Jump to content
rinstarju

Uknjižba nakon dugotrajnog stanovanja - neprekidnog posjedovanja

Preporučene objave

Pozdrav,

 

nadam se da će mi netko pomoći budući da nisam previše pravno obrazovan ni stručan. Treba mi savjet vezan uz uknjižbu nakon dugotrajnog stanovanja - neprekidnog posjedovanja. Najviše me zanima ako je to najbolji pristup mojoj situaciji ili možda postoji neki drugi. A situacija je sljedeća:

Situacija ima veze sa zemljištima i ostavinskom raspravom i svime time. Ja sam pokušao istražiti no nisam uspio naći ništa korisno. Na zemljištu gdje se nalazi obiteljska kuća je bilo upisano nekoliko vlasnika koji su danas nažalost pokojni (moji djed Franjo i baka Ana te još jedna gospođa), oni su preminuli još u prošlom stoljeću. Upisani su bili s nekim postocima/razlomcima koji za situaciju nisu bitni po mome mišljenju, ali ako jesu, mogu naknadno napisati koji su postoci. Kad je djed umro, ostavio je svoje na 3 dijela (mama Verica, ujak Zdravko i baka Ana) i to se sve dobro upisalo. Onda je u nekom trenutku baka Ana iz ne znamo kojeg razloga prenijela dio od svojega na mamu Vericu i ujaka Zdravka, a dio ostavila na sebi (dio takav je upisan na mamu Vericu s novim prezimenom kojeg je uzela kada se udala, a dio prije, od djeda, je upisan na Vericu s djevojačkim prezimenom). I onda je baka umrla (ima sad već 20+godina od toga), ali njezino nije upisano na mamu Vericu i ujka Zdravka. Bila je ostavinska rasprava, ali se nitko ne sjeća što je bilo na njoj. I onda je 2001. ujak Zdravko prodao sav svoj dio tati Stanku i tata Stanko je platio porez na to (račun i kupoprodajni ugovor imamo), ali je odvjetnik nešto krivo zapisao na kupoprodajnom ugovoru (krivi postoci i omjeri koje sam gore spomenuo) i zato se na njemu nešto križalo i ne znam što još radilo. Tata Stanko je onda narednih 5 godina pokušavao to prenijeti na sebe, ali neuspješno. Svaki put mu je odvjetnik rekao da još samo ovo, tata Stanko bi to napravio i platio uslugu i sve što je trebalo, ali opet nije uspjelo i tako par puta i onda je odustao zbog slabije imovinske situacije.

Prijateljica koja je pravnica, ali nema puno iskustva sa zemljišnim knjigama je savjetovala da pokrenem ili uknjižbu nakon dugotrajnog stanovanja - neprekidnog posjedovanja ili uknjižbu na temelju kupoprodajnog ugovora. Zanima me što bi netko od Vas savjetovao te kako to pokrenuti. Koji proces je skuplji/duži/kompliciraniji, a koji je jednostavniji. Također iskustva s okvirnom cifrom koliko bi koji postupak koštao bi bio jako koristan. Ako sam se negdje krivo ili nestruno izrazio, unaprijed se ispričavam.

 

Lijep pozdrav,

 

Marko

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imamo svjedoke (susjedi, čak i ujak od kojeg je kupljeno iako nismo u najboljim odnosima, ali će valjda svjedočiti u našu korist jer imamo kupoprodajni ugovor i izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika da mu je cijeli iznos isplaćen), ali razdoblje još nije 20 godina (2001. je tata kupio posjed od ujaka, zapravo ga je isplatio s posjeda). Možda onda pričekati do 2022. pa da prođe tih 20 godina? Smatram da imamo zakonit, istinit i pošten posjed jer nismo nikoga istjerali iz posjeda te nema razloga sumnjati da nam pripada pravo na posjed kako je posjed oduvijek u obiteljskom vlasništvu (djed, baka, mama i ujak). Možete li me uputiti koji bi bili koraci za utvrđenje prava vlasništva dosjelošću? Znam da je svaki slučaj specifičan, ali po Vašoj procjeni, koji su koraci koje treba poduzeti, kojem tijelu se obratiti, kako započeti postupak, koliko prosječno traje postupak te koji bi bili troškovi postupka. Svaka informacija bi nam u ovom trenutku dobro došla.

Hvala i lijep pozdrav,

 

Marko

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nije to ništa posebno, morate podnijeti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva dosjelošću kod suda mjesta na čijem se području nekretnina nalazi, u tužbi navesti o kojoj se čestici radi, da je Vi po Vašim prednicima posjedujete kroz zakonom propisani period, da Vas u tom posjedu nitko nikada nije uznemiravao niti Vam ga osporavao, te predložiti najbolje nesrodne svjedoke koji bi to potvrdili. I to je to. Sud zakaže ročište ili dva, sasluša svjedoke, donese presudu.

Međutim, ispada da je sada u zk-ulošku upisana Vaša mama i ujak, na dva dijela, i baka. Tko se želi upisati kao vlasnik?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U zk ulošku su upisana 6 suvlasnička dijela, ali na 4 osobe i to kada se zbroji je ovako:

1. 21/72 - ujak
2. 21/72 - mama
3.18/72 - baka (pokojna od 1995.)
4. 12/72 - druga gospođa (pokojna više od 30 godina) koja nam nije u srodstvu

Čestica je u selu gdje je nekad bio običaj, a i dan danas ljudi tako žive, da se gradi više kuća na jednoj čestici. Naša kuća je direktno kod ceste, a u tu drugu kuću koja se nalazi na 12/72 od pokojne gospođe se dolazi preko našeg dvorišta.

Budući da je baka pokojna, sigurno je bila ostavinska rasprava gdje je ona svoj dio ostavila jednako mami i ujaku. Mi bi željeli prve 3 točke koje sam nabrojao upisati na mamu i tatu podjednako (30 na svakoga) ili sve na jednu osobu (ili mamu ili tatu, svejedno nam je), štogod je lakše i jednostavnije. 

Ako želite, mogu Vam poslati skenove zk uloška na mail ili ih staviti u prilog.

 

Lp,

 

Marko

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, rinstarju je napisao:

Bila je ostavinska rasprava, ali se nitko ne sjeća što je bilo na njoj.

Ako je bila ostavinska rasprava, pronađite rješenje o nasljeđivanju i provedite upis na majku i ujaka, nakon čega bi po svemu sudeći trebalo tužiti ujaka. 

 

, rinstarju je napisao:

ali razdoblje još nije 20 godina (2001. je tata kupio posjed od ujaka, zapravo ga je isplatio s posjeda). Možda onda pričekati do 2022.

Mišljenja sam da nije potrebno čekati, ovo iz razloga što se u konkretnom slučaju posjed temelji na ugovoru koji nije provediv u zemljišnim knjigama, iz čega proizilazi da je nužno najmanje 10 godina posjedovanja kako bi se vlasništvo steklo dosjedanjem. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Izgleda da ću angažirati odvjetnika da podnese tužbu radi utvrđenja prava vlasništva dosjelošću. Nadam se da neće biti velikih troškova, da se neće odužiti te najbitnije, da će se konačno riješiti u našu korist. Puno hvala na odgovorima.

 

Lp,

Marko

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...