Jump to content

Povrat nužnog dijela iz dara


BobbyS

Preporučene objave

Ukratko:

nakon smrti oca, majka je po oporuci s kojom sam se složio dobila svu imovinu osim 1/4 stana koji sam dobio ja i isto toliko brat.

Druga polovica stana je bila u majčinu vlasništvu.

Ostalu očevu imovinu su činile dvije kuće u atraktivnom turističkom mjestu i to je pripalo majci po oporuci.

Budući da je otac tako htio, prihvatio sam oporuku i nisam tražio nužnio dio.

Odnosi u obitelji su grozni i iako je brat oduvijek na ovaj ili onaj način uzimao od roditelja sve, sad je to prešlo svaku mjeru.

Naime, slučajno sam otkrio da je svoju polovicu stana majka prepisala na brata kao i kompletnu imovinu na moru.

Stan je uknjižen, a more joše ne jer su tamo puno sporiji, no postoji plomba u kojoj piše da se čeka promjena vlasništva.

Njih dvoje su to napravili prije skoro dvije godine, a da meni nisu ništa rekli. Otkrio sam neki dan i to slučajno.

Odmah sam na more poslao zahtjev za obustavom postupka knjiženja i da mi pošalju kopiju, pretpostavljam, darovnog ugovora da vidim što unutra piše.

Zanima me, koja su moja prava?

Majka je živa, ali ona je već sada, za života, sve darovala samo jednom sinu, a drugoga nije ni pitala, ni obavijestila.

Ja imam 1/4 stana, a ostale 3/4 sada ima brat uz teret plodouživanja u korist majke pa me zanima, mogu li ja tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice jer 13 godina ne mogu ući u posjed svoje imovine jer brat, bez mojeg pristanka koristi i moj dio stana. Odnosno, mogu li ja prodati ili iznajmiti 1/4 stana bilo kome? Imam kupca za 1 kn pa ukoliko prodam, može li taj novi vlasnik uči u posjed svojeg dijela stana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, majka može raspolagati svojom imovinom kako god želi za života. Nakon njezine smrti, Vi imate pravo na povrat dara u ostavinu radi namirenja Vašeg prava na nužni dio (1/2 onoga što biste dobili da je došlo do zakonskog nasljeđivanja), međutim, ako su napravili dosmrtno uzdržavanje, tada će to biti malo teže dokazati (naime, darovanje kako besplatno raspolaganje se može lakše pobijati nego naplatno).

Što se tiče sadašnje situacije glede stana, možete tražiti razvrgnuće suvlasništva, time da će ono najvjerojatnije završiti civilnom diobom, odnosno prodajom cijelog stana na dražbi i podjelom novca sukladno suvlasničkim omjerima (jer je kod stanova geometrijska dioba vjerojatno nemoguća). Možete prodati svoj suvlasnički dio, naravno, time da kupca morate upozoriti da nemate posjed stana, pa čak i za 1 kn. Novi kupac može tražiti isto tako razvrgnuće suvlasništva kao i Vi, može tražiti i puštanje u suposjed sukladno suvlasničkim omjerima. Možete tražiti i naknadu od brata za svu korist koju je imao od korištenja Vašeg suvlasničkog dijela (u visini najamnine za taj dio, za pet godina unatrag), odnosno svu štetu koju ste pretrpjeli zbog toga što niste mogli ući u suposjed stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , BobbyS je napisao:

zašto

Iz razloga kojeg Vam je već napisala Ruby

 

prije 2 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

majka može raspolagati svojom imovinom kako god želi za života

Što je u skladu sa odredbama čl. 30 ZV, neovisno što se u konkretnom slučaju radi o suvlasničkom dijelu, obzirom da se osnovom čl. 37 st. 3 ZV u pravnom prometu uzima da je suvlasnički dio samostalna stvar. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija