Jump to content

Neprestano odgađanje saslušanja


spijun

Preporučene objave

Pozdrav,

Prijatelj se nalazi u zatvoru zbog istražnog postupka. Lažno je prijavljen za obiteljsko nasilje i određen mu je pritvor 30 dana. Nakon isteka tih 30 dana bez ikakvog poziva ili rasprave produžen mu je pritvor na još 30 dana. Rečeno mu je da će ga pustiti nakon saslušanja svjedoka, ali saslušanje se odgađa jer je predmet prebačen kod istražnog suca koji je na godišnjem/bolovanju. Zanima me do kad se saslušanje može odgađati i njegov pritvor produljivati? Može li se nekako utjecati na to(npr. slanjem nekakve zamolbe ili da to zatraži njegov odvjetnik)?  

Također je rasprodana sva "zajednička" stečevina od strane njegove partnerice dok je on pritvoren, a pse je prestala hraniti(što sam slučajno otkrio, sada ih hranim ja).

Ima li tu nekog pravnog lijeka ili mu preostaje samo čekati? Odvjetnik kaže da treba čekati saslušanje i ponaša se nekako pasivno. Je li odvjetnik u pravu?

Svaka pomoć je dobrodošla jer sam neizmjerno revoltiran našim sudstvom i novim obiteljskim zakonom.

Zahvaljujem i oprostite na malom izljevu bijesa.

uređeno: od spijun
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Istražni zatvor može trajati dok god postoje zatvorske osnove zbog kojih je određen - strah od ponavljanja djela, od utjecaja na svjedoke, od bijega, zbog čega je određen istražni zatvor protiv njega? Jedino mu preostaje čekati, ali je naše pravosuđe vrlo ažurno, u SAD-u ljudi i po nekoliko godina čekaju suđenja. Svjedoke može saslušati i policija te državni odvjetnik, tako da se neće čekati povratak suca istrage s bolovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Doduše, ovdje treba spomenuti i proporcionalnost istražnog zatvora, koja je determinirana vrlo striktnim rokovima. Uglavnom, do podizanja optužnice, za ovo kazneno djelo može se maksimalno biti 3 mjeseca u istražnom zatvoru budući se ne radi o kaznenom djelu iz nadležnosti županijskog suda.

Inače, postupanje u ovakvim situacijama i tzv. crvenim prijavama (obiteljsko nasilje) je vrlo žurno, što znači da bi to trebalo biti riješeno čim prije. Može se pisati požurnica, a možda se može tražiti i izuzeće nadležnog suca istrage, ako se postavi teorija da namjerno oteže provođenje postupka, pa tražiti dodjeljivanje predmeta drugom sucu (ovo je doduše vrlo tanko i vjerojatno ne bi uspjelo, ali bi barem skrenulo pozornost na predmet i definitivno ubrzalo postupanje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani, zanima me kako povući optužni prijedlog podnesen za obiteljsko nasilje ( prekršajna prijava), ako je prijava poluistinita bila i namjerna da se našteti. Poziv sa suda još nije došao niti su okrivljenik niti oštećenik nakon izlaska policije na teren i zadržavanja optuženika nekoliko sati  dalje ispitivali.

molim konkretan odgovor, ako bi oštećenik povukao prijavu. naime oštećenje je bilo ekonomske prirode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija