Jump to content

Hrvatsko državljanstvo na osnovu rođenja u R. Hrvatskoj


denisvizi

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas za pomoć, pre svega, imam li uopšte pravo na državljanstvo R. Hrvatske.

Rođen sam u Zagrebu, decembra 1978. godine. Roditelji su mi u tom trenutku imali republičko državljanstvo SR Srbije, a bili su prijavljeni u Zagrebu. U mome prvom izvodu iz matične knjige rođenih, u polju republicka pripadnost, upisano je "SAP V, SR Srbija, SFRJ".  I moji roditelji i ja smo živeli i bili prijavljeni u R Hrvatskoj do rujna ili listopada 1991. godine ,u Zagrebu i Pločama, gde sam završio prvih 6. razreda osnovne škole (1.,2.,3. u Pločama, 4. u Zagrebu te 5. i 6. u Pločama)

Državljanstvo R Srbije dobio sam 23.05.1993. godine u Somboru, na osnovu člana 26. Zakona o državljanstvu SFRJ, te u rešenju o dobijanju državljanstva jasno stoji da pre toga nisam bio upisan u knjigu državljana koja se vodi na teritoriji R. Srbije. Do sada nikada nisam tražio državljanstvo R. Hrvatske, ali sam kontaktirao matični ured u Zagrebu da proverim da li me ima upisanog u knjigu državljana. odgovorili su mi: "Uvidom u vaše evidencije , a prvo u maticu rođenih R Hrvatske utvrđeno je da ste upisani sa državljanstvom SR Srbije, danas R Srbije.

Nadalje uvidom u knjigu državljana utvrđeno je da ste, također, upisani kao državljanin R Srbije "

Moji roditelji i dalje nemaju državljanstvo R. Hrvatske, a roditelji moje majke (i moj deda i moja baka) imaju domovnice izdate 90 tih.

Sve ovo Vam pišem da bih saznao imam li uopšte pravo da postanem državljanin R. Hrvatske, jer planiram podneti zahtjev za utvrđivanje državljanstva u konzulatu u Subotici.

Unapred Vam hvala na utrošenom vremenu.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija