Jump to content
Moon Sun

problem oko darovnog ugovora -HITNO

Preporučene objave

Pozdrav!

Mama je nažalost na kraju života. Zbog brojnih razloga, jedina nam je opcija da mojem sinu, svom unuku prepiše svoju nekretninu. Na istoj nema tereta.

Problem je nastao jer odvjetnički ured koji je pisao ugovor tumači jedno, javna bilježnica drugo. U pitanju je Darovni ugovor sa stupanjem u neposredni posjed s osnivanjem plodouživanja za sebe tj. baku, mene majku, oca i sestru.

Zbog zdravstvenih okolnosti mene i supruga nije nemoguće je da djeca završe i u domu, pa bismo tim teretom plodouživanja željeli izbjeći moguće neželjeno otuđenje nekretnine idućih 5 godina,  tj. do djetetove punoljetnosti, i da se možemo nastaviti koristiti nekretninom, jer kako stvari stoje -to bi nam moguće ostala jedina nekretnina i krov nad glavom.

I tu se pojavio problem jer javna bilježnica tumači da se takav ugovor ne može sprovesti u ZK, jer se mldb. djetetu daje teret na nekretnini, i za to bi trebalo posebno odobrenje Suda, a vremena za to nažalost nema.

Po tumačenju odvj. ureda istodobno se stječe i nekretnina i teret, prema tome ne treba odobrenje Suda u tom slučaju.

Tko je u pravu? Što je najbolje napraviti?

Meni je doista u ovom trenutku sve konfuzno, nadam se da sam navela sve točno i potrebno.

 

Uređeno od Moon Sun
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Odgovor javnobilježničkog ureda, tako da može poslužiti nekome tko se nađe u takvoj situaciji:

Rekli su nam u zemljišnim knjigama kako je ipak potrebno odobrenja suda u izvanparničnom postupku jer je plodouživanje teret na nekretnini, i to neovisno o istovremenom upisu.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Je li moguce da se svi plodouzivatelji osim bake upisu na teretovnicu dok je nekretnina jos uvijek u vlasnistvu bake, a onda nek daruje takvu opterecenu nekretninu svom unuku. Pretpostavljam da bi trebalo biti moguce.

U tom slucaju baka nece imati pravo plodouzivanja, ali ovisno o tome sto znaci 

prije 6 sati , Moon Sun je napisao:

Mama je nažalost na kraju života.

izgleda mi kao da nije ni bitno. Pogotovo sto ce dijete postati punoljetno za 5 g., a to onda ne bi napisali.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 14 sati , Moon Sun je napisao:

Tko je u pravu

Da bi se osnovalo pravo plodouživanja, potrebno je da s jedne strane aktualni vlasnik poslužne nekretnine ovlasti drugu osobu (plodouživatelja) da se služi poslužnom nekretninom, dok je s druge strane potrebno i da ta osoba (plodouživatelj)  pristane biti takav ovlaštenik. Dakle, potrebna je i jasno izražena volja druge strane plodouživatelja da pristaje na osnivanje toga prava. 

Naime, iako pri darovanju sa osnivanjem služnosti ispada da je darovatelj taj koji daje služnost, on to nije, jer u konkretnom slučaju maloljetni obdarenik stjeće nekretninu i upravo je on taj koji dopušta da se nakon njegovog upisa prava vlasništva provede i upis prava služnosti, a što već potpada pod pravnu radnju maloljetnika (opterećenje nekretnine) za koju je potrebno odobrenje nadležnog organa, što će reči glede citiranog upita da je upravu javni bilježnik. 

prije 8 sati , miroslav6 je napisao:

Je li moguce da se svi plodouzivatelji osim bake upisu na teretovnicu dok je nekretnina jos uvijek u vlasnistvu bake, a onda nek daruje takvu opterecenu nekretninu svom unuku. Pretpostavljam da bi trebalo biti moguce

Moguće je. 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 1 sat, Moon Sun je napisao:

Jel to sigurno moguće tako napraviti?

Pravo plodouživanja iste poslužne nekretnine može imati i više osoba, tako da po tom pitanju nema nikakve zapreke. 

Po pitanju prenosa prava vlasništva na nekretnini koja je pod teretom prava služnosti nema ništa upitno, obzirom da novi stjecatelj nekretnine stupa u pravni položaj (singularna sukcesija) kakav je imao njegov prednik, a to znači između ostalog da je dužan trpjeti izvršavanje sadržaja služnosti. 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Da, ali mislim da bi se ovako moglo dan za danom to napraviti? Nekretnina se nalazi 300km od Zagreba, gdje svi imamo prebivalište, ima li to neku ulogu?

 

I to što je baka vanknjižni vlasnik, jer to je nasljeđena nekretnina?

Molim vas, uputite me točno što, u kojoj formi i gdje, jer sutra je petak, dakle trebalo bi to hitno sutra riješiti.

Uređeno od Moon Sun
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kako ste se tek sad sjetili te informacije da je vanknjizni vlasnik? Zasto bi naslijedena nekretnina bila vanknjizno vlasnistvo? Ocito je bila i prije toga. Moze li se ona uopce upisati u zemljisne knjige, tj. imate li slijed od vlasnika upisanog u zemljisne knjige do bake? Kad je naslijedila i zasto niste to odmah rijesili?

Tesko da ima jos budnih pravnika koji ce danas sve ovo potvrditi da bi mogli sutra to obaviti. A buduci da sad pricamo o vanknjiznom vlasnistvu, jos je manje vjerojatno, jer prije radnji koje ste planirali napraviti ocito trebate rijesiti i da baka prvo postane vlasnikom te nekretnine.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zato jer nisam pravnik, nisam znala da je to bitna činjenica. Angažirala sam odvjetnika da mi se pomogne oko tih stvari, čekala tjedan dana da bi mi sastavili ugovor koji se ne može provesti u ZK. Mislim da tu nije moja krivica.

Moj djed i njegova supruga gradili su tu kuću, i ona je uredno uknjižena 1/2 i 1/2 dijela na njih dvoje. Djed je umro 1998., prije supruge i ostavio svoj dio svojoj kćeri tj. baki o kojoj govorimo, na što je supruga pristala. Bilo je nekoliko ročišta na kojima su se ispravljale pogrešno utvrđene činjenice i netočno upisanii podaci. Djedova supruga umrla je dvije godine kasnije, dok rješenje još nije bilo pravomoćno. Njezine nasljednice su bile njezine sestre, međutim su i one su uskoro pomrle. Svaka je imala nekoliko djece i neki jesu, neki nisu željeli primili to rješenje o nasljeđivanju, zato ono još uvijek nije pravomoćno. 

Uređeno od Moon Sun
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisam ni ja pravnik, tako da neka me netko ispravi:

Po meni baka nije ni vanknjizni vlasnik jer rjesenje o nasljedivanju nije pravomocno. A darovati nesto sto nemate nije moguce, ili? A ako i kojim slucajem jest, sigurno da sve sto zelite upisati u zemljisne knjige danas, nece biti moguce prije pravomocnosti rjesenja.

Jesu li odvjetnici i javna biljeznica znali da baka nije upisana u zemljisne knjige?

Prije 16 minuta, Moon Sun je napisao:

neki nisu željeli primili to rješenje o nasljeđivanju

Sto to znaci nisu zeljeli primiti rjesenje? Oni jos uvijek imaju pravo uzeti svoj dio, ili koji je sad tocan status tog postupka?

Koga se ustvari bojite da bi mogao otuditi nekretninu, ta djeca nasljednici ili netko treci?

Je li djed, tj. pradjed, da se drzimo nekog slijeda, oporukom ostavio kucu ili su se prabaka i baka na ostavinskoj dogovorile da sve ide baki? Ako nije bilo oporuke, onda cete Vi (tj. bakini nasljednici u slucaju njene prerane smrti) na kraju kad se sve rijesi biti vlasnici barem pola nekretnine, a ako je bilo oporuke, onda 3/4, jer ostali mogu traziti polovicu onog sto bi im pripadalo kao nuzni dio, znaci maksimalno bi dobili 1/4.

Na kraju pravo na stanovanje u nekretnini imate svakako kao vlasnici, a ostali nasljednici bi Vam mogli u najgorem slucaju zagorcavati zivot tako da:
- odluce tamo zivjeti
- traze da otkupite njihov udio
- traze razvrgnuce vlasnistva pa ce kuca na javnu drazbu i svatko ce dobiti dio novaca koji im vlasnickim udjelima pripada, ili se mozete i Vi nadmetati na javnoj drazbi pa samo njima isplatiti njihov udio, koji je obicno nizi od stvarne vrijednosti nekretnine. A natjecati se mogu i drugi nasljednici pa ovisno koliko je njima stalo, takva ce biti i cijena.

Naravno da ishod nemora biti najcrniji, ovo je samo da znate sto bi sve bilo moguce.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Je, u sasvim drugom predmetu koji se tiče prava na sasvim drugoj nekretnini je Sud već odlučio da je ta nekretnina o kojoj govorimo vanknjižno vlasništvo moje majke. Naslijedila je očev dio, bilo je oporuke. Djedova supruga je u pitanju, maćeha moje majke, ne prrabaka.

Da, znali su vrlo dobro.

Ne znam, i to me ne brine, niti se bojim nijh, jer ta obitelj ima naslijeđenih daleko vrijednijih nekretnina oko kojih se isto ne mogu dogovoriti, već im propadaju po 40 godina.

Bojim se da mi djeca zbog mojeg i suprugovog lošeg zdravlja moguće završe u domu jer nemamo bliske obitelji koja bi ih uzela, i da bi im skrbnici mogli otuđiti jedinu nekretninu. 

Oprostite,  ja moram ići spavati jer sam prošlu noć probdjela.

 

Dakle, zbog vanknjižnog vlasništva ja sada zapravo ne mogu pokrenuti ništa?

Uređeno od Moon Sun
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

U svakom slučaju Vas čeka zbrka u ostavinskom postupku, bilo da se iza bake nasljeđuje kao izvanknjižno vlasništvo, bilo da Vi prilažete darovni ugovor da je to vanknjižno vlasništvo zapravo darovano i ne ulazi u ostavinu. Onda se može tražiti umanjenje tog dara radi vraćanja u ostavinu zbog namirenja nužnog dijela...

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Meni nije uopće jasno o čemu vas dvojica sada pričate?! Nitko nije osporavao rješenje o nasljeđivanju iza mog djeda, niti bilo što govori u prilog takvom scenariju. Ako ništa drugo, ono već korištenjem tog dijela kuće dvadeset godina je dosjelošću moja majka postala vlasnica tog dijela koje je njezino vanknjižno vlasništvo. Ili se varam?

Mislim, ugledni odvjetnički ured koji mi je pisao darovni ugovor zastupaju moju obitelj već 40 godina, jako dobro znaju cijelu obiteljsku situaciju, i osim tog dijela ugovora s plodouživanjem nad darom maloljetnom djetetu nisu nikada "omanuli", i sad odjednom mi vi uletite s tim da ostavina iz 1998. ne važi?! 😲

 

Izvinjavam se zbog povišenog tona, ali nadam se da shvaćate moju poziciju. Majka mi umire, treba hitno riješiti to da su mi barem djeca donekle osigurana, i sad mi iskrsnu ovakve stvari za koje uopće nisam mislila da su upitne.

Molim vas, što da poduzmem, otkud da krenem? Da zatraži da se rješenje okači na oglasnu ploču Suda i pričeka da postane pravomoćno? Da majka još dok je živa pokrene postupak upisa vlasništva temeljem dosjelosti, ili kako?

Uređeno od Moon Sun
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Morat cete se onda vratiti po pomoc natrag tom uglednom odvjetnickom uredu da rijese problem koji Vi imate. Ako imaju toliku tradiciju i iskustvo, cudno mi je da ne znaju osnovne stvari koje npr. ja kao laik znam.

Prvo, ostavina iz '98. ce vaziti kad postane pravomocna, buduci da jos nije, morate cekati. I ne mozete u zemljisne knjige upisivati neka prava, bilo plodouzivanje ili dar ako nemate slijed kojim je to moguce provesti, a imat cete ga pravomocnoscu ostavine iz '98. Drugo, zasto uopce to sad zelite napraviti? Zapoceli ste temu da zelite zajedno sa suprugom imati krov nad glavom, onda da zelite osigurati djecu. A ne vidim kako i Vi i djeca niste vec i sad osigurani, jer ce nakon sto se rijesi ta ostavina, nekretnina prijeci na baku, nakon njezine smrti na Vas, a kad bude vrijeme, prijeci ce na Vasu djecu. Necete vlasnistvo nad nekretninom izgubiti zato jer baka nije postala knjizna vlasnica prije svoje smrti, sve sto je njezino ili bude njezino pripada Vama.

A to da moguci skrbnik Vase djece otudi nekretninu, za pocetak je pretpostavljam jako tesko izvedivo, a drugo, ako ne prebacite nekretninu na djecu, nece im ni moci otuditi nesto sto nemaju pa se opet postavlja pitanje zasto to sve radite? Jeste li mozda zaboravili spomenuti neku bitnu cinjenicu koja bi objasnila ovaj postupak?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisam ništa zaboravila, nego ne želim ostavinu iza majke, niti ja osobno želim primiti dar, da se netko moguće ne bi sjetio doći s ovrhama i kamatama na njezino ili moje ime otprije 20 godina (desilo mi se za ZET iz 1998.!), za koje možda niti ne znamo.

Da, moja skromna želja je da bi i mi roditelji imali pravo u nuždi koristiti barem taj krov nad glavom i brinuti o kući (dok se ne riješe drugi problemi na nekretnini supruga, također u suvlasništvu ) a da dijete bude upisano kao vlasnik, bez nekih tereta (osim tog plodouživanja kojeg se mislimo odreći kad postane punoljetan) i ovrha. I bez mogućnosti da mu tu nekretninu netko u mogućem svojstvu skrbnika otuđi. Što se također dešava svakodnevno. 

Dakle 1. želim izbjeći ostavinu zbog mogućih ovrha 2. želim da se provede to darovanje bakinog dijela nekretnine djetetu (jednom, starijem, zbog ranije punoljetnosti) i 3. osigurati da u slučaju smrti ili nesposobnosti nas roditelja djete/djeca ne završi bez te nekretnine zbog moguće zloupotrebe.

Nadam se sam sad jasnija. Opet kažem, nisam pravnik, i ovo sve me zateklo, jer sam smatrala da je situacija čista i jasna, i da je samo formalno pitanje darovnog ugovora

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 26 minuta, Moon Sun je napisao:

1. želim izbjeći ostavinu zbog mogućih ovrha

Znate li da postoji paulijanska tuzba za pobijanje dara ako se ustanovi da je nekretnina darovana da bi se izbjegla ovrha?

Prije 28 minuta, Moon Sun je napisao:

2. želim da se provede to darovanje bakinog dijela nekretnine djetetu (jednom, starijem, zbog ranije punoljetnosti)

Znate li da drugo dijete zakidate za polovicu nasljedstva i da nakon toga nece imati nikakva prava na tu nekretninu, osim plodouzivanja koje pokusavate upisati i pitanje je da li cete uspjeti, ali ona ce glasiti na prvo dijete i ono moze samostalno njom raspolagati, prodati, novce nece dijeliti sa drugim djetetom, itd.?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 3 sati , miroslav6 je napisao:

 

Znate li da drugo dijete zakidate za polovicu nasljedstva i da nakon toga nece imati nikakva prava na tu nekretninu, osim plodouzivanja koje pokusavate upisati i pitanje je da li cete uspjeti, ali ona ce glasiti na prvo dijete i ono moze samostalno njom raspolagati, prodati, novce nece dijeliti sa drugim djetetom, itd.?

Plodouživanje je čak na neki naćin jače od vlasništva koje vlasnik mora trpit i pitanje je tko bi takvu opterečenu nekretninu kupio.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , ivistipe je napisao:

Plodouživanje je čak na neki naćin jače od vlasništva koje vlasnik mora trpit i pitanje je tko bi takvu opterečenu nekretninu kupio.

Jest, ako vlasnik ulaze i obnavlja nekretninu da je pogodna za zivot, a buduci da su buduci vlasnik i plodouzivatelj jos maloljetni, kako ce ta nekretnina izgledati za 20-30 g., a kako za 50-60 g. i vise ako vlasnik ne ulozi nista?

Na kraju od svega toga sto se ovim postupkom zeli, lako je vjerojatno da cete dobiti posvadane brata i sestru, od kojih nijedan ne zivi u toj nekretnini koja ce propasti, jer ni vlasniku (prakticki ne moze prodati i mora trpiti plodouzivatelja) ni plodouzivatelju (nema dobiti za svoja ulaganja) nije u interesu ulagati u nju. A da ne pricam kako ce se, odnosno kako se nece dogovoriti oko placanja rezija pa jos krenu cjelozivotne tuzbe.

Jest da je to worst case scenario, ali rijetko kad nije tako ili priblizno tako. Cak i kad oboje djece dobije pola, opet se ne mogu dogovoriti, ali barem imaju ista prava i obaveze.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vidim, na mojoj temi se dozvoljava bezvezno birtijsko raspredanje o sasvim pretpostavljenim privatnim stvarima, i na to moderatori ne reagiraju, ali se moj odgovor istima uredno obrisao, jer je kao prešao granice? Ma bravo!

Pa da pokušam temu vratiti na bitno. Kako rješenje ostavine iza djeda učiniti pravomoćnim, na najbrži i najjednostavniji način?

prije 22 sati , Moon Sun je napisao:

Molim vas, što da poduzmem, otkud da krenem? Da zatraži da se rješenje okači na oglasnu ploču Suda i pričeka da postane pravomoćno? Da majka još dok je živa pokrene postupak upisa vlasništva temeljem dosjelosti, ili kako?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 26 minuta, Moon Sun je napisao:

Vidim, na mojoj temi se dozvoljava bezvezno birtijsko raspredanje o sasvim pretpostavljenim privatnim stvarima, i na to moderatori ne reagiraju, ali se moj odgovor istima uredno obrisao, jer je kao prešao granice? Ma bravo!

Mišljenja i pitanja u raspravi koja ne vrijeđaju, nego služe dodatnom shvaćanju problema u pokušaju adekvatne pomoći kao i upozorenja na moguće pravne i životne posljedice baš i nisu bezvezno birtijsko raspredanje, osim u onom djelu vašeg odgovora isitima na koji se jedino moglo reagirati.

No, ukoliko samo želite jednostavan odgovor na vaše jednostavno pitanje mogu zamoliti ostale korisnike da se baziraju samo na davanje istoga ukoliko je poznat i uopće jednostavno moguć.

  

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vaša situacija je vrlo komplicirana i niti jedan pravnik vam to ne može riješiti u kratkom roku. Dosjelost vam ovdje vjerojatno nebi prošla, a rješavanje u dosjelosti traje minimalno 3 mjeseca. Moj savjet vam je obzirom na hitnost situacije da vi napravite taj ugovor kojim vaša majka prenosi sva knjižna i vanknjižana prava na osobu koju ste odabrali. To što neka rješenja nisu pravomoćna nije zapreka da majka ne može raspolagati imovinom jer se imovina stječe časom smrti ostavitelja, a rješenje o nasljeđivanju je samo potvrđivanje vlasništva na temelju kojeg se vrše upisi u javne registre knjige. Svakako ovjeriti ugovor, a vlašnitvo ćete rješavati u budućnosti i upisi vati vlasničke udjele kad rješenja budu pravomoćna, ali se bojim da ćete ikad uspjeti srediti vlasništvo 1/1 jer je već tu puno rodbine i morate s njima biti jako dobri i još će sigurno netko komplicirati.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...