Jump to content

Povrat greškom uplaćenog novca


kauboji_naprid

Preporučene objave

Poštovani,

 

Preko internet bankarstva jedne banke, uplatio sam određeni iznos na jednog teleoperatera. Odmah sam iz banke upućen da to rješavam sa teleoperaterom jer oni ne mogu ništa. Operater me vraća da dođem tek sutradan i podnosim kod njih u poslovnici zahtjev za povrat sredstava. Nakon dva dana provjeravam stanje na računu. Nema povrata sredstava. Zovem na infotelefon operatera da bi mi njihova službenica rekla da se ne brinem da je moj zahtjev opravdan i da će iznos biti vraćen u roku. Pitam kojem to roku? Odgovara 10 do 15 dana da oni moraju proknjižiti i da je to procedura. Ljudi moji, jeli ovo moguće?   U kojoj to mi državi živimo? Koji to zakoni i interesne grupacije vladaju da do svojih sredstava ne mogu doći prije minimalno 11 dana budući da isti dan nisu htjeli niti zaprimiti prigovor i još minimalno 10 dana do povrata ?  Koja su mi prava ovdje? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

U konkretnom slučaju radi se o stjecanju bez osnove, pod čime se smatra prelazak nečije imovine u imovinu druge osobe i stjecanje koristi izvršenom radnjom, u imovinu druge osobe bez osnove u pravnom poslu,
odluci suda, odnosno druge nadležne vlasti ili zakonu.
Zakon o obveznim
odnosima u člancima 1111.-1120. propisuje pravila i opseg vraćanja stečenog bez osnove.

Iz sudske prakse:

"Kad je uplata u korist određenog žiro-računa izvršena zabunom, bez valjane pravne osnove, radi se o stjecanju bez osnove s pravom na povrat onog što je neosnovano plaćeno."

(VSRH, Gz z -165/2005-2 od 24. studenoga 2005.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija