Jump to content

Brakorazvodna parnica


maja dubljevic

Preporučene objave

Poštovaini/a,

suprug i ja smo sklopili bračnu zajednicu 1988. godine. Do mogucnosti otkupa stana živjeli smo u stanu od 1,5 sobnom stanu za koji sam ja nasljedila stanarsko pravo od pokojne majke. Nakon mogucnosti otkupa, suprugov otac je otkupio stan za tada vrlo nisku sumu novaca te je zahtjevao da se kao vlasnici upišemo i suprug i ja. Nakon rođenja djece, 2000-ite godine, svo četvero smo nastavili živjeti u spomenutom stanu do 2015. godine kada su se pokojni svekar i svekrva preselili u naš dotadašnji manji stan, a mi u njihov veći. Stan u koji smo se preselili i dalje je glasio na svekra, a manji stan na supruga i mene. Nakon svekrvine  i svekrove smrti 2018. suprug je postao vlasnik stana te vlasnik vikendice u Hvaru i Starom gradu na otoku Hvaru, a čiji je vlasnik dotad bio svekar. 2019. prodali smo manji stan koji je glasilo na oboje, a novac dobiven prodajom sam pristala da bude proslijeđen na suprugov bankovni račun.

Početkom 2018. sam izgubila posao. Kako se nalazim u dobi od 57 godina svi moji pokušaji da nađem novi posao nisu urodili plodom.  Djeca će ove godine napuniti dvadeset godina. Odnosi između supruga i mene su već dugo izrazito poremećeni i zaključila sam da mi je situacija postala psihički neizdrživa te bih raskinula bračnu zajednicu i maknula se od supruga.

Zanima me ukoliko podignem tužbu za razvod braka imam li ikakva imovinska prava; stan koji je bio zajedničko vlasništvo smo prodali, a stan u kojem živimo zadnjih godina te vikendice na moru je suprug kao jedino dijete nasljedio nakon smrti oca i upisan je kao vlasnik.

Također Vas molim informaciju kome da se obratim u vezi podizanja tužbe za razvod jer u ovoj financijskoj situaciji nemam sredstava za plaćanje odvjetnika.

Unaprjed hvala.

 

S poštovanjem,

M.D.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, maja dubljevic je napisao:

..Zanima me ukoliko podignem tužbu za razvod braka imam li ikakva imovinska prava..

Tužba za razvod braka Vam nema nikakve veze sa imovinskim pravima supružnika (imovinsko pravnim odnosima)..

Imovinska prava utvrđuju se u postupku utvrđenja i podjele bračne stečevine, postupak možete pokrenuti prije, za vrijeme i po završetku brakorazvodnog postupka, za napomenuti je da nema zastare za pokretanje takvog postupka..

Iz Vašeg opisa, skeptik sam u uspjeh, no Vaše je pravo pokrenuti postupak i u istom dokazivati ovo što navodite..

Mišljenja sam da bi Vam bilo najbolje, naravno, ako postoji ikakva mogućnost, to riješiti sporazumno, pa i sam razvod braka (sporazumni razvod sukladno čl. 51. st. 1. ObZ)

, maja dubljevic je napisao:

..Također Vas molim informaciju kome da se obratim u vezi podizanja tužbe za razvod jer u ovoj financijskoj situaciji nemam sredstava za plaćanje odvjetnika...

Tužbu za razvod braka Vam može sastaviti svaki pravnik koji "barata" Obiteljskim pravom, mislim da se primjerak može naći, čak, i na internetu, nisam siguran, ali pokušajte..

Ako ispunjavate određene uvjete, možete se obratiti i Uredu državne uprave svoje županije i zatražiti odobravanje besplatne sekundarne pravne pomoći..

No, kažem, bilo bi Vam najbolje, a i najjednosatvnije, ići sporazumno, naravno, ako je to ikako moguće..

Sretno...!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče nekretnina, ako je novac od prodaje stana ostao kao ušteđevina, imate pravo na polovicu. Ako nije ostao, već je utrošen na potrebe bračne zajednice, nemate pravo na povrat. Što se tiče nekretnina koje je suprug stekao po drugoj osnovi nego radom za vrijeme trajanja bračne zajednice, odnosno nekretnine koje je stekao nasljeđivanjem, one predstavljaju njegovu vlastitu imovinu, a ne bračnu stečevinu. Pri tome nije odlučno gdje ste živjeli, već čega ste bili vlasnici. Pri tome nije čak bit niti u upisu vlasništva, već jeste li neku imovinu stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili ne. 

I meni se čini da biste iz braka zaista mogli izaći bez ičega, eventualno ako ste nesposobni za rad ili se ne možete uzdržavati od imovine, možda biste mogli tražiti da sud dosudi uzdržavanje od bivšeg bračnog druga, no to samo u iznimnim situacijama i kratkoročno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija