Jump to content

Raskid ugovora o doživotnom uzdržavanju


omegar1954

Preporučene objave

Rođakinja je potpisala ugovor o doživotnom uzdržavanju s starijom osobom. U ugovoru je navedeno da joj nakon smrti ostavlja kuću i auto.  Tri godine rođakinja se brinula o njemu 24 sata, bila mu je kuharica, spremačica, vozač, tajnica i medicinska sestra.

Nakon tri godine dolaze djeca i doslovno otimaju starca iz kuće i odvode ga u Njemačku gdje su do tada i živjeli, u te tri godine nisu pitali za njega.

U međuvremenu nagovore oca da im darovnim ugovorom daruje predmetnu kuću iz ugovora i upisuju se u gruntovnu. Mogli su se upisati jer rođakinja neznanjem nije predala ugovor o uzdržavanju u sud te nije postojala zabilježba. Auto su također odvezli i prodali ga u Njemačkoj.

Djeca pokreću tužbu za raskid ugovora. Drže oca u izolaciji bez mobitela da ne bi mogao ostvariti komunikaciju s rođakinjom.

Nakon dvije godine otac im umire i pokrene se ostavinska rasprava, rođakinja na ostavinskoj raspravi izjavljuje da posjeduje ugovor o doživotnom uzdržavanju i javni bilježnik se proglašava nenadležnim i upućuje na sud. Rođakinja je ostala živjeti u kući.

Dali djeca mogu raskinuti, poništiti ugovor o uzdržavanju.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, omegar1954 je napisao:

javni bilježnik se proglašava nenadležnim i upućuje na sud.

Što je točno odlučio javni bilježnik, ovo pitanje iz razloga što su se nasljednici već upisali kao vlasnici imovine (ugovor o darovanju), s druge strane vi imate ugovor o dož. uzdržavanju koji sada po trenutnom stanju nije provediv  u zemljišnim knjigama, no ove činjenice nisu ključne za ishod ostavinskog postupka, glede čega sam osobnog mišljenja da je javni bilježnik osnovano mogao donijeti rješenje o neprovođenju ostavinskog postupka, a nikako isti prekinuti (ako je donijeo rješenje o prekidu), s tim što  nezadovoljne stranke i nakon pravomoćnosti rješenja mogu svoja prava ostvarivati u parnici. 

 

, omegar1954 je napisao:

Dali djeca mogu raskinuti

Ako dokažu da ugovorne obveze niste ispunjavali, mogu. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , Matrix je napisao:

glede čega sam osobnog mišljenja da je javni bilježnik osnovano mogao donijeti rješenje o neproveđenju ostavinskog postupka, a nikako isti prekinuti (ako je donijeo rješenje o prekidu)

 

Ako dokažu da ugovorne obveze niste ispunjavali, mogu. 

Hvala puno, samo malo pojašnjenje,

"da je javni bilježnik osnovano mogao donijeti rješenje o neproveđenju ostavinskog postupka"

što točno to znači.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali to znači da ugovor o doživotnom ne vrijedi odnosno da je ništetan bez obzira što su se djeca upisala u sud temeljem darovnog ugovora, koji je sklopljen  nakon ugovora  o doživotnom uzdržavanju  a za koji su znali da postoji.

Molim Vas za savjet što joj je za činiti, odnosno postoji li put za realizaciju ugovora..

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija