Jump to content

Dopunsko rjesenje o nasljeđivanju


precjednik9

Preporučene objave

Za naknadno pronađenu nekretninu nije pokrenuta nova ostavinska rasprava, te je Općinski sud izvan ročista 1997. godine donio Dopunsko rješenje o nasljeđivanju naknadno pronađene imovine i dodijelio ga samo jednom zakonskom nasljedniku, izuzimajuci preostala dva. U obrazloženju Rješenja o nasljeđivanju nije razvidno temeljem čega je sud predmetnu nekretninu uručio u vlasništvo samo jednog nasljednika kada se ostali zakonski nasljednici nisu odrekli svoga vlasništva. U pravnoj pouci je napisano da protiv rjesenja nije dozvoljena zalba, te da je rjesenje pravomocno. 

Obzirom da je nastupila zastara, zanima da li postoji drugi pravni temelj s kojeg bi se Dopunsko rjesenje o nasljeđivanju moglo pobiti? Hvala na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala veliko na odgovoru Ruby_Danderfluff.

Na ostavinskoj raspravi iza pokojnog oca, druga dva zakonska nasljednika su se po dogovoru odrekli svih nekretnina u korist trećeg nasljednika, osim jedne nekretnine za koju su prihvatile nasljedstvo. Isto tako, u rjesenju o nasljeđivanju navedeno je da ostavitelj nije ostavio oporuku.

U Dopunskom rješenju o nasljeđivanju po kojemu je naknadno pronađena imovina uručena samo jednom zakonskom nasljedniku, u obrazloženju stoji: Naknadno pronađena imovina sastoji se od nekretnine bliže opisane u izreci tako da je sud iste uručio u vlasništvo zakonskom nasljedniku ostavitelja, a sukladno rezultatom raspravljanja i rješenja o nasljeđivanju broj....donijeto 1997.godine. 

Po mom skromnom znanju, zar sud nije morao za naknadno pronađenu imovinu obavijestiti sve zakonske nasljednike i sazvati novu ostavinsku raspravu ( ili zatražiti nasljedničke izjave) obzirom da se u ostavinskoj raspravi iz 1997.godine dva nasljednika nisu odrekla sve imovine u korist jednog nasljednika? 

Hvala puno na odgovoru. 

 

uređeno: od precjednik9
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, nisam bila dovoljno jasna. Na ostavinskoj raspravi se dva zakonska nasljednika odriču svega u korist trećeg, izuzev jedne nekretnine koju dijele na tri dijela ( uključujući i trećeg nasljednika). Dakle, treći nasljednik se nije odrekao ničega. 

Zar Sud nije trebao provesti ostavinsku raspravu u slučaju naknadno pronađene imovine upravo zato sto su se ranije ( na ostavinskoj raspravi) dva nasljednika odrekla nasljedstva tj. ustupili svoj dio trećem? 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba vidjeti sto tocno pise u prvom rjesenju o nasljedivanju, kakva je formulacija. Obicno ako se ne dijeli na iste dijelove pise "sporazumno je dogovoreno da A ide X-u, B ide Y-u, C ide Z-u". Po tome nitko ne bi mogao zakljuciti kome ide D ako se kasnije nade, nego bi trebalo pitati svakog sto zeli s tim.

Ako kod Vas pise da se "X odrice svega osim A" (makar postovana Ruby kaze da se ne mozete neceg odreci, a neceg ne) onda znaci da ste se odrekli i B i C i naknadno pronadenog D.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , precjednik9 je napisao:

sud iste uručio u vlasništvo zakonskom nasljedniku ostavitelja, a sukladno rezultatom raspravljanja i rješenja o nasljeđivanju broj....donijeto 1997.godine

Mišljenja sad da ovdje postoji propust suda, iz razloga što se izjava o odricanju ne može odnositi na naknadno pronađenu imovinu. 

 

prije 3 sati , miroslav6 je napisao:

Obicno ako se ne dijeli na iste dijelove pise "sporazumno je dogovoreno da A ide X-u, B ide Y-u, C ide Z-u". Po tome nitko ne bi mogao zakljuciti kome ide D ako se kasnije nade, nego bi trebalo pitati svakog sto zeli s tim.

Pod pretpostavkom da se u konkretnom slučaju radilo o nasljedničkom sporazumu, izdvajam odluku Županijskog suda u Varaždinu, Gž-1200/09-2, od 7. XII. 2009

"Ako je rješenje iza ostavitelja utemeljeno. na nasljedničkom sporazumu nasljednika, onda je 
sud dužan povodom prijedloga za raspoređivanje naknadno pronađene ostavinske imovine, ponovno provesti ostavinsku raspravu i tek nakon toga odlučiti o prijedlogu za njezino raspoređivanje."

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija