Jump to content

Povreda radnog i materijalnog prava


Darko1470

Preporučene objave

Poštovani,

 

Djelatnik sam jedne velike zagrebačke podružnice od 1996. godine  gdje sam dobio ugovor na neodređeno o radu za radno mjesto električar uz koeficjent 2,4 za koje i primam plaću. Premješten sam 2006. godine na složenije poslove „Višeg tehnologa“ s koeficijentom 2,6 . Te poslove i sada obavljam.

Pisani ugovor i plaću za radno mjesto „Viši tehnolog“ još do danas nisam dobio.

Prvostupanjski sud mi je prihvatio tužbeni zahtjev uz ocjenu da „neovisno o činjenici da li imam stručnu spremu  za obavljanje poslova „Višeg tehnologa“ poslove tog radnog mjesta obavljam kroz deset godina, a cijelo to vrijeme primam plaću za poslove radnog mjesta električar, za koje imam sklopljen ugovor o radu, te sam u spornom razdoblju obavljao poslove drugog radnog mjesta, za koje nisam primao plaću koju primaju radnici koji imaju sklopljen ugovor za to radno mjesto „Višeg tehnologa“ te da mi pripada plaća određena za to radno mjesto,  iako nije doneseno rješenje, odnosno dodatak ugovora o radu.

Nakon žalbe tuženika, drugostupanjski sud donosi rješenje u korist tuženika gdje navodi da sam kao djelatnik zaposlen kod tuženika, da mi po ugovoru na neodređeno vrijeme i dodatak ugovora o radu za radno mjesto električar pripada koeficijent složenosti 2,4, za koje mjesto sam i primao plaću, a da sam u utuženom razdoblju obavljao i poslove višeg stupnja složenosti, odnosno „Višeg tehnologa“ te da viši sud smatra da mi ne pripada pravo na razliku plaće između plaće za radno mjesto električar za koje radno mjesto imam sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme i plaće za radno mjesto „višeg tehnologa“, koje poslove sam privremeno obavljao, a obavljam ih i danas, a koja bi za mene bila povoljnija

Viši sud tvrdi „da je poslodavac (tuženik) izvršio svoju ugovornu obvezu prema meni kao radniku, radnom mjestu i visini plaće, koja bi bila temelj za prihvaćanje mog tužbenog zahtijeva te da nema niti jednog razloga da se naloži poslodavcu za isplatu plaće različite od one koja je između nas ugovorena. "

Prema navedenom to i je temelj za pokretanje tužbe jer je poslodavac nepisano izmijenio ugovor o radu premještajući me na drugo radno mjesto (privremeno 15 godina), a za koje mi nije i ne plaća razliku plaće. ???

 

Viši sud smatra da mi nisu narušena temeljna prava na plaću pa ni povoljniju plaću, te mi odbija kompletan tužbeni zahtjev.

Kako mi viši sud može umanjiti materijalna prava koja sam stekao premještanjem na druge poslove i radne zadatke s mjesta električara u pogonu na radno mjesto „Viši tehnolog“ u pripremu rada a koji izvršavam prema obavezi i uputama poslodavaca (rukovoditelja, šefova), a koji su potvrdili svjedoci na raspravi, ali mi taj isti poslodavac shodno radnom mjestu „Višeg tehnologa“, na kojem i danas radim, nije materijalno nadoknadio razliku u plaći ???

Zar mi nisu povrijeđena osnovna radna, materijalna i ljudska prava???

Kamo dalje za zaštitu radnih i materijalnih prava ???

Kakav je to pravni sustav koji mi ne osigurava plaću za učinjeni rad ???

 

 

Razočarani djelatnik

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija