Jump to content

Pravo na nužni dio


lilimarlen

Preporučene objave

Molim pomoć,

otac je prije svoje smrti darovnim ugovorom ostavio bratu sve nekretnine koje je posjedovao,a meni ništa.

Nakon očeve smrti postoje samo njegovi dugovi koji se meni nude kao ostavinska imovina,da ih prihvatim ili ne.nekretnine ne spadaju u ostavinsku imovinu,nisu navedene.

Imam li ja ikakvo pravo tražiti dio tih nekretnina,koliko iznosi nužni dio,budući da smo ja i brat jedini nasljednici.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na raspravi je bilježnik rekao da je otac umro bez oporuke,ja i brat smo jedini nasljednici,a onda je utvrdio ostavinsku imovinu koja se sastoji od nekoliko računa u različitim bankama i po kojima je on dužan oko 100 000 kn.Kad sam upitao za stan i kuću koju je posjedovao bilježnik mi je rekao da to nije predmet rasprave jer je otac prije 7 godina za svog života to dao bratu putem darovnog ugovora i da ja nemam nikakvo pravo na to jer nekretnine na koje je brat upisan kao vlasnik ne ulaze u ostavinsku imovinu i da ja mogu prihvatiti svoj dio duga koji bi trebao vratiti ,znaci 50 000 kn.Znači mogu potpisati nasljedničku izjavu kojom prihvaćam da ću vratiti pola očevih dugova.Osim dugova navedeno je da je otac posjedovao i osobni automobil zanemarive vrijednosti,3-4 000 kn.

Brat sad želi prodati stan i kuću jer je on u zemljišniku vlasnik1/1. Imam li ja pravo na bilo što od tih nekretnina,napominjem da mi otac nikad u životu ništa nije dao ni ničim pomogao,svoju egzistenciju sam sam riješio bez ikakve njegove pomoći ikada.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , lilimarlen je napisao:

Znači mogu potpisati nasljedničku izjavu kojom prihvaćam da ću vratiti pola očevih dugova.Osim dugova navedeno je da je otac posjedovao i osobni automobil zanemarive vrijednosti,3-4 000 kn.

Nadam se da se niste prihvatili svog nasljednog dijela tj. da ste se odrekli računa i tog automobila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, lilimarlen je napisao:

bilježnik mi je rekao da to nije predmet rasprave jer je otac prije 7 godina za svog života to dao bratu putem darovnog ugovora i da ja nemam nikakvo pravo na to jer nekretnine na koje je brat upisan kao vlasnik ne ulaze u ostavinsku imovinu

Naravno da ista imovina ne čini ostavinu, no Vi ste trebali istaknuti prigovor zbog povrijede prava na nužni dio i zahtijevati vraćanje darova radi namirenja nužnog dijela, vidi odredbe čl. 77 i 78 ZN

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija