Jump to content

Prevara - Presuda kazneni nalog i Pravomoćna presuda protiv dužnika


sdoslic1

Preporučene objave

Poštovani, molim savjet!
 

Kao fizička osoba, određenu profi opremu u vrijednosti 17.000 kn prodao sam još 2015.g. kupoprodajnim ugovorom također fizičkoj osobi na rate, inače obrtniku koji prodanu opremu koristi u obavljanju svoje obrtničke djelatnosti.

Zbog svemogućih izbjegavanja podmirenja duga,  pokrenuo sam sudski spor i ishodio 2017.g. presudu (zbog ogluhe) u svoju korist.  Međutim,  zbog pogreške odvjetnika u samoj tužbi (pogrešan OIB dužnika), ovakvom pravomoćnom presudom s neispravnim OIB-om nisam mogao ovršiti dužnika putem FINE, već sam pokrenuo novi spor i ponovno dobio presudu (- opet zbog ogluhe) u svoju korist.

Odlaskom u FINU s novom pravomoćnom i ovršnom presudom, shvatio sam da sam prevaren, obzirom da je "kupac" nekoliko godina prije sklapanja ovog kupoprodajnog ugovora, dakle i prilikom potpisa istog, bio u neprekidnoj blokadi od strane FINE,  (blokada još uvijek traje).

Podnosim kaznenu prijavu policiji 2019.g. zbog prevare, a nedugo nakon policijskog izvida i prikupljanja podataka od mene i okrivljenog, ODO pokreće optužni prijedlog, a prije 2 dana Sud donosi  presudu - kazneni nalog optuženom.

Po toj presudi - kaznenom nalogu proglašava ga krivim za prevaru i dosuđuje mu kaznu zatvora od 6 mjeseci s rokom kušnje od 2 godine, te  pored obveze plaćanja parničnih troškova dosuđuje mu i oduzimanje imovinske koristi ostvarene  prevarom u korist državnog proračuna. I to u punom iznosu dugovanja koje meni duguje po ranije dosuđenoj pravomoćnoj presudi - dakle 17.000 kn.

Moje pitanje glasi:

1. Znači li "oduzimanje protupravne koristi" za optuženog kaznu za počinjeno djelo prevare, odnosno znači li to da ranije donijetom pravomoćnom presudom ja i dalje mogu ovršiti dužnika?

2. Obzirom da je obrtnik, mogu li ja ovršiti dug i preko obrta koji je u njegovom vlasništvu?

3. Mogu li ovršiti, odnosno namiriti svoje potraživanje založnim pravom na nekretnine u njegovu vlasništvu?

 

Zahvaljujem

uređeno: od sdoslic1
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ne, oduzimanje protupravne koristi je u korist RH, s obzirom da Vi u tom predmetu niste postavili imovinskopravni zahtjev. No naravno, ranije donesenom pravomoćnom građanskom presudom i dalje možete ovršiti dužnika.

2. OIB obrta i OIB obrtnika je isti, odnosno obrtnik odgovara za obveze obrta cijelom svojom imovinom pa i obrnuto. Dakle, ako mu blokirate račune, bit će mu blokirani svi računi, i poslovni (no blokirani su od prije, tako da...)

3. Nažalost, sud bi ovrhu na nekretnini vjerojatno odbio, jer je granica za dopuštenost ovrhe na nekretninama 20.000,00 kn glavnice. Ali možda možete staviti prisilno osiguranje Vaše tražbine osnivanjem prisilnog založnog prava na temelju ovršne isprave kojom raspolažete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija