Jump to content
Josip26

Primitak pisma o oporuci u inozemstvu

Preporučene objave

Poštovani

zamolio bih Vas za savjet i objašnjenje u svom slučaju. Otac mi je preminuo prije 6 mjeseci, majka prije 4 godine. Trenutno se kod javnog bilježnika vodi ostavinska, četvero nas je djece a otac je nakon smrti majke oporukom ostavio svu imovinu meni. Dvojica braće žive u Kanadi već jako dugo a sestra koja također živi u Kanadi stigla je nedavno tu i kod javnog bilježnika potpisala izjavu u kojoj se slaže s oporukom. Preostala dvojica braće nisu kontaktirala s roditeljima dugi dugi niz godina kao ni sa mnom i sestrom a pokojni otac je odluku o oporuci donio nakon smrti majke kad se njih dvoje nisu javili ocu ni ikom drugom bar sa saućešćem dok od sumještana pouzdano znamo da su bili upoznati da je majka preminula.Javni bilježnik je poslao pozive na ročište gdje je jedan brat potpisao primitak a nije odgovorio ništa a drugi nije potpisao primitak. Nakon toga proglašena je oporuka i išlo je još jedno pismo u Kanadu gdje se traži očitovanje o oporuci, tu pošiljku nijedan nije još dobio (nakon 2 mjeseca) a javni bilježnik sumnja na gubitak u pošti te će tražiti gdje je zapela pošiljka.Ja osobno sumnjam da jedan od braće namjerno neće htjeti potpisati primitak pisma te me zanima koliko dugo se to može odvijati? Na koji način se može utvrditi da netko ne želi primiti pismo? Koje su implikacije na ostavinski postupak i kako se ja kao oporučni nasljednik koji se o ocu brinuo do smrti mogu zaštititi od moguće manipulacije jednog od braće?

Hvala puno!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovo sa gubitkom pošiljki je vrlo česta pojava, tako da ne trebate sumnjati. Posve je isto, je li pošiljka uručena ili ne, pa se potvrda o uručenoj pošiljci u putu izgubi. Pričekajte očitovanje pošte i eventualno ponavljanje dostave.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sto tocno znaci "posve je isto je li posiljka urucena ili ne"? Najvise me zanima koliko se vremenski moze oduziti takvo stanje da netko ne prima posiljku? Koliko javni biljeznik moze ili mora cekati prije zakljucenja rasprave?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Upravo sad, Josip26 je napisao:

Sto tocno znaci "posve je isto je li posiljka urucena ili ne"?

Da se gube neuručen, ali i uručene pošiljke u smislu da se nikada ne vrati potvrda o primitku, pa da je dostavu potrebno ponoviti.

Prije 2 minuta, Josip26 je napisao:

Najvise me zanima koliko se vremenski moze oduziti takvo stanje da netko ne prima posiljku?

Nema tu pravila. Ovisi o puno toga, o opterećenosti javnog bilježnika, njegovoj aktivnosti po predmetu, Vašim požurivanjima, pa na kraju i o stvarnim razlozima nastalog problema.

Prije 3 minuta, Josip26 je napisao:

Koliko javni biljeznik moze ili mora cekati prije zakljucenja rasprave?

Dok ne izvrši dostavu na zakonom predviđeni način.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znači li onda to da se ostavinski postupak može nikad ne riješiti? Ako se pismo nikako ne uspije uručiti, ako primatelj odbija primiti pismo ili mu se jednostavno adresa više ne zna...što je s oporukom i što mi je u tom slučaju činiti?

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

evo nakon 5 mjeseci priča sa početka teme dobija zaplet ili rasplet ovisi kako se gleda :) pa bi Vas zamolio za još jedan savjet ako mogu.

Naime, braća su konačno dobila navedena pisma od javnog bilježnika gdje se traži očitovanje o oporuci i naravno na njih odgovorila sa izjavom kako traže nužni dio. Ročište mi je zakazano za 27.05. i kako mi objašnjava javni bilježnik ja se kao oporučni nasljednik mogu izjasniti da im pravo na nužni dio priznajem ili osporavam a u slučaju osporavanja predaje spis na sud te me onda sud upućuje na parnicu. Ako bi im osporavao razlog bi bio dugogodišnje zanemarivanje roditelja koji su bili teško bolesni a pogotovo oca koji je dosta vremena prije smrti bio i nepokretan te sam se ja jedini brinuo o njemu što je i bio razlog oporuke kojom je otac ostavio imovinu meni. Otac nije bio upućen u to da mora posebno naglasiti u oporuci da im uskraćuje pravo na nužni dio iz gore navedenih razloga zanemarivanja kao ni u to da se to moglo zaobići ugovorom o doživotnom uzdržavanju sa mnom.

Zanima me ako im osporim pravo na nužni dio te stvar završi na sudu imam li šanse da sud uzme u obzir navedene razloge, svjedoka ima, mnogo ljudi može posvjedočiti o stanju roditelja i o mojoj skrbi za njih a pogotovo za pokojnog oca. Bolnica, pretrage, računi i da ne nabrajam dalje...

Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 40 minuta, Josip26 je napisao:

Zanima me ako im osporim pravo na nužni dio te stvar završi na sudu imam li šanse da sud uzme u obzir navedene razloge

Odustanite od osporavanja i što prije im pokušajte isplatiti njihov nužni dio.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Razumijem , no kako ću im isplatiti ako nijedno zemljište ne mogu prodati tj. uknjižiti će se  za 1/8 vlasništva njih dvojicu, znači morali bi se dogovoriti da zajedno stavimo na prodaju?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 1 minutu, Josip26 je napisao:

znači morali bi se dogovoriti da zajedno stavimo na prodaju

Svakako bez dogovora neće ići, jer možda bi oni pristali i da im date dio zemljišta. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...