Jump to content

Video nadzor u stambenoj zgradi bez pristanka stanara


damir-zg

Preporučene objave

Unaprijed se ispričavam ako sam u krivoj kategoriji.

Imamo problem sa jednom "stanarkom" u zgradi, zašto pod navodnicima zato jer je dotična dobila od grada Zagreba poslovni prostor na korištenje u poslovne svrhe ali ona ustvari tamo živi tj. koristi kao privatni smještaj. Ali to nas trenutno ne brine, nego nas brine što je dotična nedavno samoinicijativno postavila video nadzor tj. wifi (360 stupnjeva) kamere po stambenoj zgradi, jednu kameru je postavila u zajedničko dvorište zgrade koje je prenamijenjeno u parking i dijelimo ga sa još jednim ulazom dok je drugu postavila ispred svojih vrata, kamera u hodniku snima svakoga tko ulazi u zgradu jer je njezin stan odmah početku prvog kata. Snimke kako ona kaže pregledava na svom mobitelu. Uz svaku kameru je postavila i velike jake reflektore koji se pale na senzor i ostaju upaljeni do nekih 10 minuta. Svako parkirno mjesto je vlasništvo jednog stanara, ona nema pravo na parking jer nije stanar zgrade. Prije parkiga tu su se nalazile spremišta tj drvene šupe koje su upisane u vlasnički list. Želim također napomenuti da vanjska kamera ima nadzor i nad učeničkim domom sa maloljetnom djecom koji se nalazi tik uz našu zgradu.

Također dotična nije obavijestila nikoga od stanara kao i predstavnika o postavljanju kamera kao što nigdje ne postoji obavijest o videu nadzoru. Plus dotična je sve je to odradila dok je nažalost predstavnik zgrade hospitaliziran i trenutno je odsutan zbog zdrastvenih problema.

Problem broj dva. Jučer je dotična "stanarka" počela sakupljati potpise za svoje privatne kamere, jedan potpis je dobila od jedne gospođe ali ta gospođa nije dobro razumjela šta potpisuje i htjela je privremeno povući tj. maknuti svoj potpis dok ne dobije više informacija od predstavnika ali joj to dotična "stanarka" to nije dopustila i bezobrazno je odbila uz priče .... znaš li ti tko sam ja i tko je moj prijatelj uz naglasak na gospodin Bandić.

Da li je ovo što ona radi legalno? Ako nije, kome da se obratimo? I ima li smisla išta poduzimati pošto je dotična očito jača od zakona, zbog njezinog društvenog statusa?

Hvala svima unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz ovo sto je Ruby navela, prijava ide i na AZOP obavezno. Legitimni interes korisnika gradskog prostora nije veci od legitimnog interesa stanara i ostalih obuhvacenim u perimetru nadzora, uz nepostivanje zakonskih propisa koji uređuju oblik i nacin postavljanja videonadzora (suglasnost, obavijest, tehnicka dokumentacija, oznake itd.).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedan potpis ne znaci nista jer je potrebna suglasnost 2/3 suvlasnika. Sve informacije su trebale biti dostavljene putem predstavnika stanara, odnosno na oglasnoj ploci zgrade ili najmanje na stranicama pravne osobe koja provodi obradu podataka, kao i kontakte vezane za ostvarivanje prava na zastitu podataka. Dakle ako doticna ima tvrtku (bez obzira sto i stanuje u istom prostoru) pogledajte da li na stranicama tvrtke ima nesto objavljeno (sto je opet ne opravdava od drugih prekrsaja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na potpise ako nema tehnicku dokumentaciju (projekt, odluku, obavijest, imenovanu odgovornu osobu tj DPO, sva potrebna obiljezja) i ako vam obavijest nije stavila lako dostupnom i nedvojbenom i dalje je u prekrsaju. Obzirom da ste u ZG, prijavu napravite prvo na AZOP, a potom na MUP, konkretno u Petrinjskoj, ured za zastitarske i detektivske poslove jer su nadlezni za nadzor nad provedbom tehnicke zastite. 

Na Grad radite prigovor jer su oni vlasnici prostora (sto je vrlo vjerojatno da imaju ugovor s kojim se ogradjuju od odgovornosti, a s kojim se lako mogu izvuci).

Malo mi je nejasno da je takav propust napravila i tvrtka koja je postavljala videonadzor (ako je njih angazirala, a kao pravna osoba je bila to duzna).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Video nadzor je postavljen tako da je dotična vjerovatno otišla u trgovinu kupila dvije kamere i reflektore, nazvala majstora iz oglasnika koji je došao izbušio rupe, postavio kamere i spojio kamere na električnu energiju a wifi signal hvata privatno iz svojeg ureda/stana. Ona je to postavila kao fizička osoba ne kao pravna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 20 minuta, damir-zg je napisao:

Video nadzor je postavljen tako da je dotična vjerovatno otišla u trgovinu kupila dvije kamere i reflektore, nazvala majstora iz oglasnika koji je došao izbušio rupe, postavio kamere i spojio kamere na električnu energiju a wifi signal hvata privatno iz svojeg ureda/stana. Ona je to postavila kao fizička osoba ne kao pravna.

Ovakav potez je moze ograditi samo od nedostatka projekta tehnicke zastite (zgrade i privatne osobe ga nisu duzne imati), a od svega ranije navedenog ne. Ako se prostor vodi kao poslovni, ugradnja se nije mogla napraviti u svojstvu fizicke osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija