Jump to content

neplaćen dug zaostale alimentacije- ne postoji račun u RH za naplatu duga ovrhom


mamazabrinuta

Preporučene objave

Poštovani,

sudskom presudom bivšem suprugu,, ocu moga djeteta određena je zaostala alimentacija koju je bio dužan platiti prema sudskoj predudi prije više od godinu dana. Nije uplatio ništa, ali CZSS smatra olakotnim što uplaćuje mjesečne iznose alimentacije određene presudom i nemaju saznanja kako bi oni tu dalje mogli pomoći budući on po njihovom uplaćuje sada alimentaciju.

Budući da je kamata duga zaostalih neplaćenih alimentacija sada već premašila glavnicu, a na FINI mi je vraćen ovršni zahtjev uz izjavu da moj Ex suprug u RH nema računa na kojima bi se mogla izvršiti naplata.

Meni je nepoznato gdje on sada radi, ali i prije je radio po inozemstvu. Skr

iva podatke o sebi i svome poslu. Djetetu se ne javlja i ne viđa ga.

1. Zanima me kome se mogu obratiti i s kojim zahtjevom za naplatu zaostale alimentacije.

2. Negdje sam pročitala da kamate na zaostala plaćanja teku samo 3 godine od presude i da se tada poništavaju. Je li to istina? 

3. Ako je presuda u pojedinim točkama donesena  2018. godine za dugove zaostale alimentacije za pojedine točke iz zahtjeva do kada teče kamata i do kada se može potraživati dugovanje od bivšeg supruga?

Hvala najljepša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vama je prije svega potrebno pronaći predmet i sredstvo na kojemu bi mogli provesti ovrhu. Za kamate ne trebate brinuti, jer one teku od dospijeća, odnosno od pravomoćnosti i ovršnosti sudske odluke, a zastarni rok se prekida Vašim pokušajima naplate. Gdje otac živi? Ima li u RH ikakvu imovinu na sebi - auto, nekretnine? Ima li u RH prijavljeno prebivalište?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Otac živi u Rijeci - mislim da čak nikada niti ne odjavi prebivalište kako mu se ne bi ušlo u trag gdje radi. U RH nema imovinu na sebi - ima svoj stan etažu kuće koja je na njegovim roditeljima u vlasništvu i tamo sada živi njegova nova nevjenčana supruga sa njegovim novim djetetom. Za uređenje toga stana bio je i otplaćivao gotovinski kredit dok smo bili još u braku,

On povremeno dolazi u RH, ali se ne javlja djetetu. Na sebi nema ništa prepisano. Možda ako je naslijedio neku zemlju u Dalmaciji. Jedno vrijeme je plovio, pretpostavljam da i dalje plovi, ali na stranoj kompaniji ako ovdje u RH nema računa za naplatu. Navodno plovi po 5 mjeseci i onda je ovdje 3 mjeseca po priči nekih ljudi koji ga sreću. Predmet za ovrhu mislim da nemam jer on izričito na to pazi. U zvanju je napredovao i dobro zarađuje.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve mi je jasno. Ajde prvo službeno utvrdite, postoji li nekakva njegova imovina. Znači, trebali bi podnijeti pisani zahtjev, a kojemu ćete priložiti kopije isprva s kojima zapravo dokazujete postajanje svojih potraživanja. Ovakva zahtjev šaljete na više adresa:

1. HZMO-e da Vam dostave podatak da li prima plaću, mirovinu ili bilo kakva drugu stalnu naknadu, te od koga i po kojoj osnovi je prima;

2. MUP-u i to onoj Policijskoj upravi prema njegovoj adresi, da Vam dostave podatke iz evidencije o motornim vozilima tj. je li upisan kao vlasnik motornog vozila uz sve podatke o vozilu, te podatak o eventualnom postojanju tereta na vozilu i

3. Upravi za Katastar prema njegovoj adresi, a da Vam dostave ispis svih posjedovnih listova iz kojih se vidi na kojim nekretninama je upisan kao posjednik.

Svi oni su Vam dužni odgovoriti u roku od 8 dana. Nakon ovoga ćete svakako znati više informacija, pa se javite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Zahvaljujem.

Presuda je pisana na 23 stranice. Postoji li mogućnost da tražim sud da mi izdvoji samo dio sa iznosima koja on duguje da ne šaljem svima sve ove podatke koji su privatne naravi, a najvećim dijelom tiču se našeg djeteta? 

Hvala!

uređeno: od mamazabrinuta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija