Jump to content

Ometanje posjeda


Damaiondie

Preporučene objave

Postovani,

Godinama smo suprug i ja u samostalnom, neprekinutom, istinitom, mirnom i postenom posjedu spremista u podrumu zgrade.

Poznanik mi javlja da nam je provaljeno u spremiste. U zgradi ne zivimo, vlasnik stana kojeg smo u posjedu je otac supruga - s vlasnikom smo u losim odnosima. Stan koristimo par dana mjesecno, samo smo suprug i ja u posjedu i stana i spomenutog spremista koje je krcato nasim stvarima.
Dolazimo u zgradu, vidimo da je brava na spremistu promjenjena i da ne mozemo do svojih stvari, zovemo policiju. Na oglasnoj ploci nalazimo obavijest predstavnice da je "otvorila" spremiste i da vlasnik stvari ima mj dn da ga isprazni ili ce oni zvati policiju, bla bla.

Policija dolazi, opisujemo situaciju, idu razgovarati s predstavnicom. Ona tvrdi da je spremiste zajednicko i da je njoj xy nalozio da se brava promjeni jer to ne moze biti privatno spremiste". Nebuloze za nebulozom, ali policajcu je to logicno, smatra bravare nekakvim autoritetom. Ona priznaje da je provalila i promjenila bravu (tj da je valjda angazirala doticnu firmu da to napravi). Policiji trabunja razne druge stvari, klevece me (ali to je za drugi post) i policajac koji bas nista o ZOV-u ne zna izjavljuje da nema elemenata kaznenog djela jer je to zajednicki dio zgrade. Unatoc vlasnickom listu koji smo pokazali (spremista nisu numerirana, ne zna se cije je cije iako svaki stan ima spremiste) i unatoc mojem inzistiranju da su utvrdivanje prava na posjed i zastita posjeda dvije razlicite stvari i da sam ja njih zvala samo jer mi je ometan posjed - oni trube isto. Nema kaznenog djela i upucuju nas u privatnu tuzbu.

Ona pred njima otkljucava spremiste, traze me da pogledam da li sto fali. Sve je preturano, ne mogu ovako ustvrditi nista. Policija me upucuje da se s njom dogovorim oko toga do kad ga moram isprazniti i sl. Ja inzistiram da se s pociniteljem ja nemam sto dogovarati, a oni me prekidaju da nema pocinitelja jer nema kaznenog djela. Ona kaze da kad god nesto trebamo, da se samo njoj javimo za kljuc. Na to ne pristajem, ona zakljucava. Pitam policiju tko ce nju sprijeciti da pobaca sve nase stvari sad kad mi odemo. Kazu nitko i da je onda opet moram tuziti, ali da je ona predstavnik i da ona odreduje kako se u zgradi koriste prostori.

Policajac zivi u obiteljskoj kuci, bas nista ne zna o suvlasnistvu, pojmovi predstavnik i upravitelj su mu nepoznanica, ne zna nista o zajednicki dijelovima i vjeruje u njene price. Druga dvojica sute. 

Policija odlazi, ona je u posjedu mojih stvari. To sto mi je unistila bravu, sto je pravna osoba bez sluzbenog naloga provalila u spremiste, a sto je ova slikala stvari i javno objavila nikog briga.


Dodatak: Prije oko mj dn nam je provaljeno u postanski sanducic. Sanducici nisu zajednicki, vec privatno vlasnistvo. Ona je na trosak zgrade sve sanducice uklonila (zajedno sa postom) i instalirala nove. U obavijesti oko "otvaranja" spremista je napisala da i na tavanu ima stvari i da se vlasnik javi jer je kljuc kod nje. Znaci i tavan je samovoljno zakljucala, nemamo pristup dimovodu fasadnog bojera, niti ostalome. Jedan stanar ju je pismeno trazio kljuc, odbila ga je jer nema on sto na tavanu raditi. Sve smo to rekli policiji, a oni govore da su sanducici zajednicki, da ne moze nitko biti u posjedu tavana i sl. Cak sam im pokazala prilog zajednickih djelova iz MU-a. Ne zanima ih jer je ona rekla sto je rekla, a valjda ona zna.

Molim Vas savjet sto napraviti osim u roku od 30 dana predati tuzbeni zahtjev za sudsku zastitu posjeda? Molim i preporuku za odvjetnika u Zagrebu. 
Dok sud donese odluku, ova ce mi sve stvari pobacati, mozda vec danas. 

1. Da li da zovem bravara da provaljuje i mjenja bravu? Tko normalan ce to htjeti napraviti bez policijskog naloga? Ok, hoce xy.
2. Da li da se njima obratimo da se ocituju o provaljivanju? U kojem roku se moraju ocitovati?
3. Da li ce potencijalni navod policije u Zapisniku danasnjeg dogadaja da je ona rekla da joj se obratimo kad nam nesto treba iz spremista, biti zapreka tj. da li Sud moze zbog toga reci da nam nije ometen posjed? Ne smatram da sam u posjedu ako kao odrasla osoba moram nekoga traziti da mi otvori i ako netko drugi ima pristup mojim privatnim stvarima, ali sto ako Sud bude drugog misljenja?
4. Da li da odem u drugu policijsku postaju i trazim "drugo misljenje". Ovaj policajac, iako ljubazan, nije bas nista znao i govorio je sve krivo. Samo ga je brinulo cije je to spremiste i govorio da se moramo drzati kucnog reda koji "ona" odreduje. Znaci bas nikakva pomoc od njega, jos joj je takvim govorancijama dao krila da misli da je u pravu i da moze raditi sto joj se prohtije. Savjet da se promjeni predstavnika nam nece pomoci da dodemo u posjed niti mozemo utjecati na odabir predstavnika u zgradi u kojoj nismo suvlasnici.

Najljepse zahvaljujemo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate ništa od propitkivanja rada policijskih službenika, znaju li oni svoj posao ili ne, niti ima smisla tražiti "drugo mišljenje". Naime, isti su u pravu, ukoliko nema kaznenog djela (provale, krađe) oni se ne mogu miješati u su/vlasničke odnose (posebno ako nema vlasništva posebnih dijelova nekretnine-etažno vlasništvo, gdje bi to i to spremište bilo upisano kao pripadak određenojm etažnom vlasništvu) te napraviti samo ono što i jesu, uputiti vas da smetanje posjeda štitite pred sudom. Možete pokušati i sa samopomoći iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i čl.27 s naglaskom na "ako bi sudska zaštita stigla prekasno a opasnost je neposredna", no tada gubite mogućnost sudske zaštite. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija