Jump to content
Anonimno

solemnizacija-hitno!

Preporučene objave

Solemnizacija je postupak kod javnog bilježnika kad javni bilježnik provjerava da li ugovor odgovara propisanoj formi te objašnjava sudionicima u kreditu smisao kao i posljedice tog posla. Kod ovjere potpisa, javni bilježnik potvrđuje da su sudionici u kreditu osobno potpisali ugovor i pritom ne pojašnjava sadržaj ugovora.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mislim da nije dovoljno precizno objašnjeno što je solemnizacija, jer nedostaje objašnjenje da je solemnizacija različita od obične ovjere potpisa. Dakle: Solemnizacija ugovora je postupak potvrde ugovora kod javnog bilježnika kod kojeg javni bilježnik provjerava da li ugovor odgovara propisanoj formi te objašnjava sudionicima u kreditu smisao i posljedice tog pravnog posla. Po tome se solemnizacija ugovora uvelike razlikuje od javnobilježničke ovjere potpisa na ugovoru. Kod ovjere potpisa, javni bilježnik samo potvrđuje da je sudionik u kreditu osobno potpisao ugovore i pritom ne pojašnjava sudionicima u kreditu sadržaj ugovora.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

ovo zadnje nije tocno.

 

da bi javnobiljeznicka isprava bila i ovrsna ona mora imati izricitu izjavu ovrsenika sukladno zakonu o javnom biljeznistvu.

dakle, ako toga nema ona i dalje moze biti solemnizirana isprava ali da nije ovrsna.

iz toga slijedi da to nije bitna karakteristika tih isprava

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Iako mi ovo zvuči kao retoričko pitanje, moram odgovoriti.....

Zato jer imaju pravo na to prema zakonu. Naime, zaračunave se prema vrijednosti ugovora, što je ona veća, veća je i nagrada bilježnika.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Na kraju zakljucak je da ne zanci da ako je ugovor solemniziran onda je to ovrsna isprava??? Mora da u ugovoru navedes da to pretstavlja ovrsna isprava-klauzula???

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Dakle javni bilježnik solemnizira privatne isprave koje sadrže ovršnu klauzulu (izjava dužnika po čl. 54. st. 1) i to su obično ugovori o kreditu, zajmu i sl. i tada one nakon solemnizacije imaju snagu ovršne javnobilježničke isprave, ali postoje privatne isprave koje ne sadrže ovršnu klauzulu ali se moraju solemnizirati jer moraju imati takvu formu budući da određeni zakoni to propisuju a solemnizacijom isprave dobivaju snagu javnobilježničke isprave. Npr. Društveni ugovor kod d.O.o. ugovor o doživotnom uzdržavanju itd.

Da li je sada jasnije?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U slučaju sklapanja sporazuma između dvije stranke u kojoj one potvrđuju da nemaju međusobnih potraživanja iz nekog pravnog odnosa, ima li utjecaja je li takav sporazum solemniziran ili je samo ovjeren?

Dakle, koliko je solemnizacija takvog sporazuma pravno sigurnija od obične ovjere potpisa? Radi se o običnom dobrovoljnom sporazumu između dvije stranke.

Postoji li razlika u postupanju suda ako bi jedna od stranaka i pored činjenice sklopljenog sporazuma odlučila tužiti drugu radi isplate ili bi se na jednak način dokazivalo nepostojanje obveza.

Hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...