Jump to content

Kupnja DIJELA parcele u vlasnistvu RH


Peanut

Preporučene objave

Poštovani,

 

mene zanima dali je moguce kupiti jedan manji dio veće parcele koja je u vlasnistvu RH. Dakle radi se o parceli kojoj je površina katastarske čestice 4 653 260 m2. Mene zanima 100 000 m2.

Dali je moguce zatraziti prodaju manjeg dijela tako velike parcele, koji je postupak i kolike su sanse da se takav zahtjev prihvati te kako se odreduje cijena? Ulagalo bi se u turizam.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 32 minuta, Peanut je napisao:

Dali je moguce zatraziti prodaju manjeg dijela tako velike parcele,

Moguće je zatražiti, no hoće li RH imati interes za prodaju to je već drugo pitanje.

Prije 32 minuta, Peanut je napisao:

koji je postupak

Najbolje vam se obratiti Ministarstvu državne imovine sa upitom jesu li uopće za prodaju i imaju li u planu istu u nekom vremenskom razdoblju, jer možete predati zahtjev kojem bi trebalo priložiti i parcelacijski elaborat pa ako vas odbiju to bi bilo bacanje novaca. Naime, MDI je ograničen Zakonom o upravljanju državnom imovinom te čl.39-41 a čini mi se da se kod vas ne radi o slučajevima iz čl.41 gdje bi se išlo u izravnu pogodbu bez javnog natječaja.

Prije 44 minuta, Peanut je napisao:

kako se odreduje cijena?

Vrši se procjena tržišne vrijednosti nekretnine sukladno posebnom propisu kojim se uređuje procjena vrijednosti nekretnine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Razvrgnuće suvlasničke zajednice se u Vašem slučaju čini kao izuzetno dobra ideja. Koliko je pak izvediva, znat će dobar odvjetnik.  Natezanje s državom oko njezinog dijela može trajati godinama. Imam slučaj gdje je RH upisana u katastru, ali nije i u gruntovnici. Tvrde da je to moj problem kao manjinskog suvlasnika. Prvo da ja to sredim za njih, pa ćemo "razgovarati". Aha. Lakše je meni kao građaninu plaćati odvjetnika pa se godinama natezati s plombama zalijepljenima na parceli, nego da to službeno napravi država. Ne očekujte od uhljebljenika milost ili razumijevanje, a ufanje u njihovu razumnost će vam donijeti samo krv i suze. Pjesnički rečeno. Lijepim načinom ćete izgubiti puno vremena uz izuzetno neizvjestan rezultat. Da je njihovo, riješilo bi se u par mjeseci, dovoljno da zalepršaju eurići, ali pošto je državno, ma koga briga. Državne službenike svakako nije. Treba li posebno spomenuti da i ozbiljni investitori kada čuju da je dio parcele u (su)vlasništvu države, bježe glavom bez obzira ili u najboljem slučaju snize ponuđenu kupovnu cijenu na polovicu pa čak i trećinu procijenjene tržišne vrijednosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija