Jump to content

Korektivni mirovinski faktor do kraja 2018. godine


Ivan0802

Preporučene objave

Riješio sam otići u mirovinu i predao sam zahtjev 1.8.2018. godine sa datumom odlaska u mirovinu 1.9.2018. godine. Rješenje sam dobio na usmenu požurnicu 4.7.2019. godine.

Priznato mi je pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika prema odredbi članka 35. ZOMO-a i priznat mi je staž u trajanju od 41 godina 1 mjesec i 1 dan. Polazni faktor za određivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika određen je prema odredbi članka 85.stavka 1. točke 5 i članka 85.stavka 4. ZOMO-a. Mirovinski faktor za starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, prema članu 87.stavku 1. točki 1 ZOMO-a, određen je u iznosu 1.0.

Podnio sam žalbu na nepravilni obračun koeficijenta 1.0. jer mi nije priznata bonifikacija, dana   11.7.2019. godine i tražio sam novi izračun prema važećim zakonima koji su važili do kraja 2018. godine. Žalba mi je odbijena Rješenjem od  15.1.2020.godine  na uloženu Požurnicu. U obrazloženju stoji:

Na temelju uvida u bazu podataka matične evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u mirovinski staž pravilno je uračunato razdoblje od 13.07.1978. do 22.04.1997., od 24.04.1997. do 24.04.1997. do 31. 08.2018. ukupno 40 godina, 1 mjesec i 18 dana i razdoblje osiguranja s povećanim trajanjem od 13.07.1978. do 06.05.1982. sa stupnjem povećanja 12/15 u trajanju od 0 godina,11 mjeseci i 13 dana te ukupan mirovinski staž iznosi 41 godinu, 1 mjesec i 1 dan.

Budući da žalitelj ima 40 godina, 1 mjesec i 18 dana staža osiguranja u efektivnom trajanju, dakle nema 41 godinu, to mu se ne povećava polazni faktor nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika iz članka 35. stavka 1. ZOMO-a te nema osnove da se uvaži žalbeni navod i drugačije riješi ova upravna stvar.

Postavljam pitanje: Ako mi je priznato pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika prema odredbi članka 35. ZOMO-a i priznat mi je staž u trajanju od 41 godina 1 mjesec i 1 dan, zašto nemam pravo i na veći mirovinski faktor (0,15% po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života propisanih za stjecanje prava na mirovinu, a najviše za 5 godina)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 29 minuta, Ivan0802 je napisao:

Riješio sam otići u mirovinu i predao sam zahtjev 1.8.2018. godine sa datumom odlaska u mirovinu 1.9.2018. godine. Rješenje sam dobio na usmenu požurnicu 4.7.2019. godine.

Koliko ste imali tocno godina, mjeseci i dana zivota na dan 01.09.2018. god. (ili tocan datum vaseg rodjenja).

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, natalost po vas HZMO je u pravu, ustvari kod tadasnjeg postojeceg mirovinskog zakona ZOMO-a, kod vas se radilo o dva prava:

- Prvo pravo je da vam se prema clanku 35., stavak 1., u 41 godinu potrebnog radnog staza za priznavanje prava na "Starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" isto priznaje, citiram:

"Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika ima osiguranik kada navrši 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja."

"Prema članku 24. ZOMO-a, mirovinski staž na temelju kojeg se ostvaruju prava na mirovinsko osiguranje je skupni naziv za razdoblja provedena:
- u obveznom mirovinskom osiguranju i produženom osiguranju (staž osiguranja) na radnim mjestima (zanimanjima) na kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž).

U pravilu se mirovinski staž a ne staž osiguranja uzima u obzir kod utvrđivanja uvjeta za ostvarivanje prava (npr. prava na starosnu mirovinu,  prijevremenu starosnu mirovinu i starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika.).
Izuzetak, kada se ne uzima u obzir mirovinski staž već staž osiguranja, propisan je člankom 35. ZOMO-a prema kojem pravo na "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" bez umanjenja (bez penalizacije zbog ranijeg umirovljenja) zbog dugogodišnjeg osiguranja ima osiguranik kada navrši 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja (bez obzira na spol).

Prema uputama Zavoda, u staž osiguranja kod stjecanja ove vrste "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" uračunava se i staž osiguranja s povećanim trajanjem."

- Drugo je pravo iz clanka 85., stavak 4., citiram:

"Polazni faktor za određivanje starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika iz članka 35. ovoga Zakona, koji prvi put stječe mirovinu nakon navršene 60. godine života i ima 41 godinu staža osiguranja u efektivnom trajanju, utvrđuje se tako da se polazni faktor iz stavka 1. ovoga članka povećava za 0,15% po mjesecu za svaki mjesec nakon navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na tu mirovinu, a najviše za pet godina. Za određivanje obiteljske mirovine nakon smrti ovoga osiguranika koji je umro nakon navršene 60. godine života i 41 godine staža osiguranja u efektivnom trajanju i nije stekao mirovinu, primjenjuje se isti polazni faktor."

Kako vas staz osiguranja sa povecanim trajenje 12/15 nije staz u efektivnom trajanju, ne uzima se u izracun za potreban staz od 41 godine, i to vam je napisano u obrazlazenju HZMO-a.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo za napomenu, po novom izmjenjenom ZOMO-u koji je na snazi od 01.01.2020.god., ovo što su vama priznali staž osiguranja s povećanim trajanjem (u 2018.god.) vise se ne priznaje u potrebnih 41 godinu staza za "starosnu mirovinu za dugogodisnjeg osiguranika" jer je izmjenjen clanak 35., stavak 1., i on sad glasi:

" Pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnji osiguranik ima osiguranik kad navrsi 60 godina života i 41 godinu mirovinskog staža osiguranja u efektivnom trajanju

To je izmjenjeno upravo zato da nebi dolazilo do zabuna kod odredjivanja i izracuna mirovina kod osiguranika koji imaju " staz osiguranja s povecanim trajanjem, takvo je bilo objasnjenje predlagatelja novog ZOMO-a, a to je sadasnja vlada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija