Jump to content
alex i nino

bankarska potraživanja

Preporučene objave

Poštovanje.

Otac mi je preminuo. Nasljedstva nema. Znači nema pokretnine niti nekretnine niti je bilo novčanog nasljedstva.

Na sudu  sam dobila pravomoćnu presudu koja glasi : 

Odredbom čl.139.st.2. zakona o nasljeđivanju ( Narodne novine br. 48/03, 163/03, 35/05, 127/13, 33/15 i 14/19 ) propisano je da nasljednik odgovara za ostaviteljeve dugove do visine vrijednosti naslijeđene imovine i to svaki do visine vrijednosti svoga nasljednog djela.

Kako dugovi ostavine nisu sastavni dio ostavina, to se u riješenje o nasljeđivanju ne unosi obaveza nasljednika da podmire dug do visine nasljeđene imovine, niti postoji obveza ostavinskog suda ispitivati i utvrđivati postojanje i visinu ostavinskih dugova, osim u slučaju kad je u pitanju izračunavanje nužnog dijela, što u ovom postupku nije slučaj.

Ukoliko postoji kakvo potraživanje iz ostavine, tada ono treba ostvarivati izvan ostavinskog postupka, dobrovoljno  ili u ovršnom postupku, jer je sadržaj rješenja o nasljeđivanju zakonski određen, u smislu odredbe čl.226.ZN-a.

Stoga je, utvrdivši ostavinsku imovinu navedenu pod toč.1. izreke, a temeljem odredbe čl.174. i čl. 181, a u vezi s čl. 175. ZN-a valjalo riješiti kao u izreci ovog rješenja.

Ja sam jučer bila u matičnoj banci pokojnog oca povodom zatvaranja njegovog računa da bi mi rekli da postoji dug koji ja moram podmiriti pošto sam ja jedini nasljednik ( brat i sestra se odreki) a prihvatila sam nasljedstvo radi savjeta sutkinje jer je to bio jedini način da se uđe u stan u kojem je moj otac preminuo i koji je bio zapečaćen.

Rečeno mi je da neću nikakve dugove naslijediti s obzirom da on niije imao ništa. Zato sam ostala zaprepaštena kad su mi u banci rekli da ja kao jedina moram podmiriti dugovanje i tek se onda može zatvoriti njegov račun.

Moje pitanje glasi: dali banka u ovom slučaju može tražiti od mene da podmirim to dugovanje i koji su idući koraci u riješavanju ovoga?

Unaprijed hvala na pomoći.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ostavinski postupak.

Riješenje je da se utvrđuje da njegovu ostavštinu sačinjavaju pokretnine: tekući račun u neutvrđenom iznosu ( na njemu je samo dug)

novčano potraživanje prema hrv. zavodu za mirovinsko osiguranje na ime razlike i povišenja mirovine u neutvrđenom iznosu

namještaj i predmeti popisani za zapisnik ovog suda ( bio je podstanar tako da ništa u stanu nije njegovo)

HZMO i OTP banka izvršit će, nakon pravomoćnosti ovog riješenja, isplatu npvčanih sredstava na ruke nasljednika u cijelosti ( ne piše i naplatu samo isplatu zato me to sve zbunjuje)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 41 minuta, alex i nino je napisao:

Moje pitanje glasi: dali banka u ovom slučaju može tražiti od mene da podmirim to dugovanje i koji su idući koraci u riješavanju ovoga?

Mogu, a ako ne pristanete dobrovoljno, onda mogu u ovršnom postupku. Vi možete u ovršnom postupku prigovorom osporavati njihovo pravo na potraživanje, jer kako ste se prihvatili nasljedstva tako odgovarate za dugove, ali samo do visine vrijednosti naslijeđenog dijela.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...