Jump to content

novac bračne stečevine kod treće osobe


macro

Preporučene objave

Poštovani, zanima me situacija u kojoj je novac od prodaje nekretnine koja je bračna stečevina zadržao jedan od supružnika te taj novac prebacio trećoj osobi. Može li se ako nema drugog načina da se oštećeni supružnik namiri, sudski tražiti povrat tog novca od treće osobe i preraspodjela između supružnika? U tom slučaju postoji li blokada tog računa gdje je novac ili blokada imovine ako je očigledno da je ta treća osoba taj novac potrošila na kupnju nekretnine ili druge imovine.

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete ga i kazneno prijaviti za utaju, jer je zadržao za sebe novac koji mu je povjeren, a koji pripada drugom bračnom drugu. To možete kaznenom prijavom općinskom državnom odvjetništvu. Time se prijeti bračnom drugu da će biti osuđen za kazneno djelo, i usto može biti usvojen imovinsko-pravni zahtjev da se isplati dužan iznos oštećenom bračnom drugu.

Drugi put kojim možete krenuti je putem građanske tužbe za stjecanje bez osnove, jer je novac koji je zadržao drugi bračni drug, on zadržao bez temelja. Mogla bi se ići pobijati pravna radnja dužnika učinjena na štetu vjerovnika (dakle, tužiti zajednički bivšeg bračnog druga i tog trećeg kojemu je novac predan, da njihov kupoprodajni ugovor ili što su već sklopili, nije valjan, jer je učinjen s tom namjerom da osujeti ispunjenje obveze prema vjerovniku), a u tom slučaju je moguće blokirati imovinu i račune obojice, i bivšeg bračnog druga i tog kojemu je novac predan. Dakako, teoretski govoreći, ako je među njima postojao kakav ugovor.

Zašto je bračni drug trećoj osobi predao novac od prodaje nekretnine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Ovime što navodite u drugom odlomku se pokreće tzv. paulijanska tužba?

Supružnik je predao novac trećoj osobi koja je kupila nekretninu koju sada zajedno uživaju upravo zato da mu se nakon tužbe oštećenog nekretnina ne može oduzeti. Također vjerujem da nije bilo nikakvog ugovora između tog supružnika i treće osobe, samo prijenos novca na računu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija