Jump to content
Lani37

Nasilna prenamijena parkirnog mjesta za invalide pred zgradom

Preporučene objave

Zadnja 2 mjeseca predstavnica sam stanara u jednoj od dvije poslovno-stambene zgrade koje su na istoj čestici. Svaka zgrada ima svog Upravitelja i predstavnika. Ludo, ali to je naslijeđeno stanje od prije desetak godina.

 

Uglavnom, jedan od suvlasnika iz druge zgrade je svojevoljno prebojao parkirno mjesto namijenjeno osobama s invaliditetom. Dakle, bijelim sprejem prekrio horizontalni znak, a na vertikalnom uklonio naljepnicu/znak za osobe s invaliditetom. Do prije nekoliko mjeseci se on koristio tim parkirnim mjestom, sada, nakon što je odselio, koriste se njegovi podstanari. On je i dalje vlasnik stana. Parkirališna mjesta za stanare obje zgrade su osigurana. Većina stanara ima parkirno mjesto u garaži, dok mali dio stanara ima vanjska parkirna mjesta. Dakle svi zbrinuti. Ostalo su mjesta za goste, mjesta od poslovnih prostora te dva mjesta za osobe s invaliditetom. Dovoljno za sve. Njemu je trebalo za drugi automobil. I dosta je široko i odmah mu je uz ulaz u zgradu. 😑

Zgroženi smo tim činom te je i bivša predstavnica naše zgrade upozoravala predstavnika druge zgrade da se pod hitno to mora vratiti odnosno sanirati. Predstavnik stanara zgrade iz koje je počinitelj već godinu i pol se oglušuje i ignorira pod izlikom da tu nema pomoći i nitko nije nadležan nego kad će ići redovna obnova parkirališta i to će se sanirati. Drži ljestve počinitelju jer su prijatelji. Obzirom da smo obje zgrade na istoj čestici, snosimo zajedno i troškove. Zar će ostali stanari plaćati sanaciju te sramote, a počinitelj poznat? Postoje i svjedoci koji su mu se i suprotstavili u času kad je i bojao parkirno mjesto te je došlo do verbalnog obračuna. Policija je došla, pozvala na razgovor počinitelja i predstavnika stanara, napravila zapisnik i ništa više. Naime izjavili su policiji da su planirali prenamijenit to mjesto u tzv. obiteljski parking. Za mame sa djecom. Da si zdravi ljudi još više olakšaju put hodanja od 3 metra. 

Ja radim pritisak na predstavnika, no on jednostavno ignorira. Kao i njihov Upravitelj.  

Kome se obratiti? Ponovo policiji nadajući se da će obaviti posao ( ako ništa drugo, a ono zbog vandalizma na prometnim znakovima), komunalnom redaru, Savezu invalida, Provjerenom, teti u dućanu, nekome, ikome...? Što da radim?

Nismo krivi za vandalizam pojedinca, ali smo itekako krivi ako ignoriramo i ne reagiramo. Pa jedan od suvlasnika je osoba sa teškim invaliditetom. 

Isprika zbog podužeg posta no pokušala sam obuhvatiti sve činjenice, a bez izljeva ljutnje i gnušanja nad ovim činom jer se osjećam bespomoćno. Nikakve koristi niti od moje Upraviteljice. Nije dorasla zadatku. 

Hvala unaprijed za pomoć i savjet.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako je riječ o privatnoj površini, onda ni policiji, ni komunalcima ni nekoj drugoj državnoj/gradskoj službi, nego to morate riješiti dogovorom ili privatnom tužbom. Ako ste si sami kao suvlasnici odredili da imate takvo mjesto, onda možete odlučiti i o micanju.*

Čemu je služilo to mjesto za invalide? Koliko sam shvatio, svatko ima svoje vlastito označeno mjesto, čemu onda to specifično za invalide?

 

*Jedino ako nekim propisom nije propisan točno određeni broj parkirnih mjesta za invalide na takvom tipu parkirališta...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Obzirom da su obje zgrade poslovno-stambene zakonom je odredeno da mora biti i odredeni broj mjesta za invalide. To je i po izvedbenom projektu na temelju kojeg su zgrade dobile Uporabnu dozvolu. 

Nisam sigurna da li je to skroz privatno jer iako je na privatnom posjedu i stanari obje zgrade su suvlasnici u određenom postotku vlasništva nad zajedničkim prostorom, ali nema rampe na ulazu i opet je u nekom dijelu i u uslužnosti javnosti zbog tih 5 poslovnih lokala.

Da li bi to onda ipak bilo za prijavu kojoj  državnoj slużbi jer se postupilo mimo zakona na temelju kojeg smo dobili Uporabnu dozvolu. Molim  Vas ako možete savjetovati kome bi se to trebalo prijaviti.

Hvala puno.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 22 sati , Lani37 je napisao:

 ...Nisam sigurna da li je to skroz privatno jer iako je na privatnom posjedu i stanari obje zgrade su suvlasnici u određenom postotku vlasništva nad zajedničkim prostorom, ali nema rampe na ulazu i opet je u nekom dijelu i u uslužnosti javnosti zbog tih 5 poslovnih lokala...

Bez obzira na rampu, kao što Vam je poštovani drot13 odgovorio, radi se o privatnoj površini, imovini svih vlasnika stanova u zgradi, imam takav slučaj u svojoj zgradi koja, također, ima dva ulaza, ali i dva predstavnika suvlasnika, za svaki ulaz po jedan, jer su se, neznam iz kojeg razloga, razdvojili, čak imaju i svako svog upravitelja

Uređeno od Željac047
štamparska pogreška

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Najbolje će Vam moći pomoći pravobranitelj za osobe s invaliditetom, on će Vam barem savjetom moći reći što možete učiniti i kome se možete obratiti (građevinska inspekcija svakako provjerava jeste li usklađeni s uvjetima gradnje itd., ali tada opet postoji šansa da odgovara cijela zgrada i svi suvlasnici, a ne samo vandal). I meni se čini da je to strašna uzurpacija i nekultura, tako da se slažem s Vama da treba reagirati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mogu suvlasnici Vašeg ulaza angažirati odvjetnika koji će, dopisom dotičnog upozoriti da je dužan tu površinu (parkiralište) staviti u prvobitno stanje u protivnom će protiv njega biti pokrenut sudski postupak, a ako se ogluši pokretanje sudskog postupka, podizanje tužbe protiv te osobe, tako je barem bilo u našem slučaju

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

 Željac047 hvala Vam na odgovoru.  I mi dva upravitelja, stanje neodrživo kao što se već pokazalo više puta, ali i dalje postojano. Mi smo doduše dvije zgrade na istoj čestici, ali ista stvar. 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pokušajte na način koji sam Vam napisao u svom prethodnom dopisu, konzultirajte se sa odvjetnikom, kažem, na taj način smo mi riješili situaciju sa jednim od suvlasnika koji je ozbiljno shvatio dopis (upozorenje) odvjetnika i nije došlo do utuženja istog (riješio je situaciju na miran način)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Rubi_Danderfluff hvala Vam.

 

Toga se i bojim da ćemo svi odgovarati za vandalizam pojedinca ako netko prijavi. Zato i pokušavam naći rješenje kako ovo ispraviti, a da krivac, koji je poznat jer postoje svjedoci, i odgovara. Strašno nam je ovakvo stanje i sram nas je jer jedan od suvlasnika je osoba sa teškim invaliditetom. Mi smo veća zgrada, imamo veći udio u vlasništvu i veći iznos pokrivamo za održavanje zajedničkih prostora. Mimo svakog zdravog razuma je da na kraju mi i platimo veći iznos bilo kazne, bilo vraćanja u prvobitno stanje. Pa kako našem susjedu pogledati u oči za što će ići dio njegove pričuve. Konstantno upozoravamo njihovog predstavnika stanara i samog Upravitelja, i to pisanim putem, no bez uspjeha.

Puno Vam hvala za informaciju da se obratimo pučkom pravobranitelju za invalide ( nisam niti znala da postoji). Građevinsku inspekciju za sada ostavljam po strani. Utjeha je da ipak postoji nadležna služba za ovakve stvari.

 

Puno hvala na razumijevanju i pomoći. :) 

 

Željac047.. svakako ću to naložiti našoj Upraviteljici. Iako sam joj prvo i rekla da kontaktira pravnu službu i dobro se raspita što nam je činiti. Bez uspjeha očito jer u suprotnom ne bih tu ni pisala.  Sad bar znam što mi je za činiti i ipak imam više adresa na koje mogu krenuti.

Hvala.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...