obitelj bivse partnerice ne odgovara mi na pitanja o djetetu. U vezi je bilo obiteljskog nasilja, no u vecini sa njezine strane. I ja sam je osamario vise puta.
Vec je posjecivala bolnicu za psihicke poremecaje, i prilicno je nestabilna. Njezini roditelji rade u drzavnim sluzbama i upoznati su sa pravom. Izgleda da su odlucni da mi uskrate vidanje i odgoj.
Imam priznanja bivse partnerice za svoje kriminalne radnje. Ja sam cist. No vjerojatno cu trebati dobrog odvjetnika. Gdje pokrenuti stvari? U HR ili Fra? Postoje li ovdje odvjetnici upoznati sa francuskim pravom?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da biste bilo sto pokrenuli morate imati pravomocnu presudu u kojoj je odredjeno kada imate pravo vidjati dijete! 

Nadalje, nasilje bilo ili ne bilo prije, ako nije prijavljeno nije ga ni bilo. Ili ako netko nije osudjen nije nesto napravio. 

Po zakonu nitko nije kriv dok mu se ne dokaze da je kriv za ono sto mu se stavlja na teret.

Ako posjedujete pravomocnu sudsku presudu gdje imate odredjene termine kada mozete vidjati dijete, a Vasa supruga Vam to uskracuje onda ona cini kazneno djelo "nepostivanja sudske odluke". 

Mislim da za to postupak mozete voditi u HR. 

Javio sam Vam se u inbox pa cu Vam pomoci dati nekoliko savjeta i kontakte od nekih odvjetnika koji su dosta pomogli meni bliskoj osobi u gotovo identicnom slucaju kao Vasem. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, Ruby_Danderfluff je napisao:

Kao relevantno mjesto europski propisi uzimaju uobičajeni nastan djeteta, stoga bih ja angažirala odvjetnika u Francuskoj.

Slazem se i da se postupak u HR pokrene ono sto ima veze sa Obiteljskim zakonom Centar ce traziti misljenje od Ministarstva i Ministarstvo ce donjeti odluku da je nadlezno tijelo tamo gdje dijete ima uobicajeno boraviste. Isti primjer samo druga EU drzava trenutno ima meni bliska osoba. 

Dok za kazneno djelo nepostovanja sudske odluke bi se mogao voditi postupak u HR. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija